Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odvrátená strana cesnaku? FOTO ako dôkaz, keď prírodná liečba dopadne zle!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prírodná liečba sa zdá byť skvelým riešením, ako zmierniť príznaky ochorenia bez vedľajších nežiadúcich účinkov. Avšak nie vždy dopadne tak, ako by sme chceli.. Dôkazom je mladá žena, ktorej sa liečba cesnakom vymkla spod kontroly.

 

Cesnak je všeobecne považovaný za zdravú potravinu. Je to prírodné antibiotikum, ktoré sa dokonca prirovnáva k sile penicilínu. Má silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Vyniká obsahom zlúčenín, vrátane aminokyseliny - alicínu, prírodných cukrov ako je fruktóza, glukóza a inzulín a tiež minerálov - meď, železo, zinok, vápnik, mangán či selén. Vďaka týmto látkam má veľkú liečivú moc! Podporuje schopnosť bielych krviniek bojovať s infekciami. Kto by len mohol pochybovať o jeho liečivej sile v praxi?

Čítajte tiež: Kortizol je dobrý sluha, ale zlý pán: Príznaky, ktoré upozorňujú na hormonálny zmätok

Žena z Anglicka využila moc cesnaku a použila ho na liečbu infekcie. Spoliehala sa naň a verila, že ju zbaví nepríjemného zdravotného problému. Bohužiaľ, opak sa stal pravdou. Je dôkazom toho, že aj príroda vie niekedy ublížiť!

Popáleniny z cesnaku?!

Štyridsaťpäťročná žena sa rozhodla liečiť plesňovú infekciu surovým cesnakom. Infekcia postihla nechty a kožu na palci jej ľavej nohe, ako potvrdil lekár a aplatický chirurg Dr. Kai Wong z Oxfordskej univerzity. Žena nakrájala surový cesnak na plátky, ktoré aplikovala na špičku palca. Každý deň tak nechala cesnak pôsobiť 4 hodiny počas štyroch týždňov.

Liečba však nefungovala.  Ako potvrdila lekárka, keď sa žena rozhodla navštíviť lekára, stále mala plesňovú infekciu, ktorú sprevádzala rovnako červená a bolestivá pokožka na nohe. Jej stav sa vôbec nezlepšil, ale naopak, zhoršil!

Cesnak spôsobil žene popáleniny! (Foto: screenshot livescience.com)
Zobraziť galériu (2)
Cesnak spôsobil žene popáleniny! (Foto: screenshot livescience.com)  (Zdroj: screenshot livescience.com)

Bolestivé príznaky, ktorým musela žena čeliť, boli pravdepodobne spôsobené zlúčeninami obsahujúcimi síru v cesnaku, vrátane zlúčeniny nazývanej dialyldisulfid.

"V podstate najsilnejším činidlom v cesnaku je dialyldisulfidová chemikália," upozorňuje doktorka Lisa Maierová, z Fakulty medicíny na univerzite vo Washingtone, ktorá nebola zapojená do kazuistiky.

Hoci sa o tom príliš nehovorí, v skutočnosti kuchári a ľudia, ktorí pracujú s jedlom, hládia, že po manipulácii so surovým cesnakom mali popáleniny na pokožke. Závažnosť popálenia závisí od času stráveného spracovaním cesnaku, od čerstvosti a množstva cesnaku a od toho, či je už táto osoba postihnutá existujúcou kožnou chorobou alebo má citlivú kožu.

Čo naozaj pomôže?

Počas liečby bolo žene odporúčané, aby použila štandardnú liečbu na plesňovú infekciu. Pomôžu fungicídne masti ako je terbinafín a klotrimazol. Niektoré štúdie vyzdvihujú zlúčeninu z cesnaku, známu ako ajoene, ktorá by mohla pomôcť. Štúdia z roku 1996 v časopise Mycoses a štúdia z roku 2000 v  Journal of the American Academy of Dermatology ukázala, že ajoene má určitý úspech pri liečbe plesňových infekcií. Avšak obe tieto štúdie boli malé (len 34 a 47 ľudí), a je potrebná viac práce na otestovanie účinnosti zlúčeniny.

Prípadová správa bola zverejnená 3. júla v časopise BMJ Case Reports.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9