Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bežný kozmetický problém ako indikátor zdravia: Čo prezrádzajú kruhy pod očami?

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Unavené oči sú neklamným znakom nedostatku spánku. Čo však prezrádzajú tmavé kruhy pod očami, ktoré sa tvoria bez ohľadu na jeho kvalitu a dĺžku? A čo o našom zdraví hovoria opuchy očného okolia?

Tmavé sfarbenie okolo očí a opuchy sa častejšie objavujú u starších ľudí, u mladých spravidla bývajú výsledkom vonkajších vplyvov. V prípade nemiznúcich tmavých kruhoch pod očami možno hovoriť aj o periorbitálnej hyperpigmentácii, pri ktorej dochádza v okolí očí k zvýšenému ukladaniu pigmentu - melanínu.

Čítajte viac: Koľko hodín spíte? Vaša odpoveď môže odhaliť choré srdce roky dopredu

Vačky pod očami spojené s tmavými kruhmi okolo očí môžu byť známkou spánkovej deprivácie. Rovnako však môžu trápiť aj alergikov počas jarnej a letnej sezóny – oči vtedy svrbia, ich okolie je sčervenané a opúcha.

Čítajte viac: Častá bolesť hlavy a silný tlak za okom: PRÍZNAK, ktorý vás dovedie až k očnému lekárovi

Tmavé kruhy sa pod očami objavujú aj po nadmernom slnení alebo pri dehydratácii. U niektorých osôb môže okolie očí stmavnúť aj v dôsledku vysokej konzumácie soli alebo príliš častého fajčenia.

Alergia, infekcia alebo choroba?

Zdureniny pod očami vrátane tmavých kruhov väčšinou nebývajú príznakom vážnejšieho zdravotného problému. Ak ale opuch pretrváva, okolie očí svrbí, sčervenelo alebo bolí, mali by ste vyhľadať lekára. Príčinou totiž môže byť nielen alergia, ale aj infekcia alebo ochorenie štítnej žľazy, uvádza Mayoclinic.org.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Čo pomôže?

Ako zmierniť opuch? Často pomôže prikladanie obyčajného studeného obkladu na oči. Ak je príčinou jeho vzniku opuchu únava, doprajte si poobedné zdriemnutie. Pomôže tiež obklad z čajových vrecúšok, napríklad s obsahom zeleného čaju. Kofeín v kombinácii s antioxidantmi v čaji stimuluje krvný obeh, sťahuje krvné cievy a zmierňuje opuch. Vrecúška najprv nechajte päť minút lúhovať v horúcej vode a dajte do chladničky na 15 minút vychladnúť predtým, než ich použijete ako obklad, radí Healthline.com.

 

 

Viac o téme: OpuchKruhy pod očamiVačky pod očami
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9