Nebezpečné znamenia, ktoré odhalí len zubár: Jediná návšteva môže zmeniť váš život

Zdroj: gettyimages.com
2018-04-09 11:30:00

Primárne hľadajú ochorenie ďasien či zubný kaz, môžu odhaliť aj iné ochorenie. Ochorenie, o ktorom by ste to ani nepovedali, že jej príznaky sa môžu objaviť v ústnej dutine. Jediná preventívna prehliadka môže byť kľúčovou, čo sa týka zdravia!

Crohnova choroba, cukrovka či rakovina! Aj tieto ochorenia sa môžu prejaviť v ústnej dutine, preto sa môže stať, že vám na ne príde paradoxne zubný lekár. O to väčší dôvod, prečo nepodceňovať preventívne prehliadky u zubára, ktorého sa mnohí boja!

"Ľudia si myslia, že sa pozeráme len na zuby," hovorí Gigi Meinecke, DMD, hovorkyňa Akadémie všeobecnej stomatológie a zubárka v meste Potomac. "Ale zvyčajne sa pozeráme na všetky mäkké tkanivá v ústach."

Čítajte tiež: Veľká chyba, ktorá vás pripravuje o výsledky: Takto sa má podľa lekára cvičiť plank!

To môže umožniť zubným lekárom identifikovať množstvo prekvapivých zdravotných stavov - od cukrovky až po anémiu - pravdepodobne ešte predtým, než vám ich zistí váš praktický lekár.

Crohnova choroba

Až u 20 percentám pacientov s týmto zápalovým ochorením čriev sa vyvinú lézie v ústach, ktoré môžu dokonca predchádzať abdominálnym príznakom, ako sú kŕče a hnačka, podľa štúdie z lekárskej univerzity v Južnej Karolíne z roku 2010 v Charlestone. Doktorka Meineckeová hovorí, že môže zubár zistiť opuchnuté pery a vredy, ako sa uvádza na rd.com. Ak má lekár podozrenie na Crohnovu chorobu, urobí röntgenové snímky, aby sa vylúčilo ochorenie ďasien a opýta sa na lekársku históriu a lieky.

"Ak nemôžem nájsť rozumné vysvetlenie príznakov, odporučím, aby zašli za svojim praktickým lekárom," hovorí.

Cukrovka

Krvácanie, ustupovanie a suchosť ďasien, sucho v ústach, to sú typické orálne príznaky pacientov s cukrovkou, u ktorých je pravdepodobnosť ochorenia ďasien, ako hovorí Sam Morhaim, DDS, parodontológ v Great Neck v New Yorku. Avšak mnohé z týchto príznakov vyplývajú zo zlej hygieny, takže zubní lekári nemusia hneď vedieť, že ide o diabetes, pokiaľ nie sú iné rizikové faktory. Ak má pacient tieto príznaky aj napriek tomu, že má skvelú zubnú hygienu, v tomto prípade môže ísť skutočne o cukrovku. Zubár následne odporučí krvný test v ordinácii lekára. Ako poznamenáva Dr. Morhaim, orálne zdravie a cukrovka sú úzko spojené. Pacienti, ktorí sa lepšie starajú o zuby a ďasná, môžu mať lepšiu kontrolu krvného cukru. Naopak, pacienti s lepšou kontrolou cukru v krvi môžu mať zase menej závažné prípady ochorenia ďasien.

Rakovina ústnej dutiny

Rakovina ústnej dutiny je šiestym najbežnejším rakovinovým ochorením v Amerike, každý rok sa hlási 30 000 nových prípadov! Pravidelné zubné návštevy môžu pomôcť zachytiť príznaky tohto ochorenia v najskorších štádiách, kedy je miera prežitia vyššia ako 80 percent. Rakovina ústnej dutiny sa prejavuje vo forme bielych a červených lézií, zvyčajne na jazyku, na podnebí a mäkkých tkanivách v zadnej časti jazyka. Lézie sú zvyčajne bezbolestné a nenápadné pre pacientov, takže si ich zvyčajne ani nevšimnú. Požiadajte svojho zubára, aby vám spravil vyšetrenie rakoviny ústnej dutiny. Je obzvlášť dôležité, ak máte rizikové faktory choroby vrátane fajčenia, častého a nadmerného užívania alkoholu a vystavenia HPV (ten istý vírus, ktorý spôsobuje rakovinu krčka maternice).

Anémia

Ak je výstelka v ústach veľmi bledá, má ľahký odtieň ružovej, zubný lekár by mohol mať podozrenie na anémiu, teda stav, kedy telo nemá dostatok cirkulujúcich červených krviniek, hovorí Dr. Meinecke. Tiež jazyk môže stratiť svoju typickú nerovnú textúru a môže byť hladký.

GERD (gastrointestinálna refluxná choroba)

Žalúdočná kyselina, ktorá sa vráti do pažeráka a do úst, môže rozpustiť zubnú sklovinu a vytvoriť erózne lézie v blízkosti zadnej časti úst. Zatiaľ čo mnohí ľudia s GERD to rozpoznajú nepríjemnými príznakmi pálenia záhy, niektorí pacienti majú skúsenosti s chorobou, len keď spia a pritom nemusia vedieť, že majú.

"Je bežné, že pacienti majú ťažkosti so spánkom a nevedia, prečo sa prebúdzajú uprostred noci," hovorí Dr. Meinecke.

Intenzívny stres

Stav vašej ústnej dutiny môže naznačiť, že stres je vážnejší, než si sami uvedomujete! Mnohí ľudia môžu škrípať zubami, čo je stav známy ako bruxizmus. Môže sa to prejaviť ako reakcia na stres.

Osteoporóza

Chorobu kostí je ťažké zistiť, pretože nemá žiadne príznaky. Väčšina ľudí ani nevie, že ju má, kým neutrpia zlomeninu kosti alebo sa nepodrobia testu na hustotu kostí. Každoročná návšteva zubára môže byť presne to, čo vaše kosti potrebujú pred tým, než bude príliš neskoro.

"Osteoporóza nespôsobuje zmeny v zuboch, ale spôsobuje zmeny v kostiach, ktoré podporujú zuby," povedal Alyson Hope Koslow, DDS, klinický asistent profesora zubného lekárstva na univerzite Illinois v Chicagu. "Môže sa objaviť v podobe ustupujúcich ďasien."

Navyše, úbytok kostnej hmoty v ústach zvyčajne znamená, že existujú príznaky kostnej straty inde v tele.

Demencia

Strata pamäti a zmätok nie sú jedinými výstražnými príznakmi raných štádií demencie, patrí sem tiež slabá ústna hygiena! Vedci z Kalifornskej univerzity sledovali takmer 5500 starších ľudí po dobu 18 rokov a zistili, že tí, ktorí si zuby umývali menej ako raz denne, mali až o 65 percent vyššiu pravdepodobnosť výskytu demencie než tí, ktorí tak robili každý deň. Vedúci autor štúdie povedal, že baktérie s choroboplodnými zárodkami sa môžu dostať do mozgu, čo spôsobuje jeho zápal a poškodenie.

Reumatoidná artritída

Reumatoidná artritída môže spôsobiť bolesť a opuch kĺbov, no skoré príznaky autoimunitného stavu sa môžu objaviť aj v ústach, najmä u mladých ľudí. Pacienti s opuchom čeľustí, bolestivou čeľusťou, alebo ktorí nemôžu otvoriť ústa príliš naširoko, môžu trpieť reumatoidnou artritídou.

Ochorenie srdca

Opuchnuté, červené krvácajúce ďasná môžu byť výstražným znamením srdcových ochorení. V skutočnosti môže ochorenie ďasien ohroziť ochorenie koronárnych artérií aj srdcové choroby, pretože baktérie môžu cestovať do vášho srdca a vytvárať krvné zrazeniny alebo vytvárať plaky vo vašich tepnách, čo môže byť škodlivé pre tok vášho srdca.

"Ľudia s paradentózou majú často rizikové faktory, ktoré nielen ohrozujú ústa, ale aj srdce a krvné cievy", povedal William Bolger, profesor klinickej medicíny na Kalifornskej univerzite v San Franciscu povedal American Heart Association.

Fotogaléria

2018-04-09 11:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia