Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

OBILNINA vhodná pre CELIATIKOV: Náhrada ovsených vloček VYNIKÁ svojim ZLOŽENÍM i účinkami!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je malá ako zrnko maku, no zato plný esenciálnych aminokyselín, minerálov, vápnika, železa a ďalších výživných látok. Táto obilnina neobsahuje lepok, takže je vhodná pre ľudí, ktorí trpia na celiakiu. Počuli ste už o teffe, alebo inak miličke habešskej?

Nová superpotravina

Ak ste ešte nikdy nepočuli o teffe, nie je to nič nezvyčajné. V Etiópii, odkiaľ pochádza, ju však používali už pred viac ako 3-tisíc rokmi. V roku 2006 bol jej vývoz dokonca zakázaný, etiópska vláda sa totiž obávala, že pre stúpajúci dopyt bude krajina trpieť jeho nedostatkom. Od roku 2015 sa opäť objavuje v obchodoch po celom svete, ako sa píše na thehealthy.com

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Ako OVPLYVNIŤ reakciu tela na vakcínu? JEDNODUCHÉ spôsoby, ktoré ZNÍŽIA vedľajšie účinky!

V súčasnosti sa považuje za novú superpotravinu. Existuje viac ako 4-tisíc odrôd tohto výživného semena. Majú rôznu farbu od slonovinovej cez mahagónovú až po červenú. Teff má zemitú, orieškovú chuť, biele zrná pripomínajú vlašské orechy, tmavé zrná zase lieskovce. Môžete ho použiť ako náhradu za ovsené vločky, na výrobu kaší, ako alternatívu k ryži, či kuskusu. Zahustíte ním omáčky a z múky vyrobíte bezlepkové pečivo.

Čo obsahuje?

Teff je prirodzene bezlepkový. Je skvelou voľbou pre ľudí, ktorí trpia na celiakiu, alebo majú tráviace problémy. „Výhodou teffu je, že je ľahko stráviteľný,“ vysvetlila dietologička Rachel Naarová. Obsahuje aj vlákninu, ktorá má pozitívny vplyv na chod čriev. 

„Na rozdiel od pšenice má teff vysoký obsah bielkovín a aminokyselín. Nachádza sa v ňom osem z deviatich aminokyselín, ktoré človek potrebuje, aby bol zdravý,“ konštatovala dietologička Danielle Gaffenová.

OBILNINA vhodná pre CELIATIKOV:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako dodala, teff má v porovnaní s mnohými inými zrnami relatívne nízky glykemický index, jeho konzumácia zabraňuje zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Odporúča sa preto aj pri redukčných diétach. Obsahuje vápnik, dôležitý minerál pre organizmus, ktorý je nevyhnutný pre zdravie zubov a kostí, ako aj na nervy a cievy. 

Jedna porcia teffu má päťkrát viac vápnika ako rovnaké množstvo ovsených vločiek,“ uviedla Gaffenová.

Zoznam výživových hodnôt

Polovica šálky vareného teffu (126 gramov) obsahuje:

  • 128 kalórií
  • 4,9 g bielkovín
  • 0,82 g tuku
  • 25 g sacharidov
  • 3,5  g vlákniny
  • 61,5 mg vápnika
  • 2,6 mg železa
  • 63 mg horčíka
  • 3,6 mg mangánu
  • 135 mg draslíka
  • 1,4 mg zinku

Riziká alebo vedľajšie účinky

Teff je výživná obilnina, je zdraviu prospešná, ale treba o nej vedieť niekoľko vecí. 

„Rovnako ako u iných potravín s vysokým obsahom vlákniny, aj konzumácia príliš veľkého množstva teffu môže spôsobiť plynatosť a nadúvanie," konštatovala dietetička Naarová.

Teff obsahuje antinutrienty - rovnako ako proso a amarant. Ide o molekuly, ktoré blokujú alebo znižujú absorpciu živín.

Ako sa pripravuje?

Príprava teffu je rýchla, varí sa o niečo rýchlejšie ako biela ryža alebo quinoa. Na jednu šálku potrebujete 3 šálky vody.

Recept na etiópsky chlieb Injera

  • 1 šálka teffovej múky
  • 1 ½ šálky teplej vody
  • štipka soli
  • fermentačný štartér (nemusí byť)
  • rastlinný olej

Etiópsky chlieb Injera. Na prvý pohľad vyzerá ako zrolovaná palacinka. (FOTO: gettyimages.com)
Zobraziť galériu (3)
Etiópsky chlieb Injera. Na prvý pohľad vyzerá ako zrolovaná palacinka. (FOTO: gettyimages.com)  (Zdroj: gettyimages.com)

Preosejte múku a zmiešajte ju s vodou a soľou. Ak použijete fermentačný štartér, pridajte aj ten. Nádobu so zmesou zakryte utierkou a nechajte odležať na teplom mieste, kým sa neobjavia bubliny. Vtedy bude jasné, že cesto kvasí. Môže to trvať 12 hodín, ale aj tri dni. Pripravte si panvicu, zahrejte ju. Pridajte trochu oleja, nie však príliš veľa. Postupujte tak , akoby ste pripravovali klasické palacinky.

Viac o téme: ZdraviePotravinaTeffMilička habešská
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9