Čo sa stane, ak si nevymeníte starú zubnú kefku? S týmto nikto nepočítal!

Zdroj: gettyimages.com
2019-01-10 05:55:00

Zubná kefka je jedným zo základných nástrojov, ktoré nám pomáhajú udržiavať naše zuby čisté. Aby však splnila svoj účel na sto percent, mali by sme ju pravidelne vymieňať za novú. Mnohí však na to zabúdajú. Tak je ich hygiena chrupu nedostatočná, ba až ohrozená!

Každý už určite vie, že zuby by sme si mali čistiť aspoň dvakrát denne, ráno a večer pred uložením sa do postele. Súčasťou správnej zubnej hygieny je aj starostlivosť o zubnú kefku, ktorá je jednoduchá, no napriek tomu na ňu mnohí kašlú!

Čítajte tiež: Jedno z najbežnejších ochorení ako ničiteľ vášne: Muži pozor, narúša sexuálny život!

Kedy ju vyhodiť do koša?

Zubnú kefku by sme mali pravidelne vymieňať. Ale v akých časových intervaloch? Podľa odborníkov by sme tak mali robiť štyrikrát do roka, teda koľko je ročných období. Po troch mesiacoch je totiž opotrebovaná a osídlená baktériami. Po takom dlhom čase je natoľko kontaminovaná, že už nie je vhodné ju používať dlhšie. Nedajte sa pomýliť a vymeňte ju, aj keď stále nie je "strapatá". Výskum českého Štátneho zdravotného ústavu zistil, že po trojmesačnom používaní je na zubnej kefke o 15% baktérií viac ako v zubnej kefke používanej dva mesiace.

Americká zubná asociácia (ADA) taktiež navrhuje, aby sme mmenili svoju kefku na zuby približne každé tri mesiace, ako sa uvádza na businessinsider.com. Ale zubár z New Yorku Keith Arbeitman povedal, že to neplatí pre všetkých! Záleží od toho, ako často ju používate. Ak je to menej než dvakrát denne, pravdepodobne si ju môžete nechať dlhšie ako tri mesiace. Šetriť sa však v tomto prípade neoplatí!

Pozor, sú situácie, kedy treba zubnú kefku vymeniť ihneď! Ochoreli ste? Po prekonaní infekčných chorôb, napr. chrípky, angíny, mononukleózy ju treba hneď zahodiť do koša. V opačnom prípade sa môže stať zdrojom opakovanej nákazy. Taktiež detské zubné kefky treba vymeniť častejšie ako u dospelých.

Môžete si poškodiť ďasná i zubnú sklovinu!

Existuje však aj iný dôvod, prečo ju vymeniť po troch mesiacoch používania a tým je mechanické opotrebovanie. Ideálna zubná kefka má krátku pracovnú časť, syntetické vlákna a je stredne mäkká alebo mäkká. Neodporúčajú sa príliš tvrdé kefky, ktoré pri čistení chrupu ničia ďasná a sklovinu na korunke zubov. Mäkšie vlákno účinnejšie stiera povrch zuba. Hlavička zubnej kefku u dospelých by nemala byť dlhšia ako dva centimetre a mala by mať dlhšiu rukoväť.

Pri dlhšom používaní zubnej kefky sa opotrebovávajú konce vlákien. Lámu sa a vznikajú ostré okraje. Navyše, vlákna sú rôznych dĺžok, štiepia sa a vytvárajú sa chuchvalce. Strácajú odolnosť v pohybe, preto zubná kefka vyzerá ako "strapatá". Ak si ňou čistíte svoje zuby, robíte to zbytočne. Vlákna totiž nerobia žiaden koordinovaný pohyb, keďže sa každé z nich hýbe ľubovoľne. Nekopírujú pohyb celej kefky, takže hygiena je i napriek čisteniu s poškodenou kefkou nedostatočná, až dokonca nebezpečná. Dochádza k poškodzovaniu ďasien a zubnej skloviny.  

Správna technika nadovšetko

Výber správnej zubnej kefky môže zabezpečiť efektívnejšie čistenie zubov, no záleží veľa aj na technike čistenia. Môžete mať drahšiu zubnú kefku s mäkkými vláknami, no ak si zuby ňou nesprávne čistíte, investícia bola zbytočná. Najvhodnejšou technikou je stieranie z "červeného na biele", pričom na jednom mieste by ste to mali opakovať minimálne 5-krát.

Fotogaléria


Tagy:
zubná kefka zdravie zuby

2019-01-10 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia