Ochorenie ďasien ako PREDPOVEĎ mŕtvice: Za tieto PROCESY v tele je zodpovedný BEŽNÝ problém

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-02 06:00:00

Opuchnuté ďasná a krvácanie pri dotyku zubnej kefky. Parodontítida nie je len chronické zápalové ochorenie ďasien, môže mať smrteľné následky. Ľudí, ktorí na ňu trpia, ohrozuje infarkt a mozgové príhody.

Parodontitída je vážna infekcia mäkkých tkanív, ktoré obklopujú zuby. Bez liečby môže ochorenie ďasien viesť k deštrukcii kostí a v konečnom dôsledku k strate zubov. V počiatočných štádiách ochorenia sú ďasná opuchnuté a červené a môžu krvácať. Bez liečby začnú ustupovať od chrupu, dochádza k úbytku kostnej hmoty a zuby sa uvoľňujú, dokonca môžu vypadávať. Autori predpokladajú, že lokálny zápal spojený s ochorením ďasien aktivuje a mobilizuje imunitné bunky v kostnej dreni.

Čítajte tiež: PRELOMOVÉ zistenie, ktoré odhalilo RIZIKO: Ako DLHO vydrží KORONAVÍRUS na OBLEČENÍ!

 „Tieto bunky zase spúšťajú zápal v tepnách,“ konštatoval hlavný autor štúdie doktor Thomas Van Dyke, ako sa píše na medicalnewstoday.com

Nepodceňujte ochorenie ďasien

Nová štúdia vedená vedcami v dvoch inštitúciách v Massachusetts poskytla dôkazy o tom, že ochorenie ďasien môže skutočne viesť k veľkým kardiovaskulárnym ochoreniam, ako sú mozgové príhody a infarkty. Svoje objavy vedci zverejnili v časopise Journal of Periodontology.

„Ak trpíte na nejaké choroby srdca, ignorovanie ochorenia parodontu môže byť skutočne nebezpečné a môže zvýšiť riziko infarktu,“ uviedol doktor Thomas Van Dyke.

Vedecký tím skúmal PET a CT skeny 304 osôb, ktoré mali príznaky zápalu súvisiaceho s ochorením ďasien a zápalom v tepnách. U 13 osôb došlo neskôr k závažnej kardiovaskulárnej príhode.

„Tento problém sa týkal pacientov, ktorí mali v danej dobe aktívne zápalové ochorenie,“ vysvetlil doktor Van Dyke.

Podľa výskumu, jedinci so známkami straty kostnej hmoty z predchádzajúceho ochorenia ďasien, ale bez pretrvávajúceho zápalu, nemali zvýšené riziko vzniku srdcových chorôb. Doktor Van Dyke uznáva, že výskumu sa zúčastnila malá vzorka ľudí a na potvrdenie zistení je nutný ďalší výskum.

Už predchádzajúca štúdia na zvieratách zistila, že ochorenie ďasien produkuje v kostnej dreni imunitné bunky nazývané neutrofily, ktoré potom nadmerne reagujú, keď narazia na príznaky infekcie kdekoľvek v tele. Neutrofily uvoľňujú imunitné signálne molekuly známe ako cytokíny. Tie zhoršujú zápal.

Autori štúdie dúfajú, že rozsiahlejší výskum potvrdí ich zistenia. Veria tiež, že liečba ochorenia ďasien môže znížiť zápal tepien, a tým znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb.

Odporúčania zubárov

Výskyt ochorení ďasien stúpa s pribúdajúcim vekom. Podľa zubných lekárov by sme si zuby mali umývať dvakrát denne a minimálne raz za deň použiť zubnú niť, aby sa zabránilo hromadeniu povlaku. Vynikajúcim spôsobom ako ho odstrániť a rovnako predísť tvorbe plaku je, že použijete medzizubnú kefku. Odporúčajú tiež návštevu ordinácie dentálnej hygieny dvakrát do roka.

Fotogaléria


Tagy:
infarkt mŕtvica ochorenie ďasien

2021-03-02 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia