Jednoduchý plán, ako zabrániť pribúdajúcim kilám už pred sviatkami: Do boja!

Do boja s kilami už pred vianočnými sviatkami!
Zdroj: profimedia.sk
2016-12-15 06:00:00

Môže sa to zdať ešte skoro hovoriť o pribúdajúcich kilách, keďže vianočné sviatky sú ešte len pred dverami, no štatistiky hovoria niečo iné. Ľudia totiž začínajú priberať už začiatkom novembra!

Vianočné obdobie je časom hojnosti a pohody. Máme menej pohybu a doprajeme si viac. Preto je zvýšená šanca, že nakoniec sviatky skončia s väčším číslom na ručičke váhy. Kto by neodolal stolu plnému dobrôt od výmyslu sveta? Preto sa vianočné obdobie považuje za nepriateľa štíhlej línie. 

Myslite na prevenciu, kilá sa zhadzujú ťažšie

Riziko, že sa na vás prilepia kilogramy však nehrozí len s príchodom vianočných sviatkov. Napríklad priemerný Američan údajne začne priberať už začiatkom novembra, ako ukázal nedávny výskum z Cornell University.

"Tradične, v tomto ročnom období prichádzajú výhovorky. Poviete si, že trochu priberiete a keď príde jar a leto, jednoducho zhodíte prebytočné kilogramy," tvrdí odborník na zdravie a fitness BJ Gaddour.

Výskum totiž odhalil, že môže trvať až 5 mesiacov, až človek zhodí prebytočné kilá, ktoré nabral od novembra do konca vianočných sviatkov. Je teda jasné, že kilá sa zhadzujú ťažšie!

Pozor na priberanie pred sviatkami

Aj keď Američania zvyknú priberať už od sviatku Halloween, ktorý zvyknú sláviť so sladkosťami a inými dobrotami na stole a ďalej to pokračuje Dňom vďakyvzdania, týka sa to i Slovákov. Od momentu, keď sa začnú pripravovať na Vianoce, čo sa týka pečenia, hrozí im priberanie. Preto sa treba pripraviť na bojový plán, ako si udržať postavu ešte pred sviatkami! Človek by povedal, že by k tomu potreboval zložitejšie preventívne opatrenia, pritom stačí len pár jednoduchých krokov a kilá nebudú mať šancu!


Menšie množstvo, veľký dopad: Toto spraví lyžička škorice s vaším telom za 45 minút!


Stratégia, ako si udržať štíhlu postavu bez kilogramu navyše: 

1. Naplánujtie si "cheat" dni

Cheat deň alebo inak povedané deň, kedy podvádzate v stravovaní vám dovoľuje pochutnať si na čom len chcete. Zvyknú ho mávať hlavne športovci, ktorí ho zaraďujú do svojho striktného stravovacieho plánu. Vtedy jedia nezdravé, tučné aj sladké potraviny. No paradoxne vďaka tomu dosiahnu lepšie výsledky! Keď človek dlhšiu dobu dodržiava prísny diétny režim, telo si zvykne na znížený prísun živín a metabolizmus sa spomalí. Ak zaradíte raz za čas Cheat day, metabolizmus sa opäť rozhýbe. A dokonca pôsobí aj pozitívne na psychiku. Neustále odopieranie si obľúbených jedál si vyžaduje nadľudské úsilie. Dlhšie vydržíte so zdravým stravovaním, ak si jeden deň doprajete, na čo máte chuť. Dôležité však je, vrátiť sa k zdravému jedálníčku. 

"Ak viete, že vás čaká vianočný večierok vo štvrtok, naplánujte si Cheat day práve na ten deň," radí odborník na výživu.

2. Chvíľu počkajte

Mnohí zvyknú často mávať menší hlad, než telo signalizuje. Vtedy obvykle siahajú po nezdravých pochúťkach, ktoré zjedia vo veľkých množstvách. Počkajte 20 minút, než siahnete po medovníkoch. Uvidíte, že vás hlad nakoniec prejde alebo sa niečím zamestnajte a po hlade nebudú ani stopy. 

3. Oklamte žalúdok

Máte chuť na čokoládu? Nenechajte sa oklamať svojimi chúťkami! V skutočnosti len túžite po niečom príjemnom. Skúste ju nahradiť prechádzkou, sprchou alebo voňavou masážou, ktorá pohladí dušu. 

Čítajte tiež: Koľko vajíčok môžeme týždenne zjesť?

2016-12-15 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia