Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Do boja s tukom vďaka malým červenkastým plodom: Liči ako zbraň proti kilám i chorobám!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chcete sa pustiť do chudnutia po náročnom období plnom jedla? Alebo si chcete zvýšiť vytrvalosť počas tréningu? V oboch prípadoch vám pomôže liči. Malé exotické ovocie, skryté v hnedastom až červenkastom hrboľatom puzdierku, ktoré ponúka hotový poklad pre vaše zdravie!

Liči, alebo inak nazvaná dvojslivka, je ázijské ovocie so šťavnatou a sladkou dužinou. Jeho chuť sa dá prirovnať k mandarinkam v kompóte. Hoci mnoho ľudí ho nepozná, čoraz viac sa udomácňuje aj u nás. Plody obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok, z ktorých sa naše telo doslova poteší! 

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak si nevymeníte starú zubnú kefku? S týmto nikto nepočítal!

Spojenec pri chudnutí

Nájdeme v ňom množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú telu metabolizovať tuk. A to je dôvod, prečo je dobré liči použiť ako svojho spojenca proti nadbytočným kilogramom a tukom. Ovocie sa ukázalo ako skvelé pri chudnutí, ako aj priamo pri cvičení. Nielenže bojuje s tukom, ale zlepšuje aj samotný tréning, čo potvrdila štúdia zverejnená v časopise Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition.  

Vedci z Národnej univerzity v Soule zrealizovali výskum na 70 mužoch, ktorým podávali buď extrakt z liči, zmes vitamínov C (800 mg) a E (320 IU) alebo placebo počas 30 dní. Účastníci pravidelne cvičili. Výsledky ukázali, že tí v skupine s extraktom z liči vykazovali výrazné zvýšenie ich anaeróbnej aktivity a dokázali cvičiť oveľa dlhšie než tí v ostatných skupinách, ktorí extrakt nebrali. Vedci odhalili, že za to môžu polyfenoly obsiahnuté v liči, ktoré môžu zvýšiť vytrvalosť. Tento efekt však nesúvisí s antioxidačnými účinkami!

Zabráni vzniku chorôb

Využitie liči však týmto nekončí! Je vhodné nielen pri cvičení a chudnutí, ale aj pri ochoreniach. Štúdie vedené výskumníkmi z univerzity Zhejiang Gonshang a Sichuan University odhalili, že liči obsahuje flavonoidy, účinné pri potláčaní rakoviny prsníka. To nie je všetko! Oligonol, polyfenol v ovocí, má antioxidačné účinky a taktiež bojuje proti chrípke. Taktiež chráni pokožku pred poškodením z ultrafialového žiarenia a zlepšuje krvný obeh. 

Ovocie sa môže pochváliť vysokým množstvom vitamínu C, ktorý je skvelý na posilnenie imunity. Vďaka vysokej dávky vitamínov skupiny B podporuje metabolizmus, obsiahnutý meď zase môže za tvorbu červených krviniek a draslík pomáha regulovať krvný tlak a srdcovú frekvenciu. To je len zlomok toho, čo dokáže. Liči totiž obsahuje aj iné cenné látky ako fosfor, vápnik, horčík, vlákninu a bielkoviny.

Do boja s tukom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Spravte si z liči chutný recept, ktorý oživí váš každodenný jedálníček! 

Recept na exotický ovocný šalát s liči

Potrebujeme:

  • pomaranč
  • kiwi
  • 2 maslové hrušky
  • 1 kyslejšie jablko
  • 15 plodov liči
  • veľké granátové jablko
  • 2 lyžice ovocného likéru
  • lyžice javorového sirupu alebo medu
  • 75 g kešu orechov

Ako na to?

Najprv ošúpte pomaranč, rozdeľte na mesiačiky a nakrájajte na kúsky. Na rad prichádza kiwi, ktoré olúpte a nakrájajte na plátky. Umyte hrušky a jablko, olúpte a nakrájajte na kocky. Ovocie premiešajte v mise. Liči ošúpte, vyberte semeno, prekrojte dužinu a pridajte do misy k ostatnému ovociu. Granátové jablko rozkrojte na štvrtiny, ktoré taktiež pridajte do misy. Všetko premiešajte a zalejte likérom. Môžete pridať šťavu z limetky a dosladiť napr. medom. Podávajte v pohároch a posypte posekanými orechmi! 

Viac o téme: PotravinyOvocie ZdravieLiči
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9