Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KOLENÁ v dobrej kondícii: Vďaka tomuto domácemu KORENIU budú v najlepšej forme a bez bolestí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vďaka Bohu za Indov! Tí majú na svedomí korenie, ktoré sa dnes bežne používa takmer v každej kuchyni. Máloktoré korenie sa môže pochváliť takým širokým spektrom pozitívnych vplyvov na zdravie ako kurkuma.

Má antioxidačné účinky, posilňuje imunitu a pomáha znížiť cholesterol. Taká je kurkuma. O jej blahodarných účinkoch na zdravie sa popísalo už veľa. Vedci však teraz zistili, že pomáha aj pri osteoartritíde, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: Zistená CHEMIKÁLIA v energetických nápojoch, ktorá tam nemá čo robiť: Toto v skutočnosti pijete!

Znižuje bolesť kolien

Kurkuma pomáha pri kožných problémoch a chudnutí, podporuje trávenie, správne vyprázdňovanie a vďaka svojim protizápalovým účinkom pomáha pri liečbe bolestivých kĺbov. Ľudia, ktorých trápia nepríjemné príznaky osteoartritídy, by kurkumu mali zaradiť do svojho jedálnička, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Aktívnou zložkou kurkumy je kurkumín - polyfenol  s významnými antioxidačnými, protizápalovými a antiseptickými vlastnosťami. Priaznivý účinok na kĺby potvrdzuje štúdia, ktorú uskutočnili vedci z Austrálie. Výskumu sa zúčastnilo 70 pacientov, všetkých trápila symptomatická artróza kolena a opuch vo vnútri kolenného kĺbu. Vedci ich náhodne rozdelili do dvoch skupín. Jedna skupina užívala dve kapsuly kurkumy denne, druhá placebo po dobo 12 týždňov. Výskumníci zistili, že extrakt z tohto korenia znížil bolesť kolien účastníkov v prvej testovanej skupine. Dokonca tí pacienti, ktorý kurkumu užívali, nemuseli brať toľko liekov proti bolesti, ako účastníci, ktorí užívali placebo. 

Snímky neodhalili žiadne rozdiely v štrukturálnych vlastnostiach kolenného kĺbu, čo naznačuje, že korenie malo pozitívny vplyv na bolesť ako takú. Výsledky boli publikované v časopise Annals of Internal Medicine. Vedci sú presvedčení o blahodarných účinkoch kurkumy na zdravie, no zároveň hovoria o tom, že je potrebný ďalší výskum, aby sa potvrdili ich tvrdenia.

KOLENÁ v dobrej kondícii:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo je to osteoartritída?

Ide o druh artritídy, ktorý postihuje len kĺby, pričom dochádza k poškodeniu chrupavky a pružných tkanív. Pacienti trpia bolesťami a stuhnutosťou, často sú obmedzení na pohybe, keďže sa kĺby neohýbajú ľahko. Rizikovým faktorom pri tomto ochorení je vek - postihuje najmä ľudí nad 50 rokov a tých, ktorí trpia nadváhou. Niektorí si ju mýlia s reumatoidnou artritídou, ktorá je však autoimunitným ochorením. Pri tejto chorobe imunitný systém napáda vlastné zdravé tkanivá, kĺby a tkanivá. Spôsobuje bolestivé, opuchnuté a stuhnuté kĺby.

O kurkume

Indický šafran, ako sa kurkuma inak nazýva, sa melie zo sušeného podzemku kurkumovníka dlhého. Využíva sa najmä v juhoázijskej kuchyni a od nepamäti má svoje miesto v ľudovom liečiteľstve. Ajurvédska medicína toto korenie pozná už tisícky rokov. Najznámejšie je jeho využitie na prípravu čaju dlhovekosti. 

Kurkuma pomáha udržať zdravú hladinu cholesterolu, chráni srdce pred infarktom a je skvelým bojovníkom proti cukrovke 2. typu. Taktiež zatočí s akné, podporuje tvorbu kolagénu a odvar z nej pomáha odstraňovať parazity. O kurkume sa hovorí ako o lieku proti rakovine, keďže kurkumín potláča indukciu tvorby nádorov a ich rast. Je jednoznačné, že kurkuma má veľké množstvo zdravotných výhod. Pridať ju ako koreninu do jedál však nestačí. Koreň totiž to obsahuje malé množstvo kurkumínu. Odborníci preto odporúčajú siahnuť po 100 percentnom organickom extrakte z koreňa. Aby sa kurkumín lepšie absorvoval, je vhodné ho konzumovať s čiernym korením.

Viac o téme: KorenieKurkumaKĺbyOsteoartritída
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9