Stačí jeden kus tejto potraviny a nemusíte k lekárovi: Zachráni pred infarktom i mŕtvicou!

Syry sú prospešné, nevyhýbajte sa im.
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-07 05:55:00

Má povesť nezdravej potraviny, pritom má jednu obrovskú zdravotnú výhodu! Jeden z najnovších výskumov naznačuje, že konzumácia syra každý deň by mohla v skutočnosti znížiť šancu na rozvoj srdcových ochorení!

Syr sa prezentuje ako potravina s vysokým obsahom tuku, preto si treba dávať pozor na skonzumované množstvo. Na druhej strane, menšie množstvo môže mať prospešné účinky na zdravie. Spotreba v množstve 40 g syra denne môže znížiť riziko vzniku srdcových ochorení o 14 percent! Rovnaká veľkosť porcie by mohla znížiť riziko mozgovej príhody o 10 percent, ako zistila čínska štúdia.

Čítajte tiež: Zradný dôsledok pitia čaju: Ženu dostal do kritického stavu

Obsahujú prospešné živiny

Výskumníci chcú pochopiť tzv. „francúzsky paradox“ - fenomén, ktorí hovorí o zvýšenej spotrebe syra a iných potravín, bohatých na cholesterol a nasýtený tuk u Francúzov, ktorí i napriek tomu majú nízke riziko srdcových chorôb. Soochowská univerzita teraz zistila, že syr zvyšuje hladinu takzvaného "dobrého" cholesterolu a zároveň znižuje hladinu "zlého" cholesterolu.

Hoci syr obsahuje vysoké množstvo nasýteného tuku - spojeného so zlým srdcovým zdravím - vápnik v potravinách znamená, že menej tuku sa vstrebáva do tela, ako zistili odborníci. Okrem toho tiež obsahuje kyselinu, ktorá môže zabrániť upchávaniu tepien. Začiatkom tohto roka štúdia tiež zistila, že takmer u jedného milióna ľudí nebolo spozorované žiadne zvýšené riziko s pravidelnou konzumáciou syra. Čínsky výskum analyzoval 15 štúdií o syre a srdcovom riziku.

V správe v časopise European Journal of Nutrition autori najnovšej štúdie uviedli: "Syry obsahujú nasýtené mastné kyseliny, ale tiež potenciálne prospešné živiny. Nie je jasné, ako dlhodobá spotreba ovplyvňuje vývoj kardiovaskulárnych ochorení."

Mliečne výrobky nie sú až také zlé

Tím medzinárodných výskumných pracovníkov vedúcich spoločnosťou Reading University odhalil ešte v apríli, že konzumácia mliečnych výrobkov nezvyšuje riziko srdcového infarktu alebo mŕtvice. Dokonca aj plnotučný syr, mlieko a jogurt nezvyšujú nebezpečenstvo, čo zistili po preskúmaní 29 štúdií. Hoci zistenia tohto vedeckého tímu nie sú až také jednoznačné ako v prípade novšej čínskej štúdie, ktorá hovorí o zdravotnom prínose pre srdce, hovoria o tom, že mliečne výrobky celkovo majú neutrálny vplyv.

Ian Givens, profesor výživy na univerzite v Readingu, dodal: "Je všeobecne rozšírené, ale mylné presvedčenie, že mliečne výrobky vo všeobecnosti môžu byť pre vás zlé, ale to je nezmysel.

Dr Givens uviedol, že varovania spôsobili, že sa ľudia vyhýbajú plným tukom vo forme syra, mlieka alebo jogurtu v nesprávnom presvedčení, že by mohli poškodiť ich zdravie. Mladí ľudia, predovšetkým mladé ženy pritom ohrozujú poškodenie kostí a osteoporózu tým, že pijú príliš málo mlieka, čí vlastne prijímajú aj menej vápnika.

Podľa Britskej srdcovej nadácie je syr dobrým zdrojom vápnika, ale varuje, že 30 g môže predstavovať sedem percent celkového odporúčaného príjmu kalórií za deň. Odporúča preto pacientom so srdcovým ochorením, aby dostávali živiny, ktoré by mohli nájsť v syre a v iných produktoch, ako je mlieko a jogurt, aby znížili kalórie.

Fotogaléria


Tagy:
srdce zdravie syr infarkt mŕtvica potravina

2017-12-07 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia