Zlozvyk, ktorým si koledujete o vážny problém: Vytláčanie vyrážok vás môže pripraviť o život!

Zdroj: gettyimages.com
2019-01-10 06:00:00

Za každých okolností sú nepríjemným spoločníkom a ako naschvál sa objavia vtedy, keď nás čaká dôležitá schôdzka alebo príležitosť, kde by sme mali vyzerať tip-top. Vyrážky. Prvá vec, ktorá by nás pri ich odstránení napadla je ich vytláčanie. Avšak tu už ide o život!

Poškodzujeme si pleť

Nepekné zapálené vriedky na koži prekážajú každému. Je jedno, či sú na tvári, krku alebo hrudníka. Jednoducho, ide o neestetickú záležitosť, ktorej sa chceme ihneď zbaviť. Keď nestačí prevencia, prichádza plán B. Keď ich pri pohľade do zrkadla zbadáme, väčšina z nás sa ju pokúsi odstrániť ich vytlačením. Tlačíme na ňu zo všetkých strán a neodborným spôsobom sa ju pokúšame doslova vymazať z tváre. Výsledok? Nakoniec chytí ešte viac červenú farbu, je väčšia a dlhšie trvá jej zahojenie. A aby toho nebolo málo, jazvička nás po akné ešte dlho trápi..

Čítajte tiež: Najzdravší spôsob, ako jesť špenát: Takto neprídete o cennú látku!

"Vytláčanie vyrážok doma a škrabanie tváre sú jedny z najčastejších zlozvykov, čím dochádza k poraneniu kože a na tvári môžu vznikať malé jazvičky. Preto ak ide o aknóznu pleť, ktorá je navyše zapálená, mali by sa o ňu starať odborníci – dermatológ a kozmetička. Neodborným zásahom si môžete roznášať zápal po celej tvári a spôsobiť tak ešte väčšie a dlhodobejšie problémy. Čím viac takýchto zásahov, tým sa viac pleť poškodzuje a výsledkom sú nerovnosti na pleti, hrbolčeky, pigmentové škvrny a jazvy, ktoré odstráni len hlboký chemický peeling alebo kvalitný frakčný laser," upozorňuje dermatologička MUDr. Adriana Tomeková. 

Infekcia napadne nervový systém

Dôsledky vytláčania vyrážok sú jasné. Už väčšina ľudí vie, že tým stav pokožky ešte viac zhoršíme. Bohužiaľ, to je slabé slovo! Ak máte vyrážky v oblasti nosu - buď medzi očami, pri koreni nosa, v oblasti vrchnej pery či v kútikoch úst, mali by ste sa vyhnúť ich vytláčaniu. Hrozí viac, než len jazvy či začervenanie. Podľa zahraničných odborníkov by to mohlo viesť k oslepnutiu, ochrnutiu alebo dokonca aj k smrti, ako sa uvádza na manchestereveningnews.co.uk.

Aj keď niektorí už vedia o riziko vzniku kožných infekcií, o tomto však nikto nevedel! V tejto oblasti na tvári sa nachádzajú cievy, ktoré vedú do zadnej časti hlavy, až do mozgu. Pri neodbornom vytláčaní vyrážok je pravdepodobné, že vznikne infekcia, ktorá môže mať vplyv na nervové centrum. Napadne nervový systém, čo sa môže skončiť fatálne!

Ako sa starať o aknóznu pleť?

Lepšie spravíte, ak vyhľadáte odborníka. Pravidelné návštevy v klinike, kde si necháte pleť vyčistiť profesionálmi, a zároveň pravidelná starostlivosť o pleť doma, sa postarajú o jej zdravší a krajší vzhľad. 

"Mastná a aknózna pleť si vyžaduje špeciálnu kozmetickú starostlivosť a pravidelné hĺbkové čistenie, ktoré ju zbavuje usadených a odumretých buniek a rôznych nečistôt upchávajúcich póry (smog, špina, pot, prach, líčidlá, baktérie, atď.). Súčasne je potrebné zamerať sa na výrobky, ktoré pleť nadmerne nevysušia, čiže produkty bez obsahu alkoholu, pretože ten aknóznu pleť podráždi a vysuší a tým vytvorí ešte väčší problém. Na pleti sa vytvoria šupinky, pod ktorými prebieha množenie baktérií, pleť nedýcha a celý nepríjemný cyklus zapálených vyrážok sa opakuje. Ako doplnková starostlivosť sú dobré tiež bahenné masky s hĺbkovým penetračným a exfoliačným účinkom. Z pleti absorbujú nadbytočnú mastnotu, dokonale odstraňujú odumreté bunky a ďalšie nečistoty. Vhodné je raz za 3 týždne až mesiac navštíviť kozmetičku, ktorá pleť a póry prečistí a zbaví nadmernej mastnoty," dodala odborníčka. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie liečba vyrážky

2019-01-10 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia