Otráviť môžu aj jedlé druhy húb: Nerobte chybu pri ich skladovaní, pozor na varovné ZNAMENIE!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-24 05:55:00

Ideálne počasie pre rast húb láka v týchto dňoch do prírody tisíce Slovákov. Huby sú obľúbené najmä kvôli ich jedinečným aromatickým a chuťovým vlastnostiam. Na jednej strane majú nízku energetickú hodnotu, no na druhej sú bohaté na výživné hodnoty. Slabé vedomosti „sviatočných“ hubárov každoročne predstavujú veľké riziko a môžu spôsobiť nie veľmi príjemné, ba až tragické zakončenie hubárskej sezóny.

 

Dôležitý zdroj živín

V našich lesoch rastie približne šesťtisíc druhov húb, pričom jedlých a chuťovo výborných je ich približne len stopäťdesiat. Huby obsahujú látky, ktoré ľudský organizmus nevyhnutne potrebuje pre svoju činnosť, akými sú napríklad bielkoviny, aminokyseliny, vitamíny, základné minerály, cukry alebo tuky.

Čítajte viac: Hubári robia stále tie isté chyby: Najčastejšie ľudové povery, ktorým Slováci slepo veria

Okrem vedecky dokázaných pozitívnych účinkov na imunitu či protirakovinových účinkov však predstavujú pre neskúsených hubárov značné nebezpečenstvo v podobe otravy.

Pozor na nesprávne skladovanie

Otrava hubami patrí medzi najnebezpečnejšie akútne otravy. Nebezpečnými však nie sú iba jedovaté huby, ale aj nesprávne spracovanie či skladovanie húb. „Otráviť sa môžeme napríklad starými a nahnitými hubami, ktoré boli napadnuté nižšími cudzopasnými hubami. Riziko predstavuje aj nesprávne skladovanie húb,“ hovorí hlavný lekár spoločnosti Falck Záchranná Volodymyr Kizyma. Podľa štatistík je na Slovensku hospitalizovaných každý rok okolo 100 až 120 pacientov s otravou hubami, pričom u 3 až 4 je otrava príčinou úmrtia.

Najnebezpečnejšia je muchotrávka zelená

Muchotrávka zelená, lat. Amanita phalloides, spôsobuje otravu, ktorá má vysokú a závažnú mortalitu. Hoci sa od 80. rokov vďaka novozavedeným liečebným postupom znížila úmrtnosť pod 20 percent, prípady otravy touto hubou sa vyskytujú aj naďalej. Ľudia si najčastejšie mýlia jedovatú muchotrávku zelenú s bedľami či šampiónmi. Medzi ďalšie jedovaté druhy muchotrávok patria aj: Muchotrávka končistá, Muchotrávka biela, Muchotrávka tigrovaná a Muchotrávka kráľovská.

Prvá pomoc pri otrave hubami

Otrava hubami sa prejavuje najmä bolesťou brucha, nevoľnosťou, pocitom na zvracanie až zvracaním, hnačkami, kŕčmi, malátnosťou alebo potením. V rámci prvej pomoci je dôležité vyvolať zvracanie, zaistiť zvyšky jedla alebo zvratkov na analýzu a zariadiť prevoz do nemocnice. „Pri podozrení na otravu hubami je potrebné zaistiť všetok dostupný materiál ako napríklad odrezky z húb, obsah žalúdka, zvratky, stolicu, aby sa z týchto vzoriek dal určiť pôvodca otravy,“ doplnil doktor Kizyma, MBA. Najnebezpečnejšia je otrava s príznakmi po 12 a viac hodinách po požití húb.

Fotogaléria


Tagy:
otrava hubami

2018-09-24 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com, TASR/Pavol Remiaš  |  Zdroj: Falck Záchranná

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia