Desať najbizarnejších diét, aké kto kedy vyskúšal: Toto by ste robiť nechceli!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-28 15:30:00

Začiatok roka je ideálnym obdobím na zužovanie centimetrov v páse. Kto si na výber vhodnej diéty netrúfa sám, môže osloviť výživového poradcu a upravovať svoju váhu pod kontrolou odborníka. V minulosti však ľudia nemali také možnosti ani vedomosti ako my a pri vymýšľaní diét uplatňovali viac kreativity než rozumu.

 

Diéta nesmrteľnosti

Túžba po nesmrteľnosti je stará ako ľudstvo samo. Žiaľ, dodnes sa nikomu nepodarilo nájsť povesťami opradenú „živú vodu“. V 15. storočí žil benátsky šľachtic Luigi Cornaro, ktorý trpel rozličnými gastrointestinálnymi ťažkosťami. Preto si naordinoval vlastnú stravovaciu medicínu, o ktorej tvrdil, že je elixírom života. Veril, že jeho diéta zahŕňajúca len 340 gramov jedla a 400 mililitrov vína denne je receptom na dlhovekosť. Svojím spôsobom mal pravdu, pretože sa dožil úctyhodných 98 rokov, uvádza Telegraph.co.uk.

Čítajte viac: Muž vyskúšal zdravú sacharidovú diétu, o 60 dní si vypočul nečakanú diagnózu

Diéta lorda Byrona

Slávny anglický básnik George Gordon Byron mal povesť a povahu búrliváka. Vo svojej dobe patril nielen medzi intelektuálov, ale aj medzi vizionárov, ktorí razili trend zoštíhľovania. Keďže lord Byron zápasil s nadváhou, jeho strava pozostávala zo sušienok, pitia sódy a zemiakov namočených v octe. Do roku 1816 konzumoval len ľahké raňajky pozostávajúce z kúska chleba a na večeru si dával zeleninu. Od roku 1806 do roku 1811 schudol vďaka svojim stravovacím návykom vyše 30 kilogramov.

Cigaretová diéta

Informácie o negatívnych účinkoch fajčenia na zdravie vyšli na povrch až v 20. rokoch minulého storočia. Dovtedy si ľudia mysleli, že tabak je liečivý. S prvými pochybnosťami však tabakovým spoločnostiam začali klesať zisky, a tak spustili masívnu kampaň na podporu fajčenia. Na trhu sa objavili cigarety so šikovným marketingovým posolstvom – cigarety ako prostriedok na znižovanie hmotnosti kvôli ich potláčaniu chuti do jedla.

Pásomnicová diéta

V prvej polovici dvadsiateho storočia boli ľudia odvážnejší ako dnes. Medzi propagátormi „ľahších“ telesných proporcií sa udomácnil extrémny spôsob chudnutia, ktorý oficiálne schvaľovali aj lekári. Odvážlivci prehltli zárodky pásomnice a o svoj kalorický príjem sa ochotne delili s parazitom. Dne už takáto metóda nie je považovaná za bezpečnú.

Diéta „pijúceho muža“

Bizarný názov diéty pochádza z pera Američana Roberta Camerona, ktorý sa v roku 1960 blysol knihou s názvom „Diéta pijúceho muža“. Cameron bol presvedčený, že našiel spôsob, ako sa účinne zbaviť prebytočných kíl. Jeho diéta pozostávala z vylúčenia uhľohydrátov. Preferovaná strava zahŕňala najmä tučné mäso, ryby a syry. Veľkým paradoxom bolo najmä odporúčanie pitia alkoholu, konkrétne rumu a whisky, pretože obsahujú málo sacharidov. Málokto by si tipol, že sa tento bizarný „ortorektik“ dožil takmer stovky!

Diéta „spiacej krásavice“

V 70. rokoch minulého storočia sa medzi ľuďmi šíril naozaj bizarný druh diéty. Vychádzal z predpokladu, že počas spánku spaľujeme prebytočné kalórie bez toho, aby sme sa fyzicky namáhali. Niektorí fantasti preto verili, že keď celý deň preležia v posteli, schudnú aj bez pohybu.

Sušienková diéta

Doktor Sanford Siegal razil v 70. rokoch minulého storočia teóriu, že k chudnutiu prispieva každodenná konzumácia cookies špeciálneho zloženia. Tie však nevynikali chuťou ani výživovou hodnotou. Možno aj preto si tento čudesný druh diéty nenašiel veľa pokračovateľov.

Diéta „poslednej šance“

Hovorí sa, že zúfalí ľudia volia zúfalé riešenia. Práve takým ponúkal v 70. rokoch minulého storočia pomoc doktor Robert Linn. Tvrdil, že pozná tajomstvo chudnutia a ukryl ho do svojho magického toniku s názvom Prolinn. Tonik by vyrobený zo zvieracích kostí, rohov, kopýt a koží, do ktorého doktor primiešal ešte aj umelé chute a farby. Nie každému však jeho zoštíhľujúca medicína sadla a najmenej 60 ľudí po jej požití zomrelo.

Kapustová diéta

Spomínate si ešte na trend jablkových alebo banánových diét? Kapustová diéta je podobná. Ľuďom, ktorí chcú v krátkom čase stratiť čo najviac kilogramov odporúča, aby každý deň nekonzumovali nič okrem kapustovej polievky. Či sa po nej vyhnete jo-jo efektu, už propagátori diéty nehovoria.

Bavlnená diéta

Viete si predstaviť, že by ste namiesto jedla konzumovali vatové tampóny? K takémuto úletu dohnala modelky pred niekoľkými rokmi snaha schudnúť kvôli krajšej postave. Kúsky vaty si namáčali do ovocnej šťavy, aby zahnali pocit hladu. Dôsledkom bola zápcha, podvýživa a bariéra v tráviacom trakte.

 

Fotogaléria


Tagy:
chudnutie diéta

2018-01-28 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia