Choré ČREVÁ prezradia tieto SIGNÁLY: 7 nenápadných znakov, že volajú o pomoc!

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-06 20:00:00

Črevný systém zohráva v našom tele dôležitú úlohu. Črevá pomáhajú získavať energiu z potravy a následne vylučujú nepotrebný odpad. Keď nie sú v poriadku, dajú o sebe vedieť.

Aby sme boli zdraví, musia byť naše črevá v poriadku. Pre ich zdravie je dôležitá zdravá strava a pravidelný pohyb. Tučné jedlá a  sedavý spôsob života sú ich úhlavní nepriatelia. Ako sa píše na portáli brightside.me, črevám prospieva jedálniček bohatý na ovocie, zeleninu a celozrnné potraviny. Taktiež netreba zabudnúť na dostatočný prísun tekutín. Najlepšia je čistá voda. Nerovnováha v črevách môže mať negatívny vplyv na fungovanie ostatných orgánov a spustiť rôzne ochorenia. 

Čítajte tiež: Ako liečiť KORONAVÍRUS doma? ODBORNÍK radí, ako si pomôcť bez lekára!

Ako zistíte, že vaše črevá nie sú v poriadku?

1. Výrazné vypadávanie vlasov

Je bežné, že nám vlasy každý deň vypadávajú, no keď začnú padať vo veľkom a tvoria sa aj plešiny, mali by ste zbystriť pozornosť. Strata vlasov je často spojená so stresom, ale odborníci v oblasti medicíny zistili, že aj črevo môže byť zodpovedné za to, že sú vlasy slabé, tenké, bez lesku a padajú. Črevá majú totiž na starosti produkciu vitamínu B7 -  biotínu, ktorý zabraňuje vypadávaniu vlasov a kožným ochoreniam.

2. Vaša hmotnosť kolíše

Ak patríte k ľuďom, ktorí bojujú s hmotnosťou, vyskúšali ste viaceré diéty, cvičili, no výsledok sa nedostavil, je možné, že problém je vo vašom čreve. Črevá, ktoré nefungujú správne, nedokážu absorbovať živiny, ktoré telo potrebuje. Telo potom trpí ich nedostatkom a nie je schopné regulovať hladinu cukru a tukov v krvi. Vysoké množstvo nezdravých mikróbov v tenkom čreve môže narušiť vstrebávanie tukov, minerálov a vitamínov.

3. Zrazu neznášate niektoré potraviny

Tráviaci systém je zodpovedný za rozklad potravy a odstraňovanie toxínov z tela. Keď sú naše črevá choré, telo toxíny nedokáže správne vylúčiť. Človek začne reagovať na konkrétne potraviny a získava potravinovú intoleranciu. Príznakmi sú nevoľnosť, bolesť žalúdka, žalúdočné plyny, kŕče a hnačka.

4. Neustále túžite po jedle

Ak netrpíte alergiou, alebo intoleranciou na jedlo, nezdravé črevo sa môže prejaviť aj opačným efektom, a to neustálou chuťou na isté jedlá. Nerovnováha v črevách môže spôsobiť zvýšenú chuť na nezdravé potraviny obsahujúce cukry a tuky. Takáto strava nielenže zvyšuje hmotnosť, poškodzuje srdce, spôsobuje cukrovku, ale neprospieva ani samotnému zdraviu čriev.

5. Zle spíte

Aby sme sa mohli dobre vyspať, potrebujeme k tomu serotonín. Serotonín, tiež známy ako hormón šťastia, pomáha telu regulovať náladu a spánkové vzorce. Práve črevá sú zodpovedné za jeho ukladanie a reguláciu. Ak nie sú v poriadku, hladina serotonínu nie je vyvážená, čo vedie k nespavosti. Imunitný systém sa opotrebováva a sme náchylnejší na rôzne ochorenia.

6. Máte kožné problémy

Naše črevá sú prvou obrannou líniou, pokiaľ ide o boj proti chorobám. Ak nefungujú tak, ako by mali, nie sú schopné správne spracovať jedlo, ktoré konzumujete. To môže byť spúšťač kožných ochorení, ako je ekzém, šupinatá pokožka, rosacea a tvorba akné.

7. Chodíte veľa na záchod

Keďže nezdravé črevo nedokáže správne spracovať jedlo, môže sa stať, že budete mať podráždený žalúdok a častejšie chodiť na záchod. Okrem hnačky, alebo zápchy, vás môže potrápiť pocit nafúknutia, plynatosti alebo pálenie záhy.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie črevá

2020-11-06 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia