Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ZÁMENA, ktorá sa vám môže VYPOMSTIŤ: JARNÁ rastlina ukazuje dvojitú tvár, jedna je JEDOVATÁ!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je tradičným symbolom jari a blížiacich sa veľkonočných sviatkov. Často sa však v súvislosti so zlatým dažďom skloňuje slovo jed! Veľká škoda. Málokto vie, že sa takto nazývajú dve rastliny. Zatiaľ čo jedna z nich je zdraviu prospešná, druhá vie byť zákerná.

Pod názvom „zlatý dážď“ sa skrývajú dve rastliny. Tak sa hovorí zlatovke prostrednej, ale tiež štedrecu ovisnutému. Internet zaplavili upozornenia o jedovatých účinkoch zlatého dažďa, čo mnohí vyriešili odstránením rastliny so žltými kvetmi pred domami, na ihriskách, v školách, v škôlkach alebo jednoducho na verejných miestach, aby sa deti a iní ľudia neotrávili. 

Čítajte tiež: Preč s OBAVAMI o svoju POSTAVU: Ako NAPREDOVAŤ v CHUDNUTÍ bez diéty a posilňovne!

Je to však veľká škoda! Tak sa totiž zbavia zlatovky, ktorá je jedlá, chutná a dokonca liečivá. Preto by mal každý vedieť, ktorá z týchto dvoch spomínaných rastlín, označujúcich sa ľudovo „zlatý dážď“, je úplne neškodná a užitočná a ktorá by, naopak, mohla podlomiť zdravie. 

Ako ich rozoznať?

Nie je až také ťažké spoznať, ktorá z nich je ten jedovatá, ako sa uvádza na stránke vyadavteľstva Eugenika. Obe rastliny – zlatovka i štedrec – sa podobajú na seba len žltými kvetmi. 

Zlatovka je ker, ktorý je vysoký 2-3 m. Kvitne hlavne v marci a apríli. Jej kvety vyzerajú na prvý pohľad akoby mali 4 lupienky, no pritom sú zrastené. Štedrec už je menší strom, keďže jeho výška sa pohybuje medzi 5-13 m. Kvitne od apríla do júna. Patrí do čeľade bôbovitých, takže má iné kvety, vyzerajúce ako žltý agát.

Jedovatý štedrec

Ako už bolo naznačené, jedna z najtoxickejších rastlín, ktoré sa u nás pestujú, je štedrec. Údajne stačí požiť pár kvietkov a prejaví sa jeho toxický účinok, čo sa môže skončiť fatálne. Smrteľné nebezpečenstvo hrozí tiež z plodov podobajúcich sa na fazuľové struky. Pri otrave človek pocíti podobné účinky, ako pri pôsobení nikotínu. Najprv príde bledosť v tvári, nasleduje potenie, nevoľnosť, vracanie a nepríjemné hnačky. Je zriedkavejšie, že by došlo k smrteľnej otrave, keďže štedrec vyvoláva dávenie. Keďže jedovaté sú všetky časti rastliny, treba dávať pozor najmä v záhrade, kde pobehujú deti. 

Takto vyzerá štedrec ovisnutý. (FOTO: gettyimages.com)
Zobraziť galériu (3)
Takto vyzerá štedrec ovisnutý. (FOTO: gettyimages.com)  (Zdroj: gettyimages.com)

Liečivá zlatovka

Kvety zlatovky vynikajú obsahom rutínu, ktorého majú 1%. Ide o látku s antioxidačnými účinkami. Má schopnosť predĺžiť fungovanie vitamínu C v tele, keďže spomaľuje jeho oxidáciu. Taktiež v nich nájdeme vysoký obsah kvercetínu, antokyanov, fenolové kyseliny a lignany. Aby toho nebolo málo, znižuje LDL cholesterol a hladinu cukru v krvi a taktiež oceníte jej protizápalové a antialergické účinky. Extrakty zo zlatovky sú obľúbené v kozmetickom priemysle, keďže bojujú proti známkam starnutia. 

Kvety zlatovky prostrednej. (FOTO: gettyimages.com)
Zobraziť galériu (3)
Kvety zlatovky prostrednej. (FOTO: gettyimages.com)  (Zdroj: gettyimages.com)

Kvety zlatovky si môžete dať na tanier aj v surovom stave! Napríklad sa hodia do šalátov, no robia sa z nich aj sirupy. Máte chuť na horúci nápoj? Spravte si z kvetov čaj alebo poslúžia do smoothies.

Viac o téme: RastlinaZdravieZlatý dážďŠtedrec ovisnutýZlatovka prostredná
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9