Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pravidelne športujete? Vyhnite sa problémom a upravte svoj jedálny lístok hneď teraz

Behanie zvyšuje nároky na živiny. Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Behanie zvyšuje nároky na živiny. (Zdroj: Getty Images)

Začínate športovať alebo to máte v pláne? V tom prípade by ste sa mali povenovať aj úprave stravy. Iba malé percento ľudí, ktorí začínajú s tréningom, si uvedomuje zvýšené výživové nároky na fungovanie organizmu a jeho následnú regeneráciu.

Nedostatok základných živín sa pritom onedlho môže prejaviť na zdraví. Sú nevyhnutné nielen pre bezpečné chudnutie, ale aj pre naberanie svalovej hmoty, udržanie výkonnosti, zdravých kostí, dostatok energie a podporu imunity. Vyhnite sa začiatočníckym chybám a doprajte svojmu telu správnu výživu.

Keď chýbajú vitamíny a minerály...

Pomáhajú zvyšovať fyzickú výkonnosť, upravujú fungovanie metabolizmu, pomáhajú chrániť pred voľnými radikálmi, rizikom športových zranení, ale aj obávanou osteoporózou. Reč je o vitamínoch, mineráloch a stopových prvkoch, ktorých fyzicky aktívni ľudia potrebujú viac.

  • Únava svalov

Vaše svaly sú preťažené a pýtajú si zásoby horčíka, ktorý sprostredkúva až 300 enzymatických procesov a eliminuje svalové kŕče. Nájdete ho v strukovinách, orechoch, zrnách, banánoch či tmavej čokoláde. Nezabúdajte ani na vitamín D, ktorý udržuje normálnu činnosť svalov. 

  • Riziko pádu

S pribúdajúcim vekom prichádza k zníženiu svalového napätia a následne k zvýšeniu rizika zlomenín po páde. Vitamín D pomáha po šesťdesiatke znižovať riziko pádu súvisiace s nestabilným držaním tela a so svalovou ochabnutosťou v tejto vekovej skupine. Pre zdravé kosti je tiež vhodné zabezpečiť príjem vápnika a vitamínu K2, ktorý je dôležitý pri tvorbe základnej štruktúry kostí, do ktorej sa vápnik ukladá. ​ Ak si chcete byť istí, že je vaša potreba všetkých troch spomínaných látok pokrytá, doprajte si k vyváženej strave Vigantolvit Osteo. Stačí jediná tableta denne a o dostatočný príjem spomínaných látok už nemusíte mať starosti.

  • Málo energie

Očakávaný prílev energie, ktorý ospevuje každý aktívny športovec, sa prvé týždne nemusí udiať. Predovšetkým, ak je vaša strava chudobná na železo. Pri nedostatočnom prísune tohto minerálu pociťujete únavu, mozog ani svaly nie sú dostatočne okysličené a vaša imunita chradne. Na vašom tanieri by preto mala byť bravčová pečeň, mak, pšeno, tekvicové a slnečnicové semiačka či napríklad sušené marhule. Aby ste zvýšili vstrebateľnosť železa z prijatej stravy, podporte aj príjem vitamínu C.

Pri častejšom športovaní stúpajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmenou stravy k lepším výsledkom

Tak ako svojmu štvorkolesovému tátošovi dávate len to najlepšie palivo, ani zo svojho tela by ste si nemali robiť skládku potravín bez výživovej hodnoty. Ľudský organizmus na svoj chod potrebuje makroživiny – sacharidy, bielkoviny, zdravé tuky. Koľko si čoho dopriať? 

Zemiaky aj pečivo majú mať miesto na vašom tanieri

Sacharidy predstavujú rýchly zdroj energie, sú nevyhnutné na činnosť svalov a mozgu pri intenzívnom tréningu. Najlepšie využijete zložené, komplexné sacharidy, ktoré majú nižší glykemický index a do krvi sa dostávajú pomalšie. Ak chcete začať behať, aspoň 50 % jedálnička by malo pozostávať práve z polysacharidov, ktoré zvýšia vašu výkonnosť. Nájdete ich vo výrobkoch z obilnín (chlieb, pečivo, cestoviny...), ďalej v zemiakoch či strukovinách.

Bielkoviny sú dôležité pre svaly

Bielkoviny sú potrebné pri budovaní nových tkanív, a teda aj svalov a väzív. Čím viac svalov vaše telo nesie, tým je spotreba energie vyššia. Ľahšie sa tak zbavíte prebytočného tuku, vyrysujete svalstvo a podstatne rýchlejšie sa zregenerujete. V strave športovca by mali bielkoviny tvoriť minimálne 20 %. V závislosti od druhu športu môže ich podiel rásť. Doprajte si preto vajcia, mäso, ryby, orechy, strukoviny a mliečne produkty alebo proteínový nápoj či tyčinku.

Pri športe je dôležitý
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Unsplash/Matthew Lejune)

Tukom sa nevyhýbajte

Zdravé tuky predstavujú zdroj energie pri aeróbnych a vytrvalostných aktivitách a sú dôležité pre prenos vo vode nerozpustných živín, ako sú vitamíny A, D, E aj K. Mali by predstavovať približne 20 – 25 % prijatej energie. Nachádzajú sa napríklad v mastných rybách, orechoch, rastlinných olejoch – v olivovom či ľanovom.

Buďte aktívni dlhodobo

Keďže potreby aktívneho človeka nemusí ideálne pokryť strava, vhodným riešením je aj Vigantolvit Osteo, ktorého základné zložky podporujú zdravie kostí a svalov. Obsahuje vápnik, vitamín D3 pre jeho vstrebávanie a takisto vitamín K2 vo forme MK-7, ktorá má lepšiu biologickú dostupnosť ako vitamín K1. Ten je dôležitý pre správne ukladanie minerálnych látok do kostí a už v jednej tablete je v stopercentnej dennej dávke. Vitamín D a vápnik pomáhajú udržať dobrú kondíciu. Vigantolvit Osteo neobsahuje laktózu ani lepok, preto je vhodný aj pre ľudí s výživovými obmedzeniami.

VIAC O VIGANTOLVIT OSTEO

Vigantolvit Osteo je výživový doplnok. 

 Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Procter & Gamble a prípravkom Vigantolvit Osteo. 

Viac o téme: PohybCvičenieVápnikVitamín DVitamín KVigantolvit Osteo
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9