Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ZÁZVOR zmierňuje nevoľnosť po CHEMOTERAPII a iných operáciách: Nečakané SCHOPNOSTI potravín!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Keď vám je fyzicky zle, obvykle siahnete po domácej lekárničke. V kuchyni sa však tiež nachádza, no vo forme potravín s účinkami, o ktorých by ste to ani nepovedali.

Hoci neexistujú žiadne zázračné potraviny, niektoré z nich môžu skutočne pôsobiť ako prirodzená podpora zdravia, ako tvrdia odborníci. Portál dailymail.co.uk bližšie popisuje 10 superpotravín, ktoré oceníte, ak vás trápia nejaké zdravotné neduhy. 

Sardinky pre zdravie kostí

Tieto malé a zároveň mastné rybičky sú plné omega-3 mastných kyselín. Približne 100-gramová porcia, ktorá sa môže konzumovať čerstvá alebo z konzervy, obsahuje 3 g týchto látok, a to z nej robí jeden z najbohatších zdrojov zdravého tuku.

Štúdie ukázali, že omega-3 mastné kyseliny znižujú riziko zlomenín a znižujú stratu kostnej hmoty. Drobné ryby sú tiež nabité vitamínom D so 4 mikrogramami (mcg) na 100 g porciu - približne tretina odporúčaného denného príjmu. Tento životne dôležitý vitamín je kľúčový pre zdravie kostí.

Reguluje množstvo vápnika a fosfátu v tele, ktoré sú potrebné na udržanie zdravých kostí, zubov a svalov. Kosti rýb sú plné vápnika, ktorý ďalej podporuje pevnosť kostí, tvrdí registrovaný dietológ doktor Duane Mellor z Aston University v Birminghame.

ZÁZVOR zmierňuje nevoľnosť po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Káva na bolesť hlavy

Všetko s mierou, ale káva môže skutočne upokojiť boľavú hlavu. A to tak, že zúži cievy v mozgu. Bolesť môže byť čiastočne spôsobená opuchom krvných ciev okolo mozgu. To spôsobuje zmenu prietoku krvi, ktorá môže viesť k bolestiam hlavy, podľa časopisu Clinical Massage v Healthcare Setting z roku 2008.

Podľa štúdie z roku 2009 publikovanej v časopise Human Brain Mapping sa však zistilo, že kofeín znižuje prívod krvi do mozgu o 27 percent. Takže teoreticky môže vplyv kávy na váš krvný obeh upokojiť bolesť.

Cesnak na prechladnutie

Páchnuca, ale chutná zelenina je považovaná za tzv. superpotravinu práve pre svoje vlastnosti podporujúce imunitu. Vedci dokázali, že cesnak by vám tak mohol pomôcť zbaviť sa nádchy a bolesti hrdla.

Podľa americkej štúdie z roku 2012 publikovanej v časopise Clinical Nutrition cesnak obsahuje bioaktívne organosírové zlúčeniny, ktoré môžu zlepšiť imunitnú funkciu. Štúdia zistila, že tí, ktorí konzumovali cesnakový extrakt, mali menej príznakov nachladnutia a chrípky a cítili sa chorí menej ako tí, ktorí jedli placebo. Ďalšia 12-týždňová štúdia v roku 2001 odhalila, že tí, ktorí denne užívali cesnak, mali o 63 percent menej prechladnutí v porovnaní so skupinou s placebom.

Kel na rany

Príliš veľké krvácanie po malom porezaní je jasným znakom toho, že nejete dostatok zeleniny. Listový zelený kel obsahuje množstvo vitamínu K, ktorý je nevyhnutný pre zrážanie krvi. Obsahuje 40 mcg na 100 g – približne polovicu denného príjmu pre ženy a tretinu príjmu u mužov. Ak nemáte dostatok spomínaného vitamínu, je tu väčšia pravdepodobnosť krvácania a tvorby modrín.

„Vitamín K je nevyhnutný pre zrážanie krvi a pravdepodobne aj pre zdravie kostí. Jeho nedostatok je zriedkavý, pretože ho môžu vytvárať aj baktérie v našom hrubom čreve,“ povedal doktor Mellor.

ZÁZVOR zmierňuje nevoľnosť po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hoci kel obsahuje značné množstvo vitamínu K, nie je to oveľa viac ako iná listová zelenina, tvrdí doktor Mellor. Ak nie ste veľkým fanúšikom tejto zeleniny, brokolica je rovnako dobrá:

Jablko pre črevá

Jablká sú plné vlákniny a dokážu s črevami urobiť zázraky. Ako mnohé druhy ovocia a zeleniny, aj jablká obsahujú zmes rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Práve vysoký obsah rozpustnej vlákniny dokáže zmierniť zápchu.

Doktor Mellor povedal: "Jablká obsahujú typ sacharidového pektínu, ktorý podporuje trávenie a je rozložený baktériami v našom hrubom čreve, ktoré pôsobia ako prebiotikum na podporu zdravia čriev."

Konzumácia rôznych druhov ovocia a zeleniny taktiež pomôže udržať zdravé črevá.

Doktor Mellor dodal: "Na udržanie zdravej zmesi črevných baktérií (mikrobiómu) je dôležité jesť rôzne druhy potravín z rastlín, vrátane zeleniny, ovocia, semien, orechov a strukovín.”

Banány taktiež pre zdravie čriev

Banány sú ďalším ovocím, ktoré je plné životne dôležitých vitamínov vrátane draslíka. Zelené banány môžu byť pre naše črevá ešte lepšie! Rezistentný škrob prechádza cez tenké črevo nestrávený a potom vyživuje priateľské baktérie v hrubom čreve, čo môže pomôcť v boji proti hnačke.

Menej zrelé banány, podobne ako jablká, totiž obsahujú druh uhľohydrátov, ktoré nedokážeme stráviť, ale hrubé črevo áno.

ZÁZVOR zmierňuje nevoľnosť po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Doktor Meloor vysvetľuje: „Ide o rezistentný škrob, keďže na rozdiel od iných škrobov ho nedokážeme ľahko stráviť. Nachádza sa aj v cestovinách a ryži, ktorá bola uvarená a vychladla. Konzumácia rezistentného škrobu z menej zrelých banánov, spolu s inými zdrojmi, je spojená s nižším rizikom niektorých druhov rakoviny.”

Mlieko pre zrak

Zraku neprospieva len mrkva. Aj mlieko má vlastnosti, ktoré môžu pomôcť očiam. Plnotučné mlieko obsahuje vitamín A, protizápalový prostriedok, ktorý pomáha pri zdraví zraku. Odstredené mlieko však obsahuje veľmi málo tohto vitamínu rozpustného v tukoch.

Ak máte nedostatok vitamínu A, mohli by ste čeliť slepote, z čoho pramení mýtus o konzumácii dostatočného množstva mrkvy. Väčšina ľudí má však tohto vitamínu dostatok, pretože sa nachádza aj v množstve inej zeleniny.

Doktor Mellor povedal: „Nachádza sa aj vo vajciach a vitamínoch vrátane betakaroténu, ktorý naše telo dokáže premeniť na vitamín A, v zelenej listovej zelenine, červenej paprike a paradajkách a samozrejme aj v mrkve.”

Tento vitamín nie je dobrý len pre naše oči – je nevyhnutný aj pre zdravú pokožku.

Je zodpovedný za tvorbu nových buniek, pričom nedostatok môže viesť k zhrubnutej a suchej pokožke. Pretože ho možno získať priamo z potravín živočíšneho pôvodu a karoténov z rastlín, pre niekoho, kto má dostatok pestrej stravy, nie je zvyčajne problémom," objasňuje odborník. 

Zázvor proti nevoľnosti

Odborníci hovoria, že zázvor by mohol byť liekom na rannú nevoľnosť. Zistilo sa, že koreň výrazne znižuje príznaky nevoľnosti. Vyplýva to z prehľadu z roku 2014 uverejneného v časopise Nutrition Journal, ktorý skúmal 12 štúdií zahŕňajúcich 1 278 tehotných žien. Zistilo sa, že 1,1 až 1,5 gramu zázvoru môže skutočne pomôcť.

ZÁZVOR zmierňuje nevoľnosť po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Predpokladá sa tiež, že zmierňuje nevoľnosť súvisiacu s chemoterapiou a pomáha ľuďom, ktorí podstupujú určité typy operácií. Zdravotné benefity zázvoru spočívajú najmä v bioaktívnej zložke gingerol a príbuzných zlúčeninách nazývaných shogaoly, čo mu dodáva jeho výraznú chuť. Gingeroly a shogaoly fungujú tak, že blokujú pôsobenie neurotransmiterov - acetylcholínu a serotonínu v tele, vysvetľuje štúdia z roku 2014 publikovaná v Korean Journal of Physiology & Pharmacology.

Dodáva, že acetylcholín spúšťa mimovoľné kontrakcie žalúdka, zatiaľ čo serotonín môže stimulovať zvracajúci reflex. Výsledkom je, že zázvor zastavuje acetylcholín a serotonín, čo by mohlo pomôcť upokojiť nevoľnosť.

Sladký zemiak na kŕče v nohách

Ak pravidelne trpíte nepríjemnými svalovými kŕčmi, batáty vám môžu pomôcť. Draslík môže pomôcť telu bojovať proti svalovej slabosti a kŕčom a práve sladké zemiaky sú plné tejto látky. V skutočnosti len 100 g chutnej zeleniny obsahuje 337 mg draslíka z denne odporúčaných 3 500 mg. Nie sú to len sladké zemiaky, ktoré sú dobrým zdrojom draslíka, podľa doktora Mellora sem patria aj bežné zemiaky. Avšak príliš vysoké aj príliš nízke hladiny draslíka nie sú dobré pre ľudské zdravie. 

Ovsená kaša pre srdce

Ovos nie je len súčasťou sýtych raňajok – je tiež superpotravinou pre najdôležitejší telesný orgán. Vysoká hladina cholesterolu v krvi môže byť príčinou srdcových ochorení. Zistilo sa však, že ovos znižuje hladiny tukových látok.

Nezáleží na tom, aký druh ovsa si vyberiete, pretože podľa dietologičky Victorie Taylorovej z British Heart Foundation (BHF) je každá kaša dobrá. V článku BHF vysvetľuje, že všetky ovsené kaše obsahujú rozpustnú vlákninu nazývanú beta-glukán, ktorá môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu.

A podľa BHF zníženie cholesterolu čo i len mierne, môže znížiť riziko srdcových a obehových chorôb. U ľudí s vysokým cholesterolom sa môžu v krvných cievach ukladať tukové zásoby. Časom sa môžu nahromadiť a sťažiť prietok krvi tepnami. Niekedy môžu tieto usadeniny vytvoriť zrazeninu, ktorá môže podľa Národnej zdravotnej služby vo Veľkej Británii (NHS) spôsobiť srdcový infarkt alebo mŕtvicu.

Viac o téme: PotravinyZdravieLiečbaPrevenciaZdravotné problémy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9