Kortizol je dobrý sluha, ale zlý pán: Príznaky, ktoré upozorňujú na hormonálny zmätok

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-07-23 06:00:00

Kortizol pozná väčšina z nás pod označením „stresový hormón“, pretože sa v tele vytvára pri nadmernej záťaži, aby nám ju pomohol zvládnuť. Viac o jeho pozitívnych aj negatívnych účinkoch na organizmus sa dozviete z odpovedí doktorky Kataríny Babinskej z Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

 

Kedy sa v tele tvorí kortizol a aké telesné pochody ovplyvňuje?

Kortizol je jedným spomedzi hormónov, látok, ktoré sa vylučujú do krvi zo žliaz s vnútorným vylučovaním a riadia činnosť ľudského organizmu. Tvorí sa v nadobličkách a ovplyvňuje činnosť mnohých buniek a tkanív v našom tele. Medzi jeho hlavné funkcie patrí ovplyvňovanie látkovej premeny, činnosti imunitného systému, pôsobí aj na srdcovo-cievny systém a krvný tlak, činnosť centrálneho nervového systému, mineralizáciu kostí a počas tehotenstva vplýva na vývin plodu. Hladina kortizolu v krvi sa počas dňa mení, najvyššia je ráno, čo pomáha organizmu zvládnuť prechod z nočného odpočinku do denných aktivít.

Hovorí sa, že aj niektoré životné okolnosti súvisia so zvýšenou hladinou kortizolu, napríklad chronický stres, traumatizujúca udalosť či nedostatok spánku. Je to pravda?

Kortizol je známy aj pod označením „stresový hormón“. Podnetom na jeho vyplavenie je psychická trauma, emočný  stres, pre organizmus sú však stresmi i úrazy, infekcie, operácie, nedostatok spánku či nadmerné fyzické preťažovanie tela. Pokiaľ stres pôsobí krátkodobo, zvýšenie hladiny kortizolu je pre organizmus prospešné, pretože mu pomáha organizmu vyrovnať sa so záťažou. Napríklad látková premena sa preladí tak, aby sa zvýšila hladina cukru v krvi a telo malo dostatok energie na „boj alebo útek“, ako sa stresovej situácií často hovorí. Problém nastáva, ak sme stresu vystavení na dlhší čas, pretože vtedy sa začnú prejavovať nepriaznivé účinky dlhodobo zvýšenej hladiny kortizolu.

Ako sa prejavuje nadbytok kortizolu? Čo to pre organizmus znamená?

Medzi príznaky nadbytku kortizolu patrí priberanie na hmotnosti, najmä v oblasti okolo pása, zaokrúhlenie tváre, akné, pokožka sa stáva tenšou a rany sa horšie hoja. Nastáva úbytok svalov, prítomné sú aj poruchy spánku, únava, podráždenosť, nesústredenosť. V krvi pretrváva príliš vysoká hladina cukru a oslabené sú tiež imunitné funkcie. U žien sa môže objaviť výraznejšie ochlpenie na tvári a nepravidelný menštruačný cyklus.

Tieto príznaky sa môžu objaviť aj u ľudí, ktorí sú liečení kortikoidmi, liečivami obsahujúcimi kortizol, alebo látky s podobným zložením. Využívajú sa napríklad v liečbe niektorých porúch imunity alebo zápalových stavov. Uvedené príznaky sa môžu objaviť aj ako vedľajší nežiaduci účinok liečby.

Môže mať negatívny zdravotný efekt aj nedostatok tvorby kortizolu? 

Na fungovanie organizmu má nepriaznivý vplyv aj znížená hladina kortizolu. Ľudia, ktorým sa v tele tvorí nedostatok kortizolu zle znášajú záťažové situácie, napríklad choroby alebo fyzickú námahu. Medzi príznaky nedostatku patrí výrazná únava, strata chuti do jedla a úbytok hmotnosti, svalová slabosť. Na deficit môže poukazovať aj nízka hladina cukru v krvi, nízky krvný tlak, podráždenosť, bolesti brucha a kĺbov. Nedostatok kortizolu môže byť dokonca životu nebezpečný.

Dá sa hladina kortizolu v krvi zistiť prostredníctvom bežných krvných testov u lekára? 

Zvýšená alebo znížená hladina kortizolu máva zvyčajne chorobné príčiny. Ak je podozrenie na takýto stav, lekár môže naordinovať vyšetrenie jeho hladín v krvi, niekedy je potrebné merať aj jeho množstvo v moči. Ak sa chceme vyhnúť zvýšenému vylučovaniu kortizolu v organizme, mali by sme sa predovšetkým vyhýbať dlhodobému nadmernému stresu. Snažme sa myslieť pozitívne a tvorivo čeliť problémom. Prevenciou je tiež pravidelná a zdravá životospráva.

Fotogaléria


Tagy:
Katarína Babinská stresový hormón kortizol

2018-07-23 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia