Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nie je jedno, ktorý banán zjeme: Majú hnedé škvrny na ovocí vplyv na zdravie?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Akonáhle sa objavia hnedé bodky, banán putuje do koša! Aspoň vo väčšine domácnostiach. Mnohí si myslia, že sú závadné, preto končia v odpade. Kedy je nevhodné konzumovať banán?

Zvyčajne si kupujeme v obchodom žltý alebo zelený banán. Ten nám doma postupne, každým dňom, zreje, čo sa prejavuje spočiatku na jeho šupke. Začnú sa na nej objavovať hnedé bodky, ktoré sú čoraz väčšie, až prejdú do škvŕn. Častokrát sú predmetom diskusií medzi ľuďmi i na internete, či sú takéto banány s tmavými bodkami vhodné na konzumáciu.

Čítajte tiež: Každý deň vypil nálev z kyslých uhoriek: Po 10 dňoch prišli zmeny!

Ktorý banán?

Instagramové konto, ktoré sa zaoberá zdravým životným štýlom nedávno zverejnilo zaujímavý obrázok s 15 rôznymi druhmi banánov. Každý banán je v inom stupni zrelosti, takže jeden je zelený, ďalší žltý a iné majú už hnedé bodky. Úlohou sledovateľov na sociálnej sieti bolo vybrať banán, ktorý by zjedli.

Nie je jedno, ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: screenshot Instagram/fitness_meals)


Niektorí by sa nedotkli banánu s náznakom zelenej na šupke, iní by dali ruky preč zase od toho s hnedými škvrnami. Koľko ľudí, toľko chutí. Väčšina sa však zhodla na jednom. Ideálny banán vyzerá ako niektorý z tých, označených číslami od 8 do 10. Iný vy uprednostnil banán s číslom 2 či č. 11. Ktorý banán je najlepší?

Má vplyv na zdravie

Podľa výživovej poradkyne Rhiannon Lambertovej môže mať výber banánu vplyv na zdravie. Obzvlášť sa to týka tých, ktorí trpia cukrovkou alebo problémami s trávením.

"Banány obsahujú množstvo voľných cukrov, preto by ich nemali konzumovať cukrovkári. Ako potvrdili viaceré výskumy, škrob v nedozretých banábnoch z 80-90 % pozostáva z karbohydrátov. Tie sa počas dozrievania menia na voľné cukry. Diabetici by preto mali jesť neprezreté banány, ktoré nezvyšujú hladinu cukru v krvi," vysvetľuje odborníčka.

Máte problémy s trávením? Siahnite po dozretejších, teda žltých banánoch! Sú ľahšie na trávenie, keďže obsahujú menej škrobu a viac jednoduchých cukrov. Podľa Lambertovej glykemický index dozretých banánov nám dokazuje, že telo ich dokáže stráviť rýchlejšie. A ešte nám dodávajú veľa energie. Nemáte žiadny z týchto problémov? Dajte si taký, ktorý chcete!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9