Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Ako OVPLYVNIŤ reakciu tela na vakcínu? JEDNODUCHÉ spôsoby, ktoré ZNÍŽIA vedľajšie účinky!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je to vo vašich rukách! To, aká bude účinnosť vakcíny proti Covid-19, záleží aj na vás. Môžete ju totiž ovplyvniť svojím správaním. Stačí spraviť jednoduché kroky, ktoré povedú k posilneniu imunity, a tým aj zvýšenej reakcie tela na vakcínu.

Ak stále čakáte, kým dostanete vakcínu proti Covid-19, využite čas zmysluplne a posilnite si reakciu tela na očkovaciu látku! Štúdia v časopise Perspectives on Psychological Science naznačuje, že duševné a fyzické zdravie môže mať vplyv na reakciu vášho tela.

Čítajte tiež: Títo ĽUDIA majú trikrát MENŠIU pravdepodobnosť nákazy na KORONAVÍRUS: Zistite, či patríte medzi nich!

„Je ironické, že pandémia sama o sebe podporuje mnoho rizikových faktorov zlej odpovede na očkovaciu látku,“ tvrdí Annelise Madisonová, výskumná pracovníčka z Ohio State University a hlavná autorka štúdie.

Vplyv na vedľajšie účinky vakcíny

Výskum sa zameral na rôzne vakcíny za posledných 30 rokov. Skúmal účinky psychologických faktorov a správania imunitnej odpovede na vakcíny, ako chrípka, hepatitída B, týfus a zápal pľúc, ako sa uvádza na wexnermedical.osu.edu. Keďže mnoho zistení bolo zhodných v rámci odpovedí na rôzne vakcíny, vedci ich považovali za relevantné pre vakcínu proti Covid-19. Vedci prišli na to, že starostlivosť o seba je kľúčom k účinnosti vakcíny.

"Tieto rizikové faktory vrátane stresu, depresie, osamelosti a celkového zlého zdravotného správania môžu mať vplyv na vedľajšie účinky vakcíny," upozorňuje Madisonová. "Môžu vplývať na čas, ktorý je potrebný na vyvinutie imunity voči Covid-19."

Zlé psychické a fyzické zdravie môže podľa výskumníčky tiež skrátiť čas, počas ktorého vakcína účinkuje. Hovorí však, že zameraním sa na dobrý spánok alebo cvičenie do 24 hodín od získania vakcíny, môže zvýšiť jeho odpoveď.

"Myslím si, že je to užitočná a nádejná správa, že aj v tejto dobe, keď už je toho toľko mimo našu kontrolu, môžeme vyvinúť určitú kontrolu nad svojím duševným a fyzickým zdravím," uviedla Madisonová.

Sila psychiky na očkovanie

Výsledky výskumu vedcov zse až tak neprekvapili. Niekoľko predchádzajúcich štúdií uskutočnených na Ohio State University Wexner Medical Center ilustruje účinky rôznych druhov stresu na ľudské reakcie na očkovanie. Napríklad štúdia imunitnej odpovede študentov medicíny na vysoko účinnú vakcínu proti hepatitíde B odhalila, že u všetkých študentov sa vytvorili protilátky. U tých, ktorí boli viac stresovaní alebo úzkostliví z vyšetrení podobných s očkovaním, však vývoj ochranných protilátok trval podstatne dlhšie.

KORONAVÍRUS Ako OVPLYVNIŤ reakciu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Iný výskum zase ukázal, že starší dospelí, ktorí sú považovaní za ľudí s vyšším rizikom závažných symptómov Covid-19, niekedy nereagujú dobre na vakcíny proti chrípke. V jednej štúdii sa iba u 20% stresovaných dospelých, ktorí mali 71 rokov alebo viac, vytvorili protilátky po chrípke. Ďalšie štúdie preukázali, že u ľudí, ktorí mali depresiu, sa po očkovaní vyskytli vedľajšie účinky letargie, malátnosti a podráždenosti po dlhšiu dobu ako u ľudí, ktorí nemali depresiu.

Ako sa pripraviť na vakcínu?

Päť tipov, ktoré môžu pomôcť a pripravia vás emocionálne i fyzicky na zlepšenie imunitnej odpovede:

  • Bojujte proti stresu cvičením, meditáciou a masážou
  • Doprajte si dostatok spánku
  • Skoncujte alebo čo najviac obmedzte fajčenie
  • Zlepšite svoje stravovacie návyky
  • Vyhľadajte dobornú pomoc pri depresiách
Viac o téme: ZdravieVakcínaImunitaKoronavírusCovid.19Okovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9