Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najväčšie množstvo živín zo všetkých rastlín na svete: Poklad ukrýva tento neznámy strom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci v našich končinách nie je taký známy, hlavne v častiach Karibiku, kde rastie, si ho nevedia vynachváliť. Strom Moringa ponúka listy, ktorým príroda nadelila taký mix živín, ktorý údajne v žiadnom inom prírodnom zdroji nebol potvrdený. Pozrite sa, čím sú presne výnimočné a čo sa v nich skrýva!

Morginga je strom, ktorý má jedlá časti. Patrí medzi ne semená, korene a tiež liesty, ktoré si môžete vychutnať čerstvé alebo ako doplnok. Listy tohto stromu sú cenené ako zdroj antioxidantov a živín, ako sa uvádza na livestrong.com. Obsahujú pomerne málo kalórií, a sú skvelé ako súčasť nízkosacharidovej stravy. Hoci na prvý pohľad to vyzerá tak, že listy moringy sú zdravou bombou, pozor na ich množstvo. Vysoké dávky by totiž mohli spôsobiť vedľajšie účinky. V každom prípade sa treba radšej poradiť so svojím lekárom. 

Čítajte tiež: Zaručená pasca na komáre: Domáci RECEPT na dotieravý hmyz s ohromnými účinkami!

Zasýti a doplní vlákninu

Pre naše zdravie je nevyhnutná vláknina. Tej majú listy Moringa celkom dosť! Ak však nemáte k dispozícii čerstvé listy a máte doplnkovú formu, množstvo vlákniny sa líši od výrobku. Nerozpustná vláknina zabraňuje zápche, zatiaľ čo rozpustná vláknina znižuje hladinu cholesterolu a živí dobré mikróby v čreve. Je skvelá pri chudnutí! Vzhľadom k tomu, že vláknina absorbuje vodu a zväčší sa, zasýti vás, takže sa cítite dlhšiu dobu plní. 

Taktiež spomaľuje vstrebávanie potravy a zabraňujú zvýšeniu cukru v krvi. Ak chcete spaľovať čo najviac tuku, musíte mať vyváženú hladinu cukru v krvi. Keď hladina cukru v krvi stúpa, inzulín vstupuje do krvného obehu. Ak je viac cukru ako potrebujete, inzulín ho odošle do pečene, kde sa časť uloží ako glykogén, potom sa prebytok premení na tuk a uloží sa v tukových bunkách. Inými slovami, keď sa hladina cukru v krvi zvyšuje, je pravdepodobnejšie, že sa vám uloží tuk skôr než ho spálite.

Jedna šálka čerstvých listov Moringy obsahuje 2% dennej odporúčanej dávky vlákniny, keď sa berie do úvahy konzumácia 2000 kalórií denne. Na výrobu doplnkového prášku sa celé listy sušia a rozomelú na prášok, takže prášok obsahuje taktiež prírodnú vlákninu. 

Kyselina na chudnutie

Listy Moringy obsahujú antioxidant kyselinu chlorogénovú, ktorá je tiež jednou z účinných látok v extrakte zeleného kávového zrna. Kyselina chlorogénová by mohla podporovať chudnutie vyvážením cukru v krvi a pôsobením ako spaľovač tuku. Keď boli laboratórne myši kŕmené kyselinou chlorogénovou, stratili väčšiu hmotnosť a spálili viac tuku v porovnaní so zvieratami, ktoré nedostali antioxidant, ako uviedli vedci v marci 2010 v časopise Food and Chemical Toxicology.

Napriek týmto potenciálnym výhodám treba mať na pamäti, že stále nie je presne isté, či skutočne listy tohto stromu podporujú úbytok hmotnosti. Aj keď sa ukázalo, že kyselina je veľmi silnou pomôckou na znižovanie hmotnosti, jej množstvo v doplnkoch nemusí stačiť na to, aby mala takýto vplyv. Obsah kyseliny v listoch sa však líši od podmienok pestovania a spôsobu sušenia a spracovania. 

Najväčšie množstvo živín zo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedna šálka listov Moringy má len 13 kalórií, pričom približne 15 kalórií sa nachádza v dvoch šajových lyžičkách pášku z doplnkového výrobku. Obidve formy tiež dodajú približne 2 gramy proteínu.

Ďalšie výživné látky

Listy Moringa sú obzvlášť dobrým zdrojom vitamínu A. Jedna šálka čerstvých listov obsahuje 32% dennej odporúčanej dávky, zatiaľ čo 2 čajové lyžičky prášku z listov Moringa majú polovičné množstvo vitamínu. Vitamín A podporuje videnie, udržuje imunitný systém silný a pomáha rozvíjať zdravé červené krvinky. Nedostatok vitamínu A môže interferovať s produkciou hormónov štítnej žľazy, čo môže spomaliť váš metabolizmus a sťažiť pokles hmotnosti. Okrem vitamínu A očakávajte 18 percent dennej odporúčanej dávky vitamínu C, 13 percent vitamínu B-6 a 11 percent mangánu z jednej šálky čerstvých listov Moringa. Doplnky bohužiaľ nemusia na etikete uvádzať obsah týchto živín. Hoci sú doplnky vyrobené z celých listov, niektoré vitamíny C a vitamín B-6 sa môžu stratiť počas spracovania.

V častiach sveta, kde rastú stromy Moringa, sa listy konzumujú rovnako ako akékoľvek iné zelené listy. Doteraz neboli hlásené nežiaduce účinky z ich konzumácie. Ak si chcete zadovážiť listy Moringy vo forme doplnového výrobku, pozrite sa na etiketu, ktoré uvádzajú množstvo výživných látok. Výrobky zoženiete 

Viac o téme: StromZdravieMoringaVýživné látkyRastlind
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9