Mýtus, ktorému sme verili dlhé roky, zborený: Soľ potrebujeme, nie je nebezpečná!

Neobmedzujte príliš soľ, aj jej nedostatok môže byť zdraviu škodlivý!
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-01 06:00:00

Zo všetkých strán počúvame, ako je strava s vysokým obsahom soli nebezpečná pre srdce. Zvyšuje riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice. Preto by sme príjem soli mali obmedziť. O jej nedostatku však každý mlčí, pritom aj ten môže škodiť!

Odborníci sa zhodujú na jednom. Nadmerné solenie nie je zdravé, preto je vhodné obmedziť ho na minimum alebo úplne. Soľ je totiž nebezpečná pre náš srdcový systém a taktiež škodí aj mozgu. Prispieva k vysokému krvnému tlaku... Alebo nie?

Hrozí obezita a cukrovka

Podľa špecialistu na zdravé srdce doktora Jamesa DiNicolantonio však mnohí zabúdajú na jednu vec. Solenie je samo o sebe potrebné. Ak, naopak, budete jedlá málo soliť, hrozí, že priberiete!

Nielen nadmerné používanie, ale aj primalé množstvo soli je pre ľudský organizmus škodlivé! Ak máme totiž nedostatok soli, máme väčšiu chuť na cukor. Telo vtedy uvoľňuje viac inzulínu, ktorý zadržiava tuk. Hrozí riziko nárastu hmotnosti a taktiež rozvoja cukrovky typu II. A to nie je všetko! Nedostatok soli vedie k poruchám sexuálneho fungovania.


Odborníčka na výživu vyšla s pravdou von: Cvičenie môže zastaviť spaľovanie tukov!


Koľko gramov by sme mali denne prijať?

Ako upozornil lekár, mali by sme prijímať 25-násobok odporúčanej dennej dávky. Jednoducho, soľ netreba podceňovať, potrebujeme ju k tomu, aby sme prežili. Je nebezpečné tvrdiť, aby sme príliš nesolili. Mnohí soľ vylúčia úplne z jedálnička alebo obmedzia na minimum, čo však pre zdravý organizmus nie je dobré.

Sodík naše telo potrebuje, znižuje riziko mŕtvice a infarktu. Vďaka soli je lepšia absorpcia vitamínov, zvyšuje schopnosť sústrediť sa a chráni obličky. Pôvodne sa odporúča 6 gramov, no údajne to nemusí stačiť, denne by sme mali prijať 15 gramov.

"Soľ potrebujeme, aby sme prežili, zatiaľ čo sme doteraz počúvali o tom, aby sme prijímali jej menšie množstvo ako predtým," povedal Dr. James DiNicolantonio.

O soli ako o prostriedku zdvíhajúcom krvný tlak sa hovorilo dlhé roky. No aj to je len veľký mýtus! Dôkazom sú napr. Kórejci, ktorí zjedia denne štyri gramov sodíka. Pritom je to národ s najzdravšou obehovou sústavou a najmenším počtom chorôb srdca a ciev.

Podľa DiNicolantonio je čas, aby sa skoncovalo so soľou ako naším nepriateľom. Ak chceme byť zdraví a chceme, aby náš organizmus fungoval bez problémov, nemali by sme zabúdať na soľ!

Čítajte tiež: Dôvod, prečo by ste nemali vyhodiť mikrovlnku: Po tomto už nebudete veriť starému mýtu!

2017-06-01 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: thesun.co.uk

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia