Šalát ako zdravá potravina? Šokujúce zistenie, ktoré zmení váš názor!

Aj balený šalát nemusí byť najzdravšou voľbou..
Zdroj: profimedia.sk
2016-11-23 06:00:00

Niekto si kúpi na trhoch hlávkový šalát, iní zvolia alternatívu v podobe už nakrájaného baleného šalátu. Či už ako príloha alebo súčasť hlavného jedla, ide o zdravé jedlo, ktoré dodá telu množstvo výživných látok. Na druhej strane, nemusí byť práve najzdravšou voľbou..


Najnovšia štúdia prichádza s prevratným zistením, po ktorom zrejme mnohí zmenia pohľad na toto jedlo. Nikto by totiž nečakal, že by mohlo poškodiť zdravie. Bohužiaľ, je to pravda!

Hrozí otrava

Balené vrecká šalátov sú podľa výskumu priam živnou pôdou pre rozmnožujúce sa baktérie! Nejde však o obyčajné baktérie, ide o salmonelu, ktorá spôsobuje otravu. Podľa vedcov sú na vine šťavy vo vnútri obalov, ktoré presakujú z listov. Vďaka nim prežijú baktérie, keďže im poskytujú ideálne podmienky na rozmnožovanie. Preto sa spotrebiteľ ľahko dostáva do ohrozenia!

Konkrétne ide o šťavu z listov, ktorá vzniká pri poškodení počas zberu. Zvyšuje vznik patogénu až 2400-krát a tým aj riziko vyvolania choroby. Aj keď dochádza k očisteniu listových šalátov, na odstránenie všetkých patogénov to nestačí!

Salmonela je nebezpečná choroba, ktorá vyvoláva hnačky, žalúdočné kŕče, vracanie a horúčku. Má na svedomí 2 500 hospitalizíácii ročne. Spôsobuje dehydratáciu, čo môže priam ohroziť život! 


10 prekvapivých faktov o kýchaní: Toto všetko o ňom zrejme neviete!


Ako tomu predísť?

Vedúca štúdie a doktorka Primrose Freestone z University of Leicester odporúča po nákupe umyť všetky listy a zjesť ich čo najrýchlejšie po otvorení obalu. Zároveň varuje, že k vývoju patogénu môžu prispieť aj malé stopy štiav uvoľnených z poškodených listov. Nestačí, ak ho uložíte do chladničky. Aj vtedy začnú baktérie rásť na listoch po otvorení balenia. 

"Netreba zabúdať na to, že tieto patogény môžu byť smrtiace. Salmonela sa môže rozvíjať aj v čerstvých produktoch. Uprednostnite radšej nakrájané produkty pred naporciovanými. Nezabudnite si ich umyť," radí doktor Andreas Kimon Karatzas, odborný asistent Potravinárskej mikrobiológie na University of Reading.

Že nejde o nezmysel, potvrdzujú pribúdajúce prípady v posledných rokoch, kedy bol šalát kontaminovaný salmonelou či E.coli. 

V súčasnosti sa snažia výskumníci zistiť, ako sa preventívne chrániť pred infekciami v šalátoch. 

Čítajte tiež: Koniec kvapkám do nosa: Najlepší liek na prechladnutie sa skrýva za dverami spálne!

Fotogaléria

2016-11-23 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: thesun.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia