Milujú ju deti, no ani dospelí ju neodmietajú. Keď sa povie slovo polievka, mnohým príde na im hlavne jedna. Paradajková polievka! Jedna z top polievok, ktorú mnohí milujú kvôli jej nezameniteľnej chuti. Za chuťou sa skrýva však oveľa viac.
Paradajková polievka je tradičnou slovenskou polievkou, ktorá nesmie chýbať na žiadnom jedálnom stole aspoň raz za týždeň. Je jednoduchá na prípravu, má sladkú chuť a navyše, poriadne zasýti. V tejto hustej polievke však „pláva“ i množstvo rôznych látok, vitamínov a minerálov. Nájdete v nej meď, selén, vitamíny A a C a hlavne lykopén, ktorý robí z polievky výživnú bombu. Táto látka má silnú antioxidačnú ochranu a zabraňuje starnutiu. Taktiež bojuje proti chronickým ochoreniam vrátane mŕtvice. To však nie je všetko! Lykopén má na svedomí aj ďalšie účinky, o ktorých málokto vie!
Čítajte tiež: Choré ČREVÁ prezradia tieto SIGNÁLY: 7 nenápadných znakov, že volajú o pomoc!
Zlepšuje zdravie kostí
Osteoporóza je chronické ochorenie charakterizované zvýšenou krehkosťou kostí a zlomeninami, ako sa uvádza na healthline.com. Považuje sa za jednu z najdôležitejších komplikácií postmenopauzy. Štúdie ukazujú, že lykopén hrá zásadnú úlohu v regulácii kostného metabolizmu zvyšovaním kostnej minerálnej hustoty, čo znižuje riziko zlomenín!
Medzi ďalšie aspekty kostného metabolizmu patrí rovnováha medzi bunkami, ktoré sa nazývajú osteoblasty a osteoklasty. Osteoblasty sú zodpovedné za tvorbu kostí, zatiaľ čo osteoklasty sú zodpovedné za rozpad a resorpciu kostí. Štúdie na zvieratách zistili, že lykopén tiež ovplyvňuje kostný metabolizmus stimuláciou aktivity osteoblastov k tvorbe kostí a znižovaním rozkladnej aktivity osteoklastov.
Môže znížiť riziko srdcových chorôb
Vysoký príjem paradajkových výrobkov môže znížiť hladinu celkového a LDL (zlého) cholesterolu - dvoch hlavných rizikových faktorov srdcových chorôb. Tieto účinky môžu byť vďaka obsahu lykopénu a vitamínu C v rajčinách.
Lykopén aj vitamín C zabraňujú oxidácii LDL cholesterolu. Oxidácia LDL cholesterolu je rizikovým faktorom pre aterosklerózu. Táto látka tiež znižuje absorpciu cholesterolu v črevách a zlepšuje fungovanie HDL (dobrého) cholesterolu v tele. Aby toho nebolo málo, katotenoidy v rajčinách zase môžu pomôcť znížiť krvný tlak. O vysokom krvnom tlaku je známe, že je rizikovým faktorom pre srdcové choroby.