Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dovolenka v Chorvátsku sa môže predražiť: Pozor na tieto bežne užívané lieky!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Vodič, ktorý je chorý, unavený alebo v takom psychickom rozpoložení, že nemôže bezpečne šoférovať, nesmie sadať za volant. Týka sa to aj prípadov, keď vodič užil pred jazdou alebo počas nej lieky, po ktorých sa nesmie šoférovať.

Ako TASR informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová. V prípade, ak vodič aj napriek nespôsobilosti šoférovať sadne za volant a zastaví ho polícia, dostane pokutu od 1 000 do 2 000 chorvátskych kún (HRK) a teda od 135,39 eura do 270,78 eura. 

Čítajte viac: Alkohol je takmer všade: Pozrite sa, po čom môžete nadýchať promile!

Vysoké pokuty hrozia v Chorvátsku aj po požití alkoholu. Vodič zaplatí pokutu od 1 000 do 2 000 HRK, čiže od 135,39 eura do 270,78 eura v prípade, že má v krvi od pol promile do jedného promile. Ak má v krvi od jedného do 1,5 promile, zaplatí od 2 000 do 5 000 HRK, a teda od 270,78 eura do 676,96 eura. V prípade, že má vodič v krvi nad 1,5 promile, neminie ho pokuta od 5 000 do 15 000 HRK, čo je v prepočte 676,69 eura až 2 030,87 eura. Pokutu však dostane aj cyklista, ktorý má v krvi viac ako pol promile alkoholu, polícii zaplatí 500 HRK - 67,7 eura.

Môžu vás zadržať alebo nechať vyšetriť

Polícia môže vodičovi v prípade, že mu zistí alkohol v krvi, nariadiť, aby sa zdržal v služobnom priestore, kým prestanú látky v jeho krvi účinkovať. Najviac však 12 hodín. V prípade, že vodič dychovú skúšku alebo odber krvi na zistenie alkoholu odmietne, hrozí mu pokuta od 5 000 do 15 000 HRK, a teda od 676,69 eura do 2030,87 eura, alebo odňatie slobody na 60 dní.

Prípadov, keď môže chorvátska polícia vodičom zadržať vodičský preukaz, je viac. Ide napríklad o situáciu, keď policajt zistí, že vodič je psychicky a telesne nespôsobilý na šoférovanie. Vodičský preukaz mu polícia vráti až vtedy, keď sa dá vyšetriť u lekára a predloží potvrdenie, že môže šoférovať. O vodičák príde vodič aj vtedy, keď je pod vplyvom alkoholu alebo iných látok, ak nemá na šoférovanie povolenie, ak sa odmietne podrobiť dychovej skúške alebo ak motorkár či vodič mopedu nemá prilbu. 

Lieky, po ktorých si za volant nesadajte

Podľa slov hovorkyne Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdalény Jurkemíkovej môžu niektoré lieky ovplyvňovať schopnosť šoférovať: „Niektoré lieky majú vlastný tlmivý účinok, niektoré môžu ovplyvňovať iné biologické funkcie s následným znížením pozornosti, a niektoré obsahujú alkohol.“ Informácie o tom, či lieky môžu narúšať schopnosť viesť motorové vozidlá, nájdu pacienti v príbalovom letáku, ktorý je vždy súčasťou balenia lieku.

Koncentráciu vodiča môžu ovplyvniť nielen lieky na predpis, ale aj voľnopredajné lieky, napríklad:

  • antihistaminiká na krátkodobú liečbu (lieky na liečbu príznakov alergie), ktoré môžu mať u niektorých pacientov tlmivý účinok,
  • lieky na potlačenie kinetózy (nevoľnosť pri cestovaní, autom, lietadlom, loďou...),
  • lieky proti kašľu. Ide o rôznorodú skupinu liekov,  z ktorých niektoré priamo ovplyvňujú pozornosť a niektoré (tekuté – kvapky, sirupy) obsahujú alkohol. Napriek tomu, že množstvo alkoholu v týchto liekoch je pri užívaní odporúčaných dávok relatívne malé, je po ich použití možné „nafúkať“;
  • niektoré lieky rastlinného pôvodu s upokojujúcim účinkom, najmä s obsahom výťažkov z valeriány.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Z liekov viazaných na lekársky predpis sú to najmä:

  • sedatíva a hypnotiká – určené na liečbu nespavosti,
  • niektoré lieky proti bolesti – napr. s obsahom tramadolu, kodeínu,
  • lieky na liečbu vysokého krvného tlaku – najmä na začiatku liečby môžu spôsobovať závraty, pacienti by mali vedieť, ako reagujú na liečbu predtým, ako budú šoférovať,
  • myorelaxanciá – lieky na liečbu bolestivých kŕčov svalov, používajú sa napr. pri liečbe niektorých bolestí chrbta,
  • antihistaminiká – niektoré majú výrazný tlmivý účinok
  • lieky na liečbu ochorení centrálneho nervového systému – úzkosti, depresie, na liečbu epilepsie (tiež sa používajú na liečbu niektorých typov bolesti, napr. pri pásovom opare a migréne), psychotických porúch (schizofrénie).

Účinok môže pretrvávať dlhé hodiny

„Čo sa týka dĺžky účinku liekov, najjednoduchšie je to pri liekoch, ktoré obsahujú alkohol, pri nich je potrebné počkať, kým sa alkohol zmetabolizuje. Niektoré pravidelne užívané lieky vylučujú možnosť šoférovať úplne,“ dopĺňa hovorkyňa ŠÚKL s tým, že aj niektoré typy liečby vyžadujú počiatočnú stabilizáciu pacienta, napr. pri znížení krvného tlaku na začiatku liečby hypertenzie môže dochádzať k závratom, ale časom si organizmus na nižší tlak „zvykne“. „Pri jednorazovo užívaných liekoch je trvanie účinku rôzne, väčšinou vyprchá do 6-12 hodín, u niektorých liekov môže účinok pretrvávať až do 24 hodín,“ upozorňuje s dodatkom, že schopnosť šoférovať je ovplyvnená aj celkovým stavom vodiča, preto je okrem užívaných liekov vždy potrebné brať do úvahy aj ostatné faktory, napríklad celkový zdravotný stav a únavu.

 

Viac o téme: DovolenkaPromileChorvátskoAlkohol v krviŠoférovanie a lieky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9