Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prečo by sme sa nemali báť jesť zelené banány?

Nezabúdajte aj na zelené banány, ktoré obsahujú zdraviu prospešný rezistentný škrob.
Nezabúdajte aj na zelené banány, ktoré obsahujú zdraviu prospešný rezistentný škrob. (Zdroj: profimedia.sk)

Dávame prednosť žltým prezretým banánom, ale nerobíme chybu? Zelené, ktoré nie sú ešte dozreté, majú tiež niečo do seba. Mnohé štúdie preukázali, že tieto banány majú pozitívne zdravotné účinky, o ktorých doteraz málokto tušil!

Čím sú výnimočné?

Rezistentné škroby. Tie sú veľkou výhodou zelených banánov a dôvodom, prečo by sme nemali na ne zabúdať. Rezistentné škroby sú najdôležitejšou formou rozpustnej vlákniny, akú môžeme prijímať. Pomaly sa absorbuje v tele a kvasí spolu s baktériami v hrubom čreve. Výsledkom je energia, ktorá dlho trvá.

Toto dokážu

Tieto škroby sú tiež ideálne pre proces chudnutia. Vláknina v zelených banánoch dáva pocit sýtosti a taktiež pomôžu spáliť kalórie a regulovať hmotnosť. Rezistentný škrob spaľuje tuk, pretože telo už nepoužíva sacharidy ako palivo, ale namiesto toho používa nahromadený tuk. Zelené banány sú vynikajúce aj preto, lebo znižujú inzulín v tele a tiež neumožňujú prístup glukózy do buniek vášho tela. Takže ide o kľúčový komponent aj pri spravovaní cukru v krvi.


Ako často by sme mali chodiť na záchod?


Zelené banány strážia vaše tráviace ústrojenstvo a regulujú trávenie pomocou probiotických teda "dobrých" baktérií. Môžu dokonca znížiť veľké percento rakoviny hrubého čreva a pomáhajú pri vstrebávaní vápnika. Navyše, obsahujú vitamín B6 a vitamín C a draslík, ktoré pomáhajú pri regulácii nálady a sú skvelé pre srdce.

Aby ste získali maximum z týchto banánov, experti odporúčajú prijať cca 20 g rezistentného škrobu. Dospelý človek v Západnej Európe pritom prijme približne len 3 g až 7 g.

Čítajte tiež: Spodná bielizeň v posteli ako nočná mora pre naše telo: Po tomto si pyžamo už nedáte!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9