Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nepodceňujte pomarančovú šťavu: Jeden pohár denne vás môže zachrániť pred ochorením ciev!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Tušíte, čo mávate každé ráno na stole? Pohár pomarančového džúsu je skvelým osviežením hneď zrána, no postará sa o mnoho viac! Holandskí výskumníci držia v rukách veľký triumf v podobe najnovšieho odhalenia o tomto džúse a jeho účinku na mozog.

Ak sa chcete vyhnúť návšteve lekára, mali by ste siahnuť po čerstvej šťave z pomarančov. Hoci to môže znieť na prvý pohľad prehnane, aspoň tak tvrdia vedci na základe výsledkov svojej štúdie. Podľa nich jeden pohár pomarančového džúsu každý deň znižuje riziko smrteľnej mŕtvice o takmer štvrtinu. Takýto účinok majú údajne aj iné ovocné šťavy!

Čítajte tiež: Kôstka z avokáda nepatrí do koša: Hriech, ktorým sa pripravujete o veľa!

Čerstvé ovocné šťavy sú odjakživa považované za zdravé. Napriek tomu však odborníci upozorňujú na množstvo vypitej šťavy kvôli vysokému obsahu cukru. Zrejme aj kvôli tomu boli spotrebitelia odradení od kúpy týchto štiav. V dôsledku toho ich predaj vo Veľkej Británii neustále klesá. V roku 2011, kedy išlo o jednu miliardu litrov ročne, klesol predaj na menej ako 900 miliónov v roku 2017. Najnovšia štúdia však naznačuje, že by zdravotné prínosy z hľadiska prevencie mŕtvice mohli prevážiť nad rizikami, ktoré nesie cukor!

Vplyv na mozog i srdce

Dlhodobá štúdia s názvom The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition skúmala vplyv stravy na širokú škálu chorôb. Vedci z inštitútu Dutch National Institute for Public Health and the Environment v Bilthovene sledovali takmer 35 000 mužov a žien vo veku od 20 do 70 rokov takmer 15 rokov. Pozerali sa na to, ako v tomto období účastníci pili čerstvé ovocné šťavy v porovnaní s počtom prípadov mŕtvice. 

Ich výsledky, uverejnené v časopise British Journal of Nutrition ukázali, že štyri až osem pohárov týždenne pomarančovej alebo akejkoľvek inej ovocnej šťavy znížili riziko mŕtvice takmer o štvrtinu, konkrétne o 24%! Dokonca aj jeden pohár každý druhý deň mal tento zdravotný benefit – išlo o zníženie rizika o 20%. 

Doprajte si občas zdravé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

To však nie je všetko. Miera srdcových ochorení bola tiež znížená u pravidelných konzumentov alkoholu, ktorí tak boli o 12 až 13 percent menej náchylní na poškodenie artérií! Predpokladá sa, že šťava obsahuje veľa prirodzene sa vyskytujúcich rastlinných látok nachádzajúcich sa v celom ovocí, ktoré môžu chrániť krvné cievy pred ochorením.

Radšej celé ovocie

Vedci, ktorí stoja za štúdiou, uviedli, že napriek zrejmým výhodám šťavy sa aj naďalej odporúča jesť celé ovocie, pretože existuje viac štúdií potvrdzujúcich jeho výhody.

„Hoci sme zistili priaznivé účinky konzumácie čistej ovocne šťavy, mali by ste uprednostniť radšej celé ovocie, keďže dôkazy o jeho prínose sú presvedčivejšie,“ dodali vedciv správe o zisteniach. 

Mŕtvica ako zabijak

Mŕtvica zabije približne 200 ľudí každý deň vo Veľkej Británii. Mnohí z nich ostanú po jej prekonaní zdravotne postihnutí a žijú v strachu, že utrpia ďalšiu, iní už také šťastie nemajú a skončí sa to fatálne. Približne 85 percent obetí je postihnutých ischemickými mozgovými príhodami, kedy zrazenina putuje do mozgu a doslova vypína prívod krvi. Taktiež existujú aj hemoragické mŕtvice, kde krvná cieva praskne v mozgu, čo spôsobuje potenciálne smrteľné krvácanie.

Viac o téme: PomarančOvocie ZdravieŠťavaMŕtvicaPomarančová šťava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9