Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Perly tradičnej japonskej medicíny: Huby shiitake sú imunitnou bombou!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Konzumácia húb je s ľudstvom spätá od nepamäti. Ani zďaleka však nie sú bežnou pochutinou, práve naopak. Príkladom je japonská huba shiitake, ktorej zloženie a účinky na ľudský organizmus neprestávajú udivovať.

Shiitake alebo húževnatec jedlý poznajú najmä kulinári. Vo veľkom však túto japonskú hubu ospevujú aj odborníci. Obsahuje totiž množstvo vzácnych zlúčenín a dôležitých stopových prvkov.

Čítajte viac: Spoznajte silu liečivých húb: Niektoré z nich nájdete aj v slovenských lesoch!

Pýchou húb shiitake je vysoký obsah vitamínov skupiny B a D, uvádza portál Medicaldaily.com. Keďže vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika, huby shiitake sú dobrou prevenciou osteoporózy. Najväčšou nádejou sú však ich protirakovinové účinky. Odborníci predpokladajú, že polysacharid lentinan, ktorý obsahujú, by mohol spomaľovať šírenie rakovinových buniek pri leukémii.

Silný imunostimulačný potenciál

Pozoruhodné sú tiež antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti húb a ich imunostimulačný potenciál. Výskumy naznačujú, že by mohli zlepšovať zloženie črevného mikrobiómu, ktorý má významný vplyv na celkový zdravotný obraz. Zaujímavé sú aj vysokým obsahom silného antioxidantu L-ergotioneínu, ktorý bunky chráni pred poškodením voľnými radikálmi.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa portálu Livestrong.com sú shiitake aj hodnotným zdrojom selénu, železa, ale tiež vlákniny. Ich konzumácia prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu. Pochutinu tiež vyhľadávajú ľudia trpiaci diabetom, ekzémami, herpesmi či osoby s HIV a žltačkou, informuje Webmd.com.

U citlivejších ľudí môže viesť konzumácia týchto húb k alergickým reakciám, ale tiež zvýšenej citlivosti pokožky na slnečné žiarenie. Kvôli silným imunostimulačným vlastnostiam by sa tejto pochutine mali vyhnúť ľudia trpiaci autoimunitnými ochoreniami, pretože môžu imunitný systém vyburcovať k zvýšenej aktivite namierenej proti konzumentovi.  

 

Viac o téme: HubaImunitaShiitakeHúževnatec jedlý
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9