Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vymeňte cottage syr za olomoucké syrečky: Zapáchajú, no vyformujú vám figúru!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

Jedny ich milujú, iní nenávidia! Na tieto dve skupiny rozdeľuje legendárne olomoucké syrečky ich povestná aróma. Ide doslova o unikátny výrobok našich západných susedov, ktorý sa doteraz nikomu nepodarilo napodobniť. Čím sú vlastne výnimočné?

Kto by ich nepoznal a neskúsil aspoň raz v živote! Olomoucké syrečky sú neodmysliteľnou časťou českej kuchyne a vynikajú svojou výraznou a prenikavou chuťou, ktorá je závislá na stupni prezretia. Vyznačujú sa silnou vôňou až zápachom a žltou farbou. Práve vďaka ich vôni a chuti mnohí na ne nedajú dopustiť, no naopak, nájdu sa aj takí, ktorí ich práve kvôli tomu nenávidia! 

Čítajte tiež: Štyri choroby, za ktorými sa často skrýva iná diagnóza: Tieto omyly sú najčastejšie!

Z čoho sa vyrábajú? 

Olomoucké syrečky sa vyrábajú v Lošticiach v Olomouckom kraji. Ide o naformovaný tvaroh z odtučneného pasterizovaného mlieka, ktorý sa v priebehu zretia pomocou enzymatickej činnosti proteolytickej mikroflóry rozkladá, čím vzniká netučný zrejúci syr s charakteristickou vôňou, chuťou a farbou. Odtučnený tvaroh sa spracúva len s jedlou soľou, takže na jeho výrobu sa nepoužívajú žiadne stabilizátory, arómy či farbivá. Ak sa pozrieme bližšie na ich zloženie, nachádzajú sa v nich tiež regulátory kyslosti. Tvarôžky, ako sa tiež nazývajú, patria do kategórie kyslých mliekarenských výrobkov a majú mäkkú konzistenciu. 

Vhodné pri diéte

Tento český výrobok obsahuje veľa kvalitných bielkovín (28 g) a naopak, minimum sacharidov a tuku – priemerne len 0,5%! Vďaka svojej nízkej kalorickej hodnote, ktorá je pri 541 kj len 127 kalórií, sú vhodnou potravinou pri diéte. Majú najmenej tuku zo všetkých syrov na svete. Vyznačujú sa aj vysokým obsahom vápnika a fosforu. Dokonca v porovnaní so známym cottage syrom majú až dvojnásobný obsah bielkovín, ktoré tvoria 92% energetickej hodnoty. Taktiež obsahujú málo cholesterolu.

Olomoucké syrečky tiež obsahujú železo, vitamíny a probiotiká. Pozitívne regulujú tráviace procesy v čreve. Často po nich siahajú vegetariáni, ale taktiež sú vhodné pre diabetikov i pacientov s bezlepkovou stravou. 

Foto: profimedia.sk
Zobraziť galériu (2)
Foto: profimedia.sk  (Zdroj: profimedia.sk)

Ako ich jesť? 

Syrečky je dobré skladovať pri teplote 4 až 8 stupňov. Oplatí sa ich presunúť z pôvodného balenia do sklenenej alebo porcelánovej nádoby. Čím dlhšie ich necháte odpočívať, tým budú chutnejšie. Výborné sú vtedy, ak sú úplne roztečené. K tvarôžkom patrí slabý nádych bielej plesne, ktorej sa vôbec nemusíte báť! 

Olomoucké syrečky sú vhodné pokojne aj pre obéznych a tých, ktorí bojujú s hmotnosťou. Avšak, neodporúča sa ich kombinovať s chlebom, maslom a pivom, ako tak mnohí zvyknú robiť. Možno ich využiť pri varení, ale aj do sladkých či slaných pokrmov. Najideálnejšie je nakrájať ich na menšie kúsky a vychutnať spolu so zeleninovým šalátom. 

Výroba olomouckých syrečkov v Lošticiach:

Viac o téme: ZdravieSyrTvarohOlomoucké syrečkyCottage syr
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9