Najhoršia stravovacia chyba, akú môžete urobiť: Po tomto hriechu sa tukové bunky zbláznia!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-30 06:00:00

Máte chuť na hamburger s mäsom? Dobre si premyslite, čo si k nemu dáte na pitie, varujú odborníci. Najmä tí, ktorí majú problém s hmotnosťou, by mali spozornieť. Veľa ľudí totiž kalorický hamburger z rýchleho občerstvenia zapíja sladkým nápojom. A to je tá najväčšia chyba!

 

Zapíjate jedla bohaté na bielkoviny sladkým nápojom? Znižujete tak činnosť metabolizmu a vaše telo si ukladá viac tukových zásob, upozorňuje štúdia zverejnená v magazíne BMC Nutrition. Sladké nápoje sa neosvedčili ani vo vzťahu k stavu chrupu, vnútorných orgánov a šírke pásu.

Čítajte viac: Mýtus, ktorému sme verili dlhé roky, zborený: Soľ potrebujeme, nie je nebezpečná!

Štúdia realizovaná americkým ministerstvom poľnohospodárstva potvrdila, že nápoje sladené cukrom znižujú oxidáciu tukov o približne osem percent. Ak hlavné jedlo obsahovalo napríklad 15 percent bielkovinovej zložky, sladený nápoj znížil štiepenie tukov o 7,2 gramu. Ak tvorili bielkoviny 30 percent pokrmu, oxidácia sa znížila o 12,6 gramu. Znamená to, že čím viac bielkovín v jedle skonzumujete, tým dôslednejšie by ste sa mali vyhýbať sladeným nápojom.

Kalorická katastrofa!

Ďalšou nevýhodou konzumácie kalorických sladkých nápojov v kombinácii s hamburgermi je zvýšená chuť na slané a pikantné potraviny, ktorá sa objavuje približne štyri hodiny po hlavnom jedle. „Zistili sme, že tretinu kalórií pochádzajúcich zo sladených nápojov telo nespotrebovalo a metabolizmus tukov bol spomalený,“ uviedla doktorka Shanon Caspersonová pre médiá s tým, že ťažkopádnejší bol celý tráviaci proces.

Do výskumu vedci zapojili 27 zdravých dospelých, ktorých vekový priemer bol 23 rokov. Vedci ich telesné reakcie sledovali dve 24-hodinové obdobia. Mladí ľudia strávili dovedna dva dni v izolovaných podmienkach, v ktorých neustále monitorovali ich pohyb, merali ich telesnú teplotu, tlak, kontrolovali výdaj ich energie a spaľovanie kalórií po konzumácii jedla.

Podľa doktorky Caspersonovej nemožno poprieť, že sladené nápoje ovplyvňujú energetickú rovnováhu organizmu. Nadbytočné kalórie v sladenom nápoji u dobrovoľníkov nevyvolávali pocit sýtosti a ukladali sa v tele v podobe tukových rezerv. Odborníci doplnili, že sú tieto nápoje najvýdatnejším zdrojom cukru v strave Američanov. Aj vďaka nim sa „epidémia“ obezity neustále rozrastá.

Fotogaléria


Tagy:
obezita nadváha rýchle občerstvenie sladený nápoj

2017-07-30 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia