Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

O krok bližšie k objavu storočia? Desaťročia známy liek dokáže zabíjať rakovinové bunky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Tím českých vedcov z Ústavu molekulárnej a translačnej medicíny v Olomouci slávi obrovský úspech. Výskumníci zistili, že známy liek za pár eur má mimoriadne účinky. Disulfiram, používaný na liečbu alkoholizmu, dokáže rakovinové bunky oslabiť natoľko, že zomierajú.

 

Ďalší z kľúčov k liečbe rakoviny sa podarilo nájsť vďaka onkologickým pacientom závislým na alkohole. Výskumníkov zaujala dávnejšia epidemiologická štúdia z Dánska, z ktorej vyplynulo, že u tých pacientov, ktorí počas liečby užívali disulfiram, bola pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu počas liečby výrazne nižšia, píšu české médiá. Pokračujúc vo výskume sa tento efekt známeho liečiva podarilo dokázať aj laboratórne.

Čítajte viac: Pomoc pri chorobách žalúdka a čreva: Tabletka, ktorú majú všetci doma!

Tím vedcov, ktorí viedli olomouckí experti, zistil, že disulfiram sa v tele s pomocou medi premieňa na látku, ktorá sa hromadí v zhubných bunkách a dokáže v nich odstaviť proteín NPL4 rozhodujúci pre ich ďalšie prežitie. Českí vedci hovoria o prevratnom objave a pokračujú v ďalšom otvorenom výskume, v rámci ktorého sa snažia experimentálne overiť účinok látky u pacientok s rakovinou prsníka.

O krok bližšie k
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Keďže vývoj nových liekov je veľmi nákladný, vedci hľadajú rôzne alternatívy – jednou z nich je aj znovuobjavovanie potenciálu starších známych liekov, ktorých výhodou je aj rýchlejšie uvedenie do klinického výskumu. Ako píše ČT24, disulfiram je v medicíne známy už desaťročia. Pôvodne bol určený na liečbu črevných infekcií, ale náhodne sa podarilo zistiť, že dokáže silne interagovať s alkoholom a pacientom v abstinencii pomáha vzdať sa chuti na alkohol. Keď totiž pacienti neodolajú poháriku, vyvoláva u nich bolesti hlavy, ťažkosti s dýchaním, závraty a pocity na omdletie. Pri silnej reakcii dokonca hrozí smrť. Väčšina pacientov sa tak kvôli vyššie popísanému efektu siahnuť po alkohole neodváži. Podrobnosti o výskume zverejnil prestížny magazín Nature.

Viac o téme: RakovinaLiečbaAlkoholizmusRakovinová bunkaDisulfiram
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9