Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

PREDBEHNITE infarkt a cukrovku: Odstráňte tento ranný ZLOZVYK, zabránite chorobám!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chcete sa vyhnúť srdcovým chorobám? Neodmietajte prvé jedlo dňa. Vedci vysvetlili, prečo sú raňajky také dôležité a aký majú vplyv na ľudské telo.

Muži, ktorí vynechávajú raňajky, majú podľa jednej štúdie o 27 percent vyššie riziko, že dostanú infarkt alebo sa u nich rozvinie srdcové ochorenie, ako tí, ktorí začínajú deň s niečím v žalúdku, ako sa píše na medicinenet.com. Štúdia tak potvrdzuje skoršie zistenia, ktoré spájali stravovacie návyky so zvýšenými rizikovými faktormi srdcových chorôb, uviedli vedci z Harvardu.

Čítajte tiež: GYNEKOLOGIČKA upozorňuje na nosenie slipových VLOŽIEK: Toto vám HROZÍ!

„U mužov, ktorí vynechávajú jedlo v ranných hodinách, je väčšia pravdepodobnosť, že priberú, rozvinie sa u nich cukrovka, budú mať hypertenziu a vysoký cholesterol,“ povedal Eric Rimm, hlavný autor a docent epidemiológie a výživy na Harvard School of Public Health.

Nejde však o prekvapujúce výsledky, keďže už predchádzajúce výskumy uviedli, že ľudia bez raňajok majú o 15 percent vyššiu pravdepodobnosť priberania a o 21 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu.

S raňajkami zdravý životný štýl

Štúdia, publikovaná minulý rok v časopise Circulation odhalila, že títo muži sa tiež viac oddávajú nezdravému životnému štýlu. Častejšie fajčili, menej cvičili a pili alkohol.

"Často sa zameriavame na kvalitu jedla a na to, akú stravu by mal každý jesť, no nehovoríme tak často o spôsobe stravovania," povedala doktorka Suzanne Steinbaumová, kardiologička z nemocnice Lenox Hill v New Yorku. "Táto štúdia ani nediskutuje tak o type jedla. Hovorí len o správaní a výbere životného štýlu. Súčasťou zdravého života je raňajkovať, pretože to vám bráni robiť veľa iných nezdravých vecí."

Výskumníci analyzovali údaje získané zo 16-ročnej štúdie od takmer 27 000 mužských zdravotníckych profesionálov. Boli sledované ich stravovacie návyky a celkové zdravie od roku 1992 do roku 2008. Počas sledovaného obdobia sa u 1 572 mužov rozvinulo srdcové ochorenie.

Štúdia tiež zistila o 55 percent zvýšené riziko srdcových chorôb u mužov, ktorí si pravidelne doprajú neskoré nočné maškrtenie. Vedci to však nepovažovali za riziko pre verejné zdravie, pretože len málo mužov hlásilo, že jedli po tom, ako išli do postele.

PREDBEHNITE infarkt a cukrovku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo za tým môže byť? 

Rimm povedal, že existuje niekoľko možných vysvetlení, prečo vynechávanie raňajok môže mať taký drastický vplyv na zdravie srdca.

Štúdia z Harvardu zistila, že muži, ktorí vynechávajú raňajky, si nevezmú ďalšie jedlo neskôr počas dňa, čo podľa Rimma naznačuje, že majú tendenciu „hodovať“ na jedlách s vyšším obsahom kalórií, keď jedia. Predchádzajúce štúdie zistili, že hodovanie môže mať za následok vysoký cholesterol a zvýšený krvný tlak v porovnaní s jedením menších jedál.

"Je to mimoriadna záťaž pre telo, keď dostáva viac kalórií počas niekoľkých dní," povedal.

Typ jedla, ktoré človek konzumuje počas raňajok, môže byť tiež faktorom.

"Raňajky sú zvyčajne časom, kedy ľudia majú tendenciu jesť zdravé jedlo," povedal Rimm. "Vynechaním jedla, ktoré zvyčajne obsahuje vlákninu ako ovocie alebo jogurt, prichádzate o príležitosť, získať zdravé živiny."

Mladší muži majú tendenciu vynechávať raňajky častejšie ako starší muži, čo vedie k ďalšiemu možnému vysvetleniu.

"Môže to byť v súlade so skutočnosťou, že sú to muži, ktorí sa ponáhľajú do stresujúcich zamestnaní a po ceste nejedia," povedal Rimm s tým, že stres je zlý pre zdravie srdca a súvisí s negatívnymi voľbami životného štýlu, ako je pitie alkoholu alebo fajčenie.

Štúdia nezahŕňala ženy, ale Steinbaumová verí, že rovnaký vzorec sa pravdepodobne vyskytuje aj u žien, ktoré ignorujú raňajky. Rimm povedal, že štúdia posilňuje odveký dôraz na raňajky, ktoré sú kľúčom k dobrému zdraviu.

Viac o téme: ZdravieRaňajkyPrevenciaInfarkt
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9