Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prečo nás káva doženie na záchod? Čo dokáže spraviť s našimi črevami!

Výber slnečných okuliarov je veľmi dôležitý. Chrániť si svoje oči by mal každý!
Výber slnečných okuliarov je veľmi dôležitý. Chrániť si svoje oči by mal každý! (Zdroj: thinkstock.com)

Vďaka svojej jedinečnej vôni a povzbudzujúcim účinkom je dnes káva obľúbeným nápojom po celom svete. Niektorí nedajú dopustiť na šálku kofeínu v dopoludňajších hodinách, aby ich prebudila, iní si vychutnávajú čierny mok, aby sa vyprázdnili. Prečo sa chce ísť mnohým po šálke kávy na záchod?


Bez laxatívnych účinkov

Približne traja z desiatich ľudí si to po vypití kávy namieria rovno na záchod. Ako je to možné? Aj keď by sa mohlo zdať, že má tento nápoj laxatívne účinky, nie je to pravda. Vedci zistili, že aj bezkofeínová káva vás môže dohnať na veľkú potrebu. Je však zaujímavé, že kolové nápoje v našom tele takýto účinok nevyvolávajú. Tento fakt naznačuje, že na vine sú pravdepodobne chemikálie v káve.

Čo sa deje s našimi črevami?

Šálka čierneho moku totiž stimuluje hladiny kyseliny v našich žalúdkoch. To vytvára reťazovú reakciu v črevách, ktorej výsledkom je veľká potreba. Vedci vytvorili video, ktoré odhaľuje, ako táto reakcia prebieha. Vysvetľujú, že káva obsahuje kyselinu chlorogenovú, ktorá zvyšuje hladinu žalúdočnej kyseliny. Tá pomáha odbúravať z tela bielkoviny. Výskum ukázal, že káva postihuje hrubé črevo približne do štyroch minút po jej vypití.


Celý život ste zrejme pili kávu nesprávne: Pozrite sa, kedy je v skutočnosti najúčinnejšia!


V jednej šálke kávy sa nachádza okolo 1000 rôznych zlúčenín, ktoré sa odborníci pokúšajú identifikovať. Teraz sú už bližšie k tomu, ako chemikálie ovplyvňujú črevá! Káva navyše zvyšuje produkciu hormónov cholecystokinínu a gastrínu, ktoré napomáhajú tráveniu potravy. Čím by sa tiež dalo vysvetliť, prečo po vypití kávy bežíte hneď na záchod.

Pozrite sa na video od American Chemical Society, ktoré ukazuje, čo sa deje po káve s našimi črevami:

Čítajte tiež: Každodenná rutina, ktorú robíte zle: O týchto chybách ste ani len netušili!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9