Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pár lyžičiek JOGURTU zaženie psychickú PORUCHU: Nečakaný vplyv BAKTÉRIÍ na mozog!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nepomáhajú len črevám, ale aj mozgu! Reč je o probiotických baktériách, našich pomocníkoch, ktorí cez potraviny či potravinové doplnky podporujú črevné prostredie. Profituje z nich aj mozog!

Probiotikami proti depresii

Probiotiká alebo kombinácia prebiotík a probiotík pomáhajú zmierniť príznaky depresie, ako sa píše na medicalnewstoday.com. Podľa Národného inštitútu duševného zdravia ide o poruchu nálady, ktorá trvá najmenej dva týždne a môže mať rôzne príznaky. Chorý človek môže byť smutný, nahnevaný podráždený, cíti sa bezcenne, bezmocne, či pociťuje vinu. Niektorých prestanú baviť koníčky, cítia sa unavene, ťažko sa koncentrujú, majú problémy so spánkom alebo dokonca rozmýšľajú nad samovraždou. 

Čítajte tiež: Bežný ZVYK na toalete s DESIVÝMI následkami: Toto všetko môže spustiť dlhšie vyprázdňovanie!

Liečba býva často náročná a bez liekov to nejde. Lekári často medikamentóznu liečbu dopĺňajú aj terapiou. Depresiu spúšťajú rôzne faktory, či už biologické, genetické, environmentálne alebo psychologické. V niektorých prípadoch môže ísť aj o ich kombináciu. Vedeli ste však, že ak vaše črevá nie sú v poriadku, môže to mať negatívny vplyv aj na vašu psychiku?

Súvislosť medzi črevom a mozgom

Vedci zistili, že existuje prepojenie čreva a mozgu. Črevný mikrobióm vysiela signály do centrálnej nervovej sústavy. Nezdravé črevné prostredie môže negatívne ovplyvniť činnosť mozgu a byť spúšťačom porúch duševného zdravia. Kľúčovými faktormi na udržanie zdravých čriev sú podľa vedcov prebiotiká a probiotiká. Podľa Národného centra pre doplnkové a integračné zdravie obsahujú probiotiká živé mikroorganizmy, ktoré prispievajú mikrobiómu človeka, zatiaľ čo prebiotiká pomáhajú udržiavať zdravie týchto mikroorganizmov. Zdravý črevný mikrobióm môže zlepšiť chronické zdravotné problémy, ktoré často sprevádzajú depresiu, ako je napríklad syndróm dráždivého čreva.

Pár lyžičiek JOGURTU zaženie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Probiotiká sa nachádzajú v rôznych fermentovaných potravinách alebo jogurtoch. Prebiotiká sú zase prítomné v rôznych rastlinách v malom množstve a na dosiahnutie klinicky merateľného účinku je potrebné ich syntetizovať.

Potvrdzujú to štúdie

Vedci skúmali sedem štúdií, ktoré potvrdzujú pozitívny účinok probiotík a prebiotík. Zúčastnili sa ich pacienti nad 18 rokov, ktorí mali diagnostikovanú úzkosť alebo depresiu. Okrem medikamentov im bola podávaná probiotická a prebiotická liečba. Autori článku, ktorý bol uverejnený v časopise BMJ Nutrition, Prevention & Health zistili, že hoci jednotlivé výskumy boli výrazne odlišné, čo sťažilo ich priame porovnanie, všetky jasne preukázali pozitívny prínos probiotickej intervencie na zníženie príznakov depresie.

Vo všetkých štúdiách sa použili kapsuly obsahujúce jeden alebo niekoľko probiotických kmeňov. Dávky sa pohybovali medzi 2 a 20 miliardami jednotiek tvoriacich kolónie (CFU). Výskum bol zameraný na 12 rôznych kmeňov baktérií z kategórie probiotík Firmicutes a Actinobacteria. Tablety obsahovali rôzne druhy Lactobacillus a Bifidobacteria. Vedci odhalili, že až jedenásť z 12 kmeňov baktérií sa spájalo so zlepšením miery depresie, buď samostatne alebo v kombinácii s inými probiotickými baktériami. Samotné prebiotiká však nemali žiadny významný účinok.

Potrebný je ďalší výskum

Autori článku zdôrazňujú, že je potrebný aj ďalší výskum, pretože štúdie, s ktorými pracovali, boli rozdielne, pokiaľ ide o metódy výskumu, ciele, rozsah a aj doba pozorovania sa im zdala krátka. Odporúčajú, aby sa ďalší výskum zameral na väčšiu skupinu účastníkov a predĺžil sa čas testovania, aby vedci dokázali posúdiť dlhodobé účinky probiotík a prebiotík na duševné zdravie a celkový zdravotný stav.

Viac o téme: ZdravieDepresiaProbiotiká
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9