Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odborníci o kontroverznej tabu téme: Pravda o tom, či sú spermie naozaj dobré na pleť!

(Zdroj: profimedia.sk)

O blahodarných účinkoch spermií na ľudskú pokožku sa vedú dohady už niekoľko rokov. Kozmetický priemysel stále napreduje a len tak sa pred niečím nezastaví, preto je udivujúce, že „spermatický“ krém ešte nemožno bežne kúpiť v obchode. Alebo ide len o nezmysel?

Je jasné, na čo slúžia spermie a že ich význam je skôr reprodukčný ako regeneračný. Tejto bielej tekutine sú však pripisované protivráskové i čistiace účinky. Dokonca sa o nej hovorí ako o zázraku! Je to však naozaj pravda?

Čítajte tiež: Zdravý je len jeden spôsob prípravy ryže: Väčšina ľudí robí chybu, pri ktorej hrozí otrava

Čo sa v nich skrýva? 

„Spermatický koktail“ obsahuje údajne celý rad zdraviu prospešných látok, čo už potvrdili mnohé štúdie. Nájdeme v ňom zinok, ktorý má protizápalové účinky, fruktózu, kalcium, magnézium, sodík, vitamín C, kreatín a taktiež množstvo rôznych bielkovín. Dalo by sa teda povedať, že ide skutočne o tekutinu, ktorá by mohla mať prospešné účinky na pleť.

Málokto však vie, že semeno má mierne zásaditý charakter a pleť má mierne kyslý, takže k sebe celkom nepasujú. Je tu riziko alergických reakcií, čo je úplne normálne, keďže ide o reakciu prirodzeného pH pokožky na zásaditý ejakulát. Aj keď takýchto prípadov nie je veľa. Na druhej strane, výskum odborníkov z univerzity v rakúskom Grazi ukázal, že sperma skutočne obsahujú zložky, ktoré spomaľujú starnutie kožných buniek a redukujú voľné radikály.

Omladenie na počkanie

Niektoré krajiny vo svete sú o niečo dopredu a uvedomujú si silu spermií v oblasti zdravia. V Nórsku sídli firma, ktorá sa zameriava na zber semena, jeho rozklad a separovanie najúčinnejších výťažkov. Vyrába z nich krém a predáva. Za škatuľku si však priplatíte, no účinky sú údajne výborné! V New Yorku si dokonca môžete zaplatiť tzv. spermiové spa. Na pokožku vám dajú kozmetiku s prídavkom ejakulátu. Omladenie na počkanie!

Mnohé si to pochvaľujú

Mnohé ženy sa netaja tým, že spermie sú súčasťou ich poličky v kúpeľni a neboja sa informovať o tom verejnosť na internete. Tracey Kiss trápila problematická pleť, na ktorú už vyskúšala rôzne produkty od výmyslu sveta. Nakoniec jej pomohol mužský ejakulát. Dočítala sa, že mužské semeno obsahuje látky, ktoré pomáhajú redukovať začervenanie a zjemňujú pokožku. Vyskúšala a od vtedy sa ho nedokáže vzdať!

Maska však musí byť najčerstvejšia a mala by zostať na tvári 5 až 20 minút. Potom stačí zmyť a výsledkom je hebká pleť. Celý proces si môžete pozrieť v nižšie priloženom videu:

Áno či nie?

Výnimočným z nich robí aj spermín, veľmi silný antioxidant. Na ten upozorňuje doktorka a dermatologička Patrícia Farrisová, podľa ktorej antioxidanty pomáhajú redukovať vrásky a iné starnúce prejavy. Odborníčka upozorňuje, že spermie sú dokonca veľmi účinné aj pri znižovaní zápalu, ako je napr. rozacea.

Napriek tomu Dr. Will Kirby, dermatológ z Beverly Hills upozorňuje, že nielenže neexistuje žiadny dôkaz, že má semeno nejaké dermatologické účinky, jeho použitie by mohlo byť nebezpečné. Dalo by sa povedať, že niečo, čo obsahuje veľa bielkovín, horčíku, zinku a iných prospešných látok, by mohlo znamenať jeho pozitívne účinky na pleť.

"Aj keď zdravá a vyvážená strava obsahuje vitamíny a minerály, ako aj bielkoviny, potenciálne prínosy podobného topického prípravku a jeho vplyv na pokožku sú nedokázané," hovorí Kirby.

Stručne povedané: neexistuje žiadna vedecká literatúra, ktorá by hovorila o prospešnosti spermií na pleť. Údajné skúsenosti blogerov sa pritom nerátajú..

Ak sa nechystáte vyslovene do spermiových spa, môžete si túto praktiku spojiť so sexom ako takým, keďže ten je skrášľovačom samým o sebe. Počas neho sa v tele spúšťajú chemické reakcie, ktoré spôsobujú čistejšiu pleť, ktorá je rozjasnená a navyše aj schudnute. Je to lepšie riešenie ako sa spoliehať len na "produkt", ktorý zo sexu vzíde, nie?

Viac o téme: ZdraviePleťPokožkaSpermie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9