KORONAVÍRUS Čo sa stane, ak si nemôžete dať druhú dávku VAKCÍNY včas? ODBORNÍCI vyšli s PRAVDOU von!

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-25 20:00:00

Dôvodov, prečo sa vám nemusí podariť dostať druhú dávku vakcínu, je viac. Môže ísť o nedostatok vakcín či o to, že ste sa medzitým ochorením Covid-19 nakazili alebo vám do toho prišlo niečo nečakané.

V súčasnosti nikto nedokáže so stopercentnou istotou povedať, aké následky môže mať oneskorené podanie druhej dávky vakcíny na vaše zdravie. Nejestvujú totiž žiadne štúdie, ktoré by to preskúmali, pripomína portál menshealth.com. Pravdepodobne nie je ideálne vyčkávať príliš dlho, no existujú určité nezhody v názore na to, aký čas medzi obidvomi dávkami je ešte v poriadku.

Čítajte tiež: Obľúbený DEZERT, ktorý vznikol pôvodne zo ZVYŠKOV potravín: RECEPT na FIT tiramisu s minimom kalórií!

Dlhšie časové obdobie je v poriadku

Pri vakcíne Pfizer sa uvádza, že medzi dávkami je ideálny 21-dňový odstup a účinnosť po druhej stúpa z 52 až 60 percent na 95 percent. Prípravok Moderna má medzi počiatočnou a druhou dávkou rozpätie 28 dní. Pri vakcíne Astra Zeneca sa odporúča podať druhú dávku tiež po 28 dňoch. Odborníci z Ohio State University Wexler Medical Center tvrdia, že podľa klinických údajov bude táto účinnosť úplne rovnaká, aj keď druhú dávku dostanete o 3 až 7 dní po tom, ako je ideálny termín. 

Iní odborníci sú presvedčení, že aj dlhšie časové obdobie môže byť v poriadku.

„Ak vynecháte druhú dávku o niekoľko týždňov, je nepravdepodobné, že by to bol problém," hovorí lekár, vedec a výskumník Leo Nissola.

Pripomína však, že ak by nešlo o dni alebo týždne, ale o niekoľko mesiacov, pravdepodobne bude potrebné úplne nové očkovanie. Ideálne je absolvovať očkovanie druhou dávkou do 42 dní po prvej.

Aj lekár Daniel B. Fagbuyi, ktorý bol súčasťou lekárskeho tímu exprezdienta USA Baracka Obamu, odporúča druhú dávku nevynechať a dať si ju pichnúť radšej neskôr, keď budete mať príležitosť.

„Pravdepodobne sa účinnosť očkovania oproti tomu, keď ste mali len prvú dávku, zvýši,“ uviedol. 

Druhá dávka je potrebná

Všetci odborníci sa zhodujú na tom, že každý potrebuje obidve dávky, pretože druhá pomáha zvýšiť účinnosť prvej opätovným vystavením organizmu imunizačnému antigénu. To pomáha telu produkovať dostatočne silnú hladinu protilátok. Pripúšťajú však, že nové mutácie nie sú preskúmané a vyvolávajú obavy, že ani očkovanie nemusí pred nimi kvalitne ochrániť.

Ak máte možnosť, mali by ste postupovať podľa pokynov odborníkov a druhú dávku si dať pichnúť 21 až 28 dní po prvej v závislosti od vakcíny. Aj po očkovaní je potrebné dodržiavať zásadu - umývanie rúk, odstup, rúško.

Fotogaléria


Tagy:
očkovanie vakcína koronavírus covid-9

2021-02-25 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia