Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najväčšia chyba, ktorej sa mnohí dopúšťajú: Tento zlozvyk už konečne odstráňte!

Banány jednoznačne nedávajte do chladničky! Chuť to nezmení, vábne však nevyzerajú.
Banány jednoznačne nedávajte do chladničky! Chuť to nezmení, vábne však nevyzerajú. (Zdroj: Thinkstock.com)

Nie vždy je chladnička po nákupe potravín tou najlepšou voľbou. "Nekamaráti sa" napr. s banánmi, ktoré napriek tomu stoj-čo-stoj do nej ukladáme. Viete však, prečo by sme ich vlastne mali od chladničky držať čo najďalej?

Aj vy s vidinou dlhšej trvanlivosti zvyknete uložiť banány do chladničky? Takto trvanlivosť a čerstvosť banánov nepredĺžite!

Čo s nimi spraví chlad?

Odpoveď, prečo banány hnednú a prečo zmenu na túto farbu urýchľuje ich „pobyt“ v chladničke je v chemickom procese. Nezrelé banány totiž obsahujú viac škrobu, ktorý sa dozrievaním mení na cukry – väčšinou na sacharózu, fruktózu a glukózu.

Proces dozrievania spomalíte, ak uchováte banán v chladničke. Tento proces tiež spôsobí, že šupka začne strácať svoju prirodzene žltú farbu, hoci dužina ostane čerstvá a nezmäkne. Na konci článku nájdete video, ktoré vám názorne ukáže, ako „chladničkovú“ chybu napraviť a prinavrátiť šupke jej farbu. Nikto nechce jesť nepekne vyzerajúci banán, hoci je vnútri zachovaná jeho blahodárna chuť.

Banány by mali dozrievať pri izbovej teplote. Je jasné, že po dozretí vydržia čerstvé pomerne krátku dobu, avšak aj prezreté banány sa dajú použiť na pečenie či na osviežujúce letné kokteily.

Čo robiť, aby banán rýchlejšie dozrel?

Banány vložte do papierového vrecúška. Zaistíte im dokonalý prístup vzduchu, ktorý sa mieša s etylénom. Tento plyn prirodzene produkuje ovocie aj zelenina a uchovaním vo vrecúškach tak urýchľuje dozrievanie.

Pozor treba dávať aj na to, aké si kupujete. Ak totiž kúpite banány inej veľkosti, dozrievajú za rôzny čas. Preto sa vždy snažte vyberať ovocie rovnakej veľkosti, aby dozreli naraz a mohli ste ich konzumovať bez obavy o svoje zdravie. Nezrelé banány totiž dokážu nášmu organizmu viac uškodiť ako pomôcť.

Čo robiť, aby banán nesčernel?

  • Skúste ho poliať citrónovou šťavou.
  • Nahradiť citrónovú šťavu môžete aj šťavou z ananásu.

Nazáver je tu zaujímavé video, kde muž ukazuje, ako sa dá jednoduchým spôsobom vyčarovať krásne žltý banán:

Čítajte tiež: Banány na prázdny žalúdok? Muž sa nestačil diviť, čo to s ním spravilo!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9