Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zistená CHEMIKÁLIA v energetických nápojoch, ktorá tam nemá čo robiť: Toto v skutočnosti pijete!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dospelým občas pomáhajú prekonať únavu pri dlhej ceste autom, no v poslednej dobe sa stali módou medzi tínedžermi, ktorým pomáhajú prežiť dlhé hodiny v škole. Množstvo cukru a kofeínu v plechovkách s „energeťákmi“ je známe. Ale bielidlo v nápojoch?!

Spočiatku to boli len nevinné nápoje, ktoré mali človeka povzbudiť a dodať im energiu. Dnes sa často skloňujú v súvislosti s nepriaznivými účinkami na zdravie. Tieto plechovky s atraktívnym dizajnom obsahujú chemikáliu, ktorú by nikto nečakal!

Čítajte tiež: Krutá daň za FARBENIE vlasov? Tieto ženy sú viac OHROZENÉ ako ostatné

Bielidlo v plechovkách

Nová štúdia varuje, že niektoré energetické nápoje môžu obsahovať škodlivé množstvo bielidla, ako sa uvádza na thesun.co.uk! Znie to strašne, no podľa odborníkov tí, ktorí holdujú týmto povzbudzujúcim nápojom, v skutočnosti pijú zriedený peroxid vodíka. Peroxid vodíka je chemikália, ktorá sa zvyčajne nachádza v produktoch, ako sú bielidlá, farby na vlasy, bielidlá zubov, a v niektorých prípadoch sa môžu použiť ako antiseptikum.

Vedci z Monash University v Austrálii uviedli, že hladiny chemikálie v niektorých energetických nápojoch môžu vysvetľovať riziko rakoviny u ľudí, ktorí ich najviac konzumujú. Ide o tínedžerov a mladších dospelých ľudí, pričom sa to týka mužov, keďže štúdia publikovaná v British Medical Journal dávnejšie zistila, že tieto výrobky pijú s väčšou pravdepodobnosťou muži ako ženy.

Zistená CHEMIKÁLIA v energetických
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vyššie hladiny chemikálie

Profesorka Louise Bennettová, ktorá viedla štúdiu v Austrálii dodala, že hladiny chemikálie v niektorých energetických nápojoch boli až 15 000-krát vyššie ako prirodzené hladiny, ktoré telo produkuje. Väčšina ľudí produkuje menej ako 0,0003 mg/k, čo je klasifikované ako výroba na nízkej úrovni. Vedci tvrdia, že zatiaľ čo sa peroxid vodíka zvyčajne používa na dezinfekciu, v Austrálii sú v potravinách alebo nápojoch povolené zvyšky až do 5 mg/kg. V iných krajinách je najvyšší limit 0,5 mg/kg.

Chemikália sa môže používať aj vo výrobkoch na bielenie zubov. Európska komisia uvádza, že použitie výrobkov na bielenie zubov s obsahom do 0,1% peroxidu vodíka je bezpečné.

Štúdia publikovaná v Food Chemisty ukázala, ako vedci analyzovali hladiny peroxidu vodíka v energetických nápojoch. Zistili, že niektoré chemické kombinácie môžu zvýšiť hladinu peroxidu vodíka na 5 mg. Vedci analyzovali hladiny peroxidu vodíka v komerčných nápojoch a odhalili, že na túto chemikáliu vplývajú niektoré chemické kombinácie zložiek.

Profesorka uviedla, že výskum môže trvať ešte dlho, pokiaľ ide o to, ako priemysel vyrába produkty, vrátane energetických nápojov.

Viac o téme: BielidloEnergetické nápojePeroxid vodíka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9