Vychutnávať si jedlo vo večerných hodinách nie je až taký veľký prehrešok, ako sa doteraz predpokladalo! Odjakživa nám bolo vštepované do hláv, že by sme mali jesť najneskôr dve hodiny pred tým, než sa ponoríme do ríši snov. Ide o nezmysel?
Celé roky sa hovorí o dôležitosti konzumácie jedla vo večerných hodinách, pričom posledné hlty by sme mali dať najneskôr dve hodiny pred spánkom. Nový výskum však prichádza s prekvapivým zistením! Údajne neexistujú žiadne preukázateľné prínosy toho, ak si doprajeme jedlo dve hodiny pred tým, než si ľahneme do postele.
Čítajte tiež: Zbohom vírusové ochorenia: RECEPT od Igora Bukovského na prírodný prostriedok proti chrípke!
Hladina cukru v krvi sa nezmení
Konzumácia neskorej večere teda nie je až taká zlá, ako si mnohí doteraz mysleli! Odborníci odporúčajú konzumáciu večere dve hodiny pred spaním, aby sa hladina cukru v krvi mohla ustáliť. Japonskí vedci však odhalili, že táto dvojhodinová prestávka od jedla v skutočnosti nezmenila dlhodobú hladinu cukru v krvi!
Odborníci z Okayamskej univerzity sledovali 1 573 zdravých dospelých po dobu troch rokov. Sledovali ich stravu a spánok a pravidelne im robili krvné testy. Väčšina účastníkov mala aspoň dve hodiny medzeru medzi večerou a spaním, pričom 16 percent mužov a 8 percent žien mali menšiu medzeru.
Väčší vplyv má niečo iné
Keď výskumníci analyzovali krvné výsledky, zistili, že je jedno, kedy pred spaním účastnici jedli, nezmenilo to ich dlhodobú hladinu cukru v krvi, známu ako HbA1c. Hmotnosť, krvný tlak, cvičenie, fajčenie a pitie alkoholu mali väčší vplyv na hladinu cukru v krvi než čas, ktorý zostal medzi posledným jedlom a spaním.
Vedci, ktorí napísali správu pre denník BMJ Nutrition, Prevention & Health dodali: "Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, zabezpečenie krátkeho intervalu medzi posledným jedlom dňa a pred spaním významne neovplyvnilo hladiny HbA1c. Väčšia pozornosť by sa mala venovať zdravým potravinám celkovo, dostatočnému spánku a taktiež by sme sa mali vyhnúť fajčeniu, konzumácii alkoholu a nadváhe, pretože tieto premenné mali hlbší vplyv na metabolický proces."