Bežný ZVYK na toalete s DESIVÝMI následkami: Toto všetko môže spustiť dlhšie vyprázdňovanie!

Zdroj: gettyimages.com
2020-08-27 11:30:00

Hoci to znie na prvý pohľad zvláštne, používanie telefónu na záchode nie je práve najlepšie pre zadnú časť vášho tela. Môže narobiť množstvo nepríjemných problémov, s ktorými môžete bojovať veľmi dlho.

Zatiaľ čo vy ste zaneprázdnení sledovaním kamarátov na sociálnych sieťach a prezeraním si videí, za dverami toalety sa nevedomky zdržíte dlhšie ako obvykle. To isté platí aj vtedy, ak čítate knihu alebo listujete svoj obľúbený časopis. 

Čítajte tiež: BOLESTI na hrudníku, ktoré sú len FALOŠNÝM infarktom: NAPODOBŇUJÚ problémy so srdcom!

„Na rozdiel od sedenia na stoličke, ktorá vám poskytuje podporu, váš zadok visí dole do stredu záchodu,“ hovorí gastroenterológ Kyle Staller MD a riaditeľ Laboratória gastrointestinálnej motility v Massachusetts General Hospital. "Rektálne tkanivo je tak v neprirodzenej polohe a padá smerom nadol.“

Príliš veľa času stráveného na záchode môže viesť k celému radu rôznych komplikácií, z ktorých sa potom môžete dostávať veľmi ťažko, ako sa uvádza na livestrong.com

1. Budete mať hemoroidy

Pravdepodobne ste už videli reklamy na liečbu hemoroidov, ktoré sa bežne opisujú ako svrbenie a nepríjemný pocit okolo konečníka. Ale o čo presne ide? 

„Všetci máme hemoroidy, čo sú skupiny žíl ukotvené tkanivovou výstelkou nášho análneho kanála,“ hovorí Dr. Stallerová. „Uzatvárajú konečník a zabraňujú úniku.“

Sú prirodzenou súčasťou tela a je pravdepodobné, že si ich nikdy nevšimnete - pokiaľ nie sú opuchnuté.

„Keď sedíte na záchode, vystavujete svoju rektálnu oblasť sústredenému priamemu tlaku, najmä, ak sa snažíte o stolicu,“ hovorí Ugo Iroko, MD, gastroenterológ z New York Gastroenterology Associates. „Tento tlak uzatvára vaše hemoroidové cievy, takže sa v nich hromadí krv a spôsobuje ich vydúvanie.

Okrem toho, ako postupne starnete, tkanivá, kde sú žily, sa môžu oslabovať.

„Môžu sa stať mäkkými a je väčšia pravdepodobnosť, že budú vyčnievať,“ zdôrazňuje Dr. Staller.

Tento výčnelok je to, o čom ľudia hovoria, keď použijú výraz „hemoroidy“. Hrozí svrbene, nepríjemný pocit a bolestivosť. Taktiež je pravdepodobné i krvácanie. 

Podľa článku uverejneného v časopise Clinical Gastroenterology and Hepatology v januári 2019, hemoroidy postihujú 20 až 50 percent populácie, čo má za následok 4 milióny lekárskych a pohotovostných návštev ročne. Keďže mobilné telefóny sú všade okolo nás, existujú dohady, že hemoroidy môžu stúpať. Analýza spoločnosti Google Trends odhalila, že v júli 2010 sa vykonalo približne 48 000 vyhľadávaní týždenne na tému hemeroidy. Toto číslo stúplo na 86 000 týždenných vyhľadávaní v júli 2020.

2. Hrozí zápcha

Zrejme to znie zvláštne. Na záchode strávite nejaký čas preto, aby ste sa vyprázdnili. Na druhej strane, môže to viesť k opaku – prispejete tým k vzniku zápchy. Vaše telo totiž môže reagovať zmiešane, ak ste na záchode príliš dlho.

 „Svoje telo vlastne vycvičíte tak, že sedenie na záchode neznamená, že je čas popohnať pohyb čriev,“ hovorí Dr. Ugo. „Namiesto toho vytvárate súvislosť medzi používaním toalety a telefónom - je to podobné tomu, ako keď obyčajné sledovanie televízie v posteli môže sťažiť spánok.“

V dôsledku toho nedôjde k veľkej potrebe automaticky, keď sa posadíte na záchod.  Navyše, ak máte bolesti kvôli hemoroidom, podvedome sa môžete vyhýbať návštevám záchodu a teda snažiť sa o vyprázdnenie, keďže je to pre vás bolestivé. 

 „Čím dlhšie je vaša stolica vo vnútri hrubého čreva, tým je suchšia a ťažšia,“ hovorí Dr. Ugo. „Ak oddialite vyprázdňovanie, viac sa namáhate, pretože je to ťažké.“

Keď sa vám to aj podarí, stolica bude zrejme tvrdá ako skala a to môže viesť k trhline vo výstelke análneho kanála. Zápcha môže viesť k mnohým ďalším problémom. 

 „Mohli by ste zažiť nevoľnosť, pálenie záhy, nadúvanie alebo reflux,“ hovorí Dr. Ugo. „Ak sa to týka aj vás a máte lenivé črevá, lekár musí dostať stolicu von klystýrom.“

Predtým, než to začnete riešiť takýmto spôsobom, zápchu si môžete zmierniť aj sami. Dbajte na príjem veľkého množstvo tekutín, ktoré vám pomôžu udržať mäkkú stolicu, zvýšte taktiež príjem vlákniny a cvičte každý deň. Je tiež dôležité ísť hneď na toaletu, keď sa ozvú črevá. 

3. Môžete mať trhliny

Aj keď hemoroidy môžu občas bolieť a krvácať, trhliny sú zdrojom väčšiny análnych bolestí a krvácania.

Ak z vás vychádza tvrdá stolica, môže to roztrhnúť výstelku análneho kanála,“ hovorí Dr. Staller. „Tento rez sa nazýva trhlina.“ 

Pod tkanivom je zvierač, prstencový sval, ktorý sa rozširuje, aby sa análny kanálik mohol počas pohybu čreva vyprázdniť a následne sa stiahne, aby vytvoril tesnenie.

„Trhlina spôsobí, že zvierač sa nedobrovoľne kŕčovito uzavrie,“ hovorí Dr. Staller. „To vedie k ťažkostiam na záchode, pretože sa akoby snažíte tlačiť proti zatvoreným dverám.“ 

Potom sa zápcha zhoršuje. Úľavu, aj pri hemoroidoch, môže priniesť teplý sedací kúpeľ alebo vám lekár predpíše masti, ktoré pomôžu uvoľniť sval. 

4. Hrozí vyskočené tkanivo z konečníka

Znie to strašne, ale naozaj sa to môže stať. Ide o veľmi nepríjemnú situáciu, ktorá spôsobuje veľa ťažkostí. Hrozí tzv. rektálny prolaps, keď časť z konečníka vyčnieva von. 

„Niekedy sa to stane vtedy, keď namáhate pohyb čriev na záchode a silno tlačíte. Časť z konečníka dá manuálne zatlačiť späť, no niekedy zase vyjde a ostane vonku,“ prízvukuje Dr. Staller. „Tento stav sa najčastejšie vyskytuje u starších dospelých žien, ktoré majú za sebou viac opakovaných pôrodov.“

Zostať hydratovaný, dopriať si jedlo s vysokým obsahom vlákniny a robiť kegelové cviky. To všetko môže zlepšiť rektálny prolaps. Podľa University of Michigan Medical School v závislosti od závažnosti prolapsu budete možno potrebovať operáciu.

Fotogaléria


Tagy:
záchod zdravie hemeroidy

2020-08-27 11:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia