Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

OMYL o konzumácii zeleniny a ovocia: KOĽKO ich naozaj potrebujeme zjesť počas dňa!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nútite sa zjesť kúsok brokolice, aj keď vám bohvieako nechutí? Viete predsa, že je zdraviu prospešná a treba si ju dopriať. Máme pre vás dobrú správu! Možno sa nebudete už musieť toľko trápiť s tým, aby ste do seba dostali čo najviac zeleniny a ovocia. 

Čím viac, tým lepšie? 

Vedci prišli so zaujímavými informáciami. Na jednej strane potvrdili to, čo všetci vieme - že konzumácia ovocia a zeleniny je spojená s nižším rizikom úmrtia. Ako však informuje portál menshealth.com, z najnovšej štúdie uverejnenej v časopise The Lancet vyplynulo, že toto pozitívum sa v maximálnej miere prejaví pri konzumácii troch až štyroch porcií denne. Ak si doprajeme ovocia alebo zeleniny viac, neuškodí nám, no ani neprináša so sebou žiadne zdravotné benefity. 

Čítajte tiež: Hrozivá PREDPOVEĎ choroby mozgu: V týchto POLOHÁCH radšej nespite!

Štúdia si všímala viac ako 135 000 ľudí z 18 krajín, ich stravovacie a životné návyky, ako aj ich rodinnú anamnézu. Odborníci ich sledovali po dobu 7 rokov. Zistili, že u tých, ktorí si denne dopriali tri a viac porcií ovocia a zeleniny, bola až o 22% menšia pravdepodobnosť úmrtia z akejkoľvek príčiny ako u tých, ktorí jedli jednu alebo ani jednu porciu ovocia a zeleniny denne. Nepotvrdilo sa však, že čím viac porcií si dali, tým sa pravdepodobnosť úmrtia u nich znížila.

Predchádzajúce štúdie spájali väčšiu spotrebu ovocia a zeleniny so zníženým rizikom vážnych chorôb. Napríklad zjesť približne 250 gramov ovocia a zeleniny denne alebo asi 2,5 porcie bolo spojené s 18-percentným znížením cievnej mozgovej príhody a štvorpercentným poklesom rakoviny. Tí, ktorí jedli počas dňa 10 porcií, znížili podľa týchto štúdií riziko mozgovej príhody o 33% a rakoviny o 13%.

OMYL o konzumácii zeleniny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tri porcie stačia

Najnovšia štúdia, podľa ktorej stačí zjesť tri až štyri porcie denne, vyznieva oproti dovtedajším štúdiám o niečo benevolentnejšie. V podstate nevyvracia ich zistenia, iba ich určitým spôsobom koriguje. Vyplýva z nej, že nemusíme do seba ovocie a zeleninu „ládovať“ od rána do večera, aby sme si posilnili zdravie. Ukazuje, že mu pomáhame už aj tým, že ich úplne nevynechávame.

Záver? Dbajte na to, aby ste do seba denne dostali aspoň spomínané tri porcie, čo môže zahŕňať napríklad jabĺčko, banán a paradajku počas jedného dňa. Ideálne je dopriať si často tiež bobuľové ovocie a rôzne šaláty. Znie to možno jednoducho, ale podľa viacerých štúdií množstvo ľudí konzumuje jednu, maximálne dve porcie ovocia a zeleniny denne, niektorí ani jednu.

Nemáte k dispozícii čerstvé kúsky? Mrazenú zeleninu aj ovocie určite nájdete v každom obchode a je dokázané, že v tomto stave si tiež zachovávajú množstvo živín, takže aj to sa ráta. Z niektorých druhov zeleniny získate maximum živín tým, že ich aspoň trochu povaríte, napríklad z paradajok. Naopak, brokolicu je lepšie konzumovať surovú alebo dusenú.

Viac o téme: ZeleninaPotravinyOvocie ZdravieZdravá strava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9