Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kečup ako súčasť domácej lekárničky? RECEPT na zdravší variant omáčky!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hranolčeky alebo špagety bez neho? Ani náhodou! Kečup je u mnohých nenahraditeľnou omáčkou, ktorou si dochucujú jedlá. Málokto však vie, že je liečivý! Nachádza sa v ňom vysoké množstvo zdraviu prospešných látok a ak budete vedieť, ako na výrobu domáceho kečupu, môže byť pokojne súčasťou vašej lekárničky.

Nevieme si bez neho predstaviť dobre zásobenú kuchyňu, reštauráciu ani obyčajný bufet. Mnohí ho považujú za omáčku, nie práve najzdravšiu. Pritom môže ísť o užitočného pomocníka pri mnohých chorobách!

Čítajte tiež: Vymeňte cottage syr za olomoucké syrečky: Zapáchajú, no vyformujú vám figúru!

Môže za to prospešná látka

Kvalitný kečup obsahuje množstvo vitamínov, antioxidantov a iné prospešné látky. Súčasťou jeho zloženia sú sacharidy, bielkoviny, vláknina, vápnik, železo, horčík, draslík, meď, zinok, selén, ale aj omega-3 mastné kyseliny a vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, cholín a kyselinu listovú.

Kečup obsahuje lykopén, čo je antioxidant, ktorý pred pár rokmi objavili vedci. Ide o rastlinný pigment zo skupiny karotenoidov, ktorý spôsobuje červené zafarbenie plodov, ako sú paradajky. Ako ukázal najnovší výskum, je veľmi účinným bojovníkom proti rakovine prostaty a taktiež znižuje výskyt infarktov myokardu o 48%. Hoci najideálnejším zdrojom lykopénu sú paradajky, dozrievajúce na slnku, aj kvalitné kečupy pripravené z tejto zeleniny obsahujú veľké množstvo prospešných látok! 

Odborníci jednoznačne odporúčajú, aby sme mali na tanieri pravidelne porcie lykopénu. Viaceré epidemiologické štúdie potvrdili, že vysoký príjem lykopénu sa spája so znížením rizika mŕtvice a úmrtnosti na srdcovo-cievne choroby. Táto látka je výborným pomocníkom pri ateroskleróze, metabolickom syndróme, vysokom krvnom tlaku, vysokej hladine cholesterolu a tiež pri osteoporóze. 

Zaujímavé dokonca je to, že antioxidačné vlastnosti tejto látky môže ochrániť pred pesticídmi na zelenine a ovocí! Iný výskum All India Institute of Medical Sciences zase ukázal lykopén ako silného bojovníka proti sivému zákalu a degenerácii makuly. Dokáže ochrániť bunky a opraviť a zregenerovať tie poškodené. Aj preto je dobrý pri spomalení Alzheimerovej choroby. Iný výskum, ktorý pozoroval spojenie západnej stravy a úbytku kognitívnych schopností ukázal, že lykopén vie stopnúť škody na pamäti u ľudí na strave bohatej na tuky. 

Táto omáčka však o obsahujú aj iné prísady, ktoré priaznivo vplývajú na ľudský organizmus. Niektoré kečupy bývajú ochutené kajenským korením, čo je mletý variant odrody chilli papričky. Toto korenie pomáha k stimulácii krvného obehu a tráviaceho traktu. 

Ako pôsobí na ľudské telo?

Účinky kvalitného kečupu na ľudský organizmus:

  • Podporuje imunitu
  • Má antioxidačné účinky
  • Znižuje vysoký cholesterol
  • Preventívne pôsobí proti vzniku kardiovaskulárnych ochorení
  • Zlepšuje kvalitu pokožky a vlasov
  • Upokojuje nervový systém

Prečo práve kečup?

Hoci odporúčaná dávka lykopénu neexistuje, rozhodne patrí na do jedálnička! Ideálne je prijímať medzi dvoma až tridsiatimi miligramami lykopénu denne, čo predstavuje jednu paradajku. Drvenie rajčín zvyšuje príjem z tráviaceho traktu do krvného obehu. Aj preto je paradajková polievka, omáčka i kečup najlepšie riešenie, ako prijať najvyššie koncentrácie lykopénu! 

Kečup ako súčasť domácej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Recept na domáci kečup

Aby ste z kečupu vyťažili čo najviac, mali by ste mať k dispozícii kvalitný výrobok, ktorý neobsahuje žiadne zahusťovadlá, konzervanty, farbivá ani arómy. Kečup je vlastne hustejšia tekutina, ktorá sa vyrába z paradajok, presnejšie z paradajkového pretlaku. Okrem paradajok by mal obsahovať bežné kuchynské prísady ako soľ, bylinky, korenie, kvasný ocot či cukor. Sledujte na obaloch výrobkov ich zloženie a ak si chcete byť istí, že máte k dispozícii kvalitný produkt, môžete si ho vyrobiť doma! 

Ingrediencie:

  • 2 kg paradajok
  • 3ks habĺk
  • 4strúčiky cesnaku
  • 3 väčšie cibule
  • 4 ks kápia
  • 150 ml octu
  • 220 g cukru
  • 3 bobkové listy
  • 5 ks celého korenia
  • 0,5 ČL mletého korenia
  • 6 ks klinčekov
  • 1 PL červenej papriky
  • 1 PL morskej soli

Postup:

Umyté paradajky nakrájajte na menšie kúsky a dajte do hrnca. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, červenú papriku bez jadrovníka a nakrájanú na kocky, jablká tiež nakrájané na menšie kúsky a ostatné koreniny okrem cukru. Pridajte vodu tak, aby bol celý objem surovín mierne zakrytý vodou. Zmes duste aj vyše hodiny. Dolievajte vodu, ak sa voda vyparí. Po hodine vyberte z nej bobkový list, klinčeky a čierne korenie. Zmes domixujte na hladkú kašu, potom prepasírujte cez sito. Následne pridajte cukor a varte na miernom ohni 25-35 minút. 

Viac o téme: ZeleninaZdravieParadajkyPrevenciaChorobyúčinkyKečup
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9