Francúzska či talianska kuchyňa by sa bez neho nepreslávila po celom svete. Syr kraľuje mnohým gurmánskym aj všedným jedlám, ale podľa výskumníkov z Michiganskej univerzity má jeho konzumácia netušený efekt.
Už tušíte, prečo všetci zbožňujeme syr? Vedci tvrdia, že syr obsahuje návykovú látku, ktorá ovplyvňuje mozgové centrá zodpovedné za závislosť. Ak teda neuplynie týždeň či deň, počas ktorého by ste nekonzumovali syr, dôvod už poznáte.
Čítajte viac: Nenápadný, no o to škodlivejší: Skrytý tuk na vás číha tam, kde by ste to nečakali!
Odborníci syrom pripisujú podobné vlastnosti, aké majú chemické návykové látky. Syry obsahujú zvýšené množstvo rafinovaných uhľohydrátov a tukových aditív, vďaka čomu ho zaraďujú medzi potraviny s vysokým glykemickým zaťažením (GL).
Do výskumu vedci zapojili približne 500 osôb, aby zistili, ktoré z potravín vyvolávajú návykové správanie. Prišli na to, že so závislosťou sú spojené práve potraviny s vysokým obsahom tuku a glykemickým zaťažením, čo je veľakrát charakteristické pre jedlá s obsahom syra, napríklad pre pizzu. Syr navyše obsahuje mliečnu bielkovinu kazeín, ktorá vzniká pri jeho fermentácii a pôsobí na opiátové receptory v mozgu, ktoré sa aktivujú pri závislosti. Kombinácia týchto faktorov môže mať na svedomí ťažkosti s hmotnosťou a závislosť na jedle. Štúdia bola zverejnená v magazíne PLOS.