Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sú ešte horšie ako si mnohí mysleli: Takto nás energetické drinky zabíjajú zvnútra!

S energetickými drinkami by ste to nemali preháňať.
S energetickými drinkami by ste to nemali preháňať. (Zdroj: thinkstock.com)

Žiadne prekvapenie, že sú zdraviu škodlivé. Už v minulosti sa energetické drinky spájali s úmrtím a o ich účinkoch sa často hovorilo v porovnaní s kokaínom. Nová prípadová štúdia má však dôkaz, ktorý hovorí o ich väčšom nebezpečenstvo pre ľudské telo!

Milióny ľudí na svete sa na ne spolieha! Berú ho ako svoj životabudič alebo ho niektorí popíjajú len tak v spoločnosti kamarátov, lebo im jednoducho chutí. Energetické drinky sú bezpochyby medzi ľuďmi veľmi obľúbené. A to i napriek tomu, že majú nepríjemné vedľajšie účinky. Už pred niekoľkými rokmi sa objavili informácie o ich škodlivosti na srdce. Prízvukuje sa, aby sme si dávali pozor na vypité množstvo nápoja, ktoré môže mať neblahý vplyv na naše zdravie. Desiatky prípadov ukazujú, ako to ľudia prehnali s energetickými drinkami a skončili s podlomeným zdravím v podobe kŕčov, žalúdočnej nevoľnosti, či srdcových problémov.


Ako často mať sex podľa veku, aby sa odrazil na našom zdraví?


Vyvolávajú nebezpečnú hepatitídu

Prípadová štúdia, zverejnená odbornými novinami British Medical Journal objavila ďalší vedľajší účinok, ktorý je však desivejší, než ostatné. Energetický nápoj totiž môže zničiť vašu pečeň. Do prípadovej štúdie bol zapojený 50-ročný stavebný robotník, ktorý pil štyri až päť energetických nápojov denne v priebehu troch týždňov. Skončil s akútnou hepatitídou a nevoľnosťami, bolesťami brucha a zvracaním! Pôvodne si myslel, že ide o chrípku, ale akonáhle jeho oči i pokožka zožltli, išiel na pohotovosť, kde mu zistili ťažkú pečeňovú infekciu. Keď skoncoval s pitím energetických nápojov, príznaky zmizli!

Ide pritom už o druhý prípad, kedy sa ukázalo, že energetické nápoje sú viazané na zlyhanie pečene. Už v roku 2011, inak zdravá 22-ročná žena, zašla k lekárovi, ktorý u nej diagnostikoval akútnu hepatitídu. Neskôr sa priznala, že pila až 10 plechoviek energetických drinkov denne po dobu dvoch týždňov.

V oboch prípadoch ide podľa lekárov o vysoké úrovne niacínu (vitamín B3) v plechovkách, ktoré spôsobujú poškodenie pečene. Kofeín či ďalšie zložky sú zanedbateľné. Podľa tejto správy práve niacín poškodzuje pečeň.

Čítajte tiež: Jednoduchý plán, ako zabrániť pribúdajúcim kilám už pred sviatkami: Do boja!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9