Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vplyv húb na ľudské telo opäť prekvapuje: Účinok, s ktorým nikto nerátal!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prechádzka lesom nie je len blahodárnym prínosom pre našu psychiku, liečivú silu prírody si môžeme priniesť aj do kuchyne! Najnovšia štúdia svojimi výsledkami opäť potvrdzuje to, čo Číňania vedeli už dávno. Huby zabránia vzniku zákernej choroby!

Rakovina prostaty patrí u mužov medzi najviac rozšírené nádorové ochorenia. Ohrozuje mužov v každom veku. Našťastie, vyhliadky na liečbu sa za posledné roky výrazne zlepšili. Pravidelná prehliadka, skorá diagnostika, nové spôsoby liečby zachraňujú pacientom život.

Čítajte tiež: Kedysi zdravšia voľba, dnes ohrozenie pre pľúca: Rúti sa popularita elektronických cigariet do záhuby?

Potláčajú mužský hormón

Japonskí vedci zistili, že pravidelná konzumácia húb, môže pomôcť v boji proti tejto zákernej chorobe. Podľa nich, ak muži do svojho jedálnička zaradia dvakrát do týždňa huby, znížia riziko ochorenia o 8 percent. Dokonca, ak ich budú jesť trikrát, riziko znížia až o 17 percent. Výskumu sa počas 13 rokov zúčastnilo 36 tisíc mužov vo veku 40 až 79 rokov. Vedci sú presvedčení, že huby obsahujú zlúčeniny, potláčajúci mužský hormón, ktorý podporuje rast rakoviny prostaty.

Najlepšie výsledky boli zaznamenané u mužov vo veku 50 a viac rokov, rovnako aj u tých, ktorí dovtedy nejedli zdravo. Výskumom sa zistilo, že konzumáciou húb sa u mužov zlepšili stravovacie návyky, začali jesť viac zeleniny a ovocia, obmedzili tuky a začali sa aj viac hýbať.

Dávajte si pozor na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Huby sa už dlhé roky používajú v čínskej medicíne ako prísada liekov. Najnovšie štúdie ukazujú, že majú silné protizápalové a antioxidačné účinky. Výskumníci z Los Angeles zistili, že extrakt zo šampiňónov potláča mužský hormón dihydrotestosterón, ktorý môže spôsobiť vznik rakoviny prostaty.

Čo je rakovina prostaty?

Postihuje najmä mužov po päťdesiatke, no neobchádza ani mladšie ročníky. Každoročne urológovia diagnostikujú tisíce prípadov nových ochorení. Hoci patrí medzi najčastejšie zhubné ochorenie u mužov, vďaka preventívnym prehliadkam sa dá zachytiť vo veľmi včasnom štádiu. Na začiatku nemusí spôsobovať žiadne príznaky. Ak vás trápi jeden z týchto problémov, mali by ste navštíviť lekára čo najskôr:

-     časté močenie, hlavne v noci

-     únik moču

-     neschopnosť začať močiť

-     bolesti, pálenie pri močení

-     ťažkosti s erekciou

-     bolestivá ejakulácia

-     krv v moči alebo v semene

-     bolesti v krížovej časti, stehnách

Viac o téme: HubyRakovinaRakovina prostaty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9