Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Červený poklad s vedľajšími účinkami? V priebehu pár minút sa červená repa zmení na nepriateľa

O červenej cvikle sa čoraz častejšie hovorí ako o všelieku, ktorý údajne lieči aj smrteľné choroby. Zobraziť galériu (2)
O červenej cvikle sa čoraz častejšie hovorí ako o všelieku, ktorý údajne lieči aj smrteľné choroby. (Zdroj: pixabay.com)

Bohatý obsah vitamínov a minerálov, kyselina listová, draslík, vápnik, železo, vláknina. Týmto všetkým červená repa nadopuje ľudské telo. A nielen tým. Niekedy môže narobiť v ľudskom organizme doslova pohromu!

Hoci  obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú proti poškodeniu buniek a chorobám, aj napriek tomu si treba dávať pozor na jej konzumáciu! Týka sa to hlavne citlivých ľudí, ktorí sú náchylní na rôzne alergie či iné ochorenia. 

Toto môže spôsobiť cvikla:

Obličkové kamene

Cvikla je bohatá na šťavelan, ktorý často stojí za vznikom obličkových kameňov. Ak ich už máte, je pravdepodobné, že vám lekár odporúči obmedziť konzumáciu cvikly.

Čítajte tiež: Hrôza, ktorá si berie viac životov než infarkt: Túto diagnózu pozná každý desiaty Slovák

Dna

Šťavelany v cvikle môžu taktiež prispieť ku vzniku ochorenia - dny.  Toto ochorenie vzniká v dôsledku nahromadenia kyseliny močovej v kĺboch.

Kožné problémy

Z cvikle sa môžete tiež vyhádzať! Alergia na cvikli nie je častá, no nie vylúčená. Ak sa náhodou objaví, vie byť nepríjemná a dokáže pokaziť deň. Prejavuje sa nepeknými vyrážkami, svrbením, no môže sa ukázať dokonca aj v  podobe horúčky.

Pokles krvného tlaku

Pokiaľ trpíte zníženým krvným tlakom, môže to byť veľký problém. Preto by ste sa bezpodmienečne mali vyhýbať cvikle. Iné by to mohlo byť v prípade, ak trpíte vysokým krvným tlakom.

Bolesti brucha

Dvakrát si rozmyslite, či si dáte cviklu! Ak máte problémy s tráviacim traktom, mohlo by sa vám to vypomstiť. Táto červená potravina môže vyvolať nadúvanie, kŕče a plynatosť. Aby toho nebolo málo, cvikla môže zmeniť pohyb vašich čriev. Výsledok? Zápcha alebo, naopak, hnačka.

O červenej cvikle sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nárast hladín krvného cukru

Hoci ide o potravinu, ktorá obsahuje veľa zdraviu prospešných látok, má pomerne vysoký glykemický index. To nie je práve najlepšia správa hlavne pre tých, ktorí bojujú s hladinou krvného cukru.

Poškodenie pečene

Ako bolo spomenuté, cvikla je bohatá na rôzne výživné látky, vrátane železa, medi a fosforu. Ide o kovy, ktoré sa vo veľkom množstve môžu začať hromadiť v pečeni, čím je vlastne ohrozený aj pankreas.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9