Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pravda o glutamane sodnom, ktorá vás zaskočí: Kľúč k zdravému stravovaniu?

(Zdroj: getttyimages.com)

Dlhé roky je zatracovaná a považovaná za jed, ktorý sa pridáva do jedál. Glutamán sodný však v skutočnosti nie je pre nás až taký nebezpečný, ako si mnohí myslia. Ba práve naopak. Dokonca sa spája s prospešnosťou na ľudské zdravie!

Glutamán sodný je jedna z najznámejších látok, ktorá býva súčasťou mnohých jedál ako dochucovadlo. Poznáme ju ako niečo škodlivé, čomu by sme sa mali vyhýbať. Mnohí ľudia dávajú od nej ruky preč, lebo práve glutamán je za tým, prečo majú nepríjemné reakcie po zjedení potravín s vysokou koncentráciou tejto látky. Neexistuje však žiadny skutočný dôkaz toho, že by bola aminokyselina nebezpečná.

Čítajte tiež: Mýtus o plnotučných mliečnych výrobkoch: Spotrebitelia boli desaťročia na omyle

Ovplyvňuje výber jedla?

Podľa niektorých historikov môže za to rasizmus. Táto látka bola objavená v Japonsku, navyše, väčšinou sa s ňou stretávame v ázijských reštauráciách. Je tu však nová štúdia, publikovaná v časopise Nature Neuropsychopharmacology, ktorá prišla k zaujímavému záveru. Ľudia, ktorí kvôli poplašným informáciám o zdravotných problémoch, ktoré môže spôsobiť glutamán sodný, vynechali jedlá so zaujímavými chuťami a jednak to ovplyvnilo ďalší výber jedla.

Zaujímavé bolo zistenie štúdií o chudnutí. Údajne tí, ktorí konzumovali vývar s glutamánom pred jedlom, mali celkovo zníženú spotrebu kalórií, v porovnaní s konzumáciou rovnakej polievky no bez pridania tejto látky. Bližšie to však vedci nevedeli vysvetliť. Preto doktor Miguel Alonso-Alonso z Harvard Medical Center vykonal podobný test. Na rozdiel od toho predchádzajúceho však odborník pozoroval správanie účastníkov  (30 žien vo veku 18-30 rokov) pri švédskych stoloch - sledovali pohyb očí a taktiež reakcie mozgu.

Hoci nakoniec glutamán významne neznížil spotrebu kalórií u účastníčiek, viedol ku konzumácií menšieho množstva nasýtených tukov. Jednoducho povedané, účastníčky si vyberali zdravšei jedlá. Pozoruhodné bolo, že sa tak stalo najmä u tých žien, kroté sa priznali, že majú problém s kontrolou a prejedajú sa.

Keď vedci sledovali pohyb očí, prišli na to, že ženy sa po jedle s glutamanom viac sústredili na výber jedla a neboli moc rozptýlené bohatým výberom nezdravých pochúťok v bufetoch. Môže za to vedcami spozorovaná väčšia aktivita v ľavej prefrontálnej mozgovej kôre, teda v časti, ktorá sa spája so sebakontrolou, čo sa týka výberu potravy.

Alonso-Alonso a jeho kolegovia si myslia, že za to môže vnímanie glutamánu v žalúdku, než jeho chuti, než jeho chuti. Účastníčky totiž nevedeli, ktoré vývar je s glutamanom a ktoré nie.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9