Japonci, Gréci alebo Francúzi? Ktorí z nich konzumujú najzdravšiu stravu na svete a ktoré potraviny sú najlepšou prevenciou civilizačných ochorení? Odborníci ponúkajú jednoduché odpovede.
O stredomorskej strave sa hovorí, že je najlepšou voľbou na svete. Menu tvorí veľa čerstvého ovocia a zeleniny, obilniny, orechy, ryby, mliečne produkty a dúšok kvalitného červeného vína. A najmä – olivový olej, zdroj omega-3 mastných kyselín. Už mnohé štúdie poukázali na prínosy tejto kombinácie potravín, píše Independent.co.uk. Odborníci sa zhodujú, že stredomorská strava obsahuje všetky dôležité živiny prispievajúce k zdravému srdcu a dlhovekosti. Predovšetkým panenský olivový olej chráni pred vysokým cholesterolom.
Čítajte viac: Čo by mali jesť kardiaci? Doktor Bukovský radí, ktoré potraviny dostanú srdce do formy
Jednou z najlepších svetových kuchýň sa môžu pochváliť aj Japonci, majstri v dlhovekosti. Obsahuje veľa ovocia, zeleniny, ryže, ale aj rýb a mäsa. Hoci jej kritici vyčítajú priveľký obsah sacharidov, japonskí seniori sú dôkazom, že aj biela ryža môže byť súčasťou zdravého životného štýlu. Základom japonskej kultúry je aj pitie čaju, vďaka čomu obyvatelia „krajiny vychádzajúceho slnka“ málokedy siahajú po sladených nápojoch z obchodu.
Severania aj Afričania
Mnoho zdravotných benefitov má aj severská strava. Dominujú jej mastné ryby, fermentované mliečne výrobky a koreňová zelenina. Podľa nedávnej štúdie je kuchyňa Švédov, Nórov, Dánov či Fínov rovnako prínosná ako stredomorská strava Grékov, Talianov či Španielov. Severská strava je podľa odborníkov spojená s nižším rizikom rakoviny hrubého čreva a civilizačných ochorení. Strava Severanov je bohatá na antioxidanty, vlákninu a obsahuje málo cukru.
Kto má chuť na väčšiu exotiku, môže sa inšpirovať aj kuchyňou obyvateľov krajín západnej Afriky, ako Čad, Mali, Senegal alebo Sierra Leone. Ľudia z tejto časti Afriky jedia podľa výskumníkov množstvo zdravých potravín. Ich jedálniček tvorí ovocie, zelenina, ryby či celozrnné obilniny. S rovnakou obľubou konzumujú Afričania sladké zemiaky batáty či ryžu jollof.
Dôvod, prečo sú Francúzi fit
Najparadoxnejšou kuchyňou je podľa odborníkov tá francúzska. Vedcom dlho lámalo hlavu, ako môže národ konzumujúci toľko potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov byť taký zdravý... Odpoveďou sú malé porcie. Aj keď si teda Francúzi pochutnávajú na syroch, bielom pečive, mäse a croissantoch, vždy si doprajú len decentné množstvá a dbajú o to, aby bola ich strava pestrá, a to nielen v záujme štíhlej postavy.
Ak hľadáte v stravovaní zlatý stred, konzumujte najmä veľa zeleniny a dostatok ovocia, celozrnného pečiva a strukovín. Jedlo by ste mali dochucovať panenským olivovým olejom, z mäsa si vyberajte najmä biele a rybami nikdy nepohrdnite. Vyhýbajte sa predovšetkým spracovaným instantným pokrmom z obchodu či rýchleho občerstvenia a dbajte o to, aby boli potraviny čerstvé. Príležitostne si môžete dopriať horkú čokoládu či pohár červeného vína.