Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Používate tento rastlinný olej? Jeho vplyv na mozog vás zaskočí!

Repkový olej nepriaznivo vplýva na pamäť a schopnosť učiť sa. Zobraziť galériu (2)
Repkový olej nepriaznivo vplýva na pamäť a schopnosť učiť sa. (Zdroj: thinkstock.com)

Repkový olej sa za posledné obdobie stal populárnym vďaka tomu, že bol ospevovaný vďaka svojim pozitívnym účinkom na ľudské zdravie. Dokonca sa považoval za prospešnejšieho ako olivový olej. Je tomu koniec?

Vedci varujú pred použitím tohto rastlinného oleja! V štúdii totiž odhalili, že poškodzuje zdravie mozgu, môže zhoršiť príznaky demencie a spôsobiť prírastok hmotnosti.

Zmeny v mozgu

Repkový olej sa doteraz predával ako zdravá voľba, pretože má nízky obsah nasýtených tukov. Nová štúdia však naznačuje, že nie je až taký zdravý, ako si mnohí mysleli. Negatívne pôsobí na pamäť a taktiež znižuje schopnosť učiť sa u pacientov s Alzheimerovou chorobou. Môže tiež zvýšiť tvorbu plakov v mozgu, čo je charakteristickým znakom degeneratívneho ochorenia. I napriek zdravému profilu vedci zistili, že spôsobuje zvýšenie telesnej hmotnosti.

Čítajte tiež: O krok bližšie k objavu storočia? Desaťročia známy liek dokáže zabíjať rakovinové bunky!

Po prvýkrát sa objavili zistenia, že dlhodobá konzumácia repkového oleja nie je prospešná pre zdravie mozgu.

"Repkový olej je obľúbený, pretože je lacnejší ako ostatné rastlinné oleje a je propagovaný ako zdravý. Veľmi málo štúdií však preskúmalo toto tvrdenie, najmä pokiaľ ide o mozog," povedal profesor Domenico Praticò, riaditeľ Alzheimerovho centra na Lewis Katz School of Medicine v Temple University (LKSOM) Philadelphia.

Výsledky výskumu ako dôkaz

Dr Praticò a jeho kolega Lauretti skúmali účinky extra panenského olivového oleja na zdravie mozgu na myšiach. Zistili, že hlodavce, geneticky modifikované tak, aby mali Alzheimerovu chorobu, ktoré boli kŕmená diétou obohatenou o olivový olej, vykazovali zlepšenie pamäti. Mali tiež znížené hladiny amyloidových plakov a fosforylovaného tau-proteínu - tie sú zodpovedné za tvorbu neurofibrilárnych spletí, ktoré zodpovedné za bunkovú smrť a stratu tkaniva v mozgu, postihnutého Alzheimerom.

Vedci chceli zistiť, či je olej z repky rovnako prospešný pre mozog ako olivový. Zvierací model bol navrhnutý tak, aby napodobňoval Alzheimerovu chorobu u ľudí, prebiehajúc od asymptomatickej fázy v skorom štádiu života až po plnohodnotné ochorenie u starších hlodavcov.

Repkový olej spôsobuje zmeny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Myši boli rozdelené do dvoch skupín vo veku šiestich mesiacoch veku, skôr než sa vyvinuli u nich príznaky Alzheimerovej choroby. Jedna skupina bola kŕmená normálnou stravou, zatiaľ čo druhá bola kŕmená diétou doplnenou ekvivalentom približne dvoch polievkových lyžíc repkového oleja denne. Po 12 mesiacoch boli hlodavce hodnotené. Jeden z prvých pozorovaných rozdielov bol v telesnej hmotnosti - zvieratá na diéte obohatenej o repkový olej vážili oveľa viac ako myši s normálnou stravou.

Prostredníctvom bludiskových testov si vedecký tím všimol, že myši, ktoré konzumovali repkový olej, utrpeli poruchy v krátkodobej pamäti. Preskúmanie mozgového tkaniva z dvoch skupín myší odhalilo, že zvieratá kŕmené repkovým olejom mali výrazne znížené hladiny amyloidu beta 1-40 - peptidu, ktorý chráni neuróny pred poškodením. Ukázali tiež zvýšenú tvorbu amyloidových plakov v mozgu. Škody boli sprevádzané výrazným znížením počtu kontaktov medzi neurónmi, čo poukazuje na rozsiahle poškodenia.

Nie je rovnocenný s inými olejmi

"Napriek tomu, že repkový olej je rastlinný olej, musíme byť opatrní, ak povieme, že je zdravý. Na základe dôkazov z tejto štúdie nemožno považovať repkový olej za rovnocenný s olejmi s preukázanými prínosmi pre zdravie," povedal Dr Praticò.

Výskumníci uviedli, že ďalším krokom je uskutočniť štúdiu v kratšom trvaní, aby sa zistilo, či krátkodobé používanie oleja spôsobuje poškodenie. Ďalej by bola užitočná dlhšia štúdia s cieľom preskúmať, do akej miery je ublíženie škodlivé.

"Chceme tiež vedieť, či negatívne účinky repkového oleja sú špecifické pre Alzheimerovu chorobu. Existuje šanca, že konzumácia tohto oleja by mohla tiež ovplyvniť nástup a priebeh iných neurodegeneratívnych ochorení alebo foriem demencie," dodal Dr Praticò.

Štúdia bola publikovaná v časopise Scientific Reports.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9