Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ako zabrániť pohrome v kuchyni: Veci, ktoré nikdy nedávajte do mikrovlnky!

Dávajte si pozor na to, čo dáte do mikrovlnky, inak by to nemuselo dopadnúť dobre.
Dávajte si pozor na to, čo dáte do mikrovlnky, inak by to nemuselo dopadnúť dobre. (Zdroj: thinkstock.com)

Bez mikrovlnky si mnohí nevedia predstaviť svoj život. Urýchli nám čas - dokáže uvariť jedlo v priebehu niekoľkých minút. V niektorých prípadoch však vie spôsobiť viac škody ako úžitku. Ak nechcete v kuchyni hasiť požiar, tieto nádoby by ste nemali dávať do mikrovlnky!

Obedové vrecúška

Obedové vrecúško vyzerá síce nevinne, no môže narobiť veľa škody!  Obzvlášť vtedy, ak ho dáte do mikrovlnky. Týka sa to i papierových a igelitových tašiek, či novín. Podľa Amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) môžu spôsobiť požiar! V mikrovlnke začnú vylučovať toxické výpary a Intenzívnym teplom sa nakoniec vznietia a pohroma v kuchyni je na svete. A to by sa už nemuselo skončiť dobre pre vás, či mikrovlnnú rúru.

Obaly z jogurtov

Jednorazové plastové nádoby - napríklad od jogurtu alebo kyslej smotany sa nesmú používať v mikrovlnke. Sú určené len na jedno použitie a nie sú vybavené tak, aby vydržali vysoké teplo. Nádoby by sa mohli v mikrovlnke zdeformovať alebo roztaviť, čím sa uvoľnia chemické látky do potravín.  

Vajcia

Nenechajte sa zmiasť internetom, kde sa píše, že varenie vajec v mikrovlnke nie je žiadny problém. Ak to spravíte, pravdepodobne strávite najbližšie minúty upratovaním veľkého neporiadku. Teplo z mikrovĺn vytvára veľké množstvo pary vo vajíčku. A keďže para nemá kam unikať, nastane explózia!

Polystyrénové obaly

Nezabúdajte na to, že polystyrén je druh plastu. A ten do mikrovlnky nepatrí. Samozrejme, pokiaľ to nie je na obale vyznačené inak. Radšej si dajte jedlo na tanier a tak si ho zohrejte.

Ovocie

Niektoré druhy ovocia nie sú schopné odolávať teplu. Napr. ak by ste dali hrozno do mikrovlnky, explodovalo by a sušené hrozienka by zase začali dymiť.

Riad s kovovou výzdobou

Ide o metal. Kov môže reagovať na teplo a okrem jedla môže poškodiť aj mikrovlnku.

Plastové skladovacie nádoby

Pozor na akékoľvek plasty. Skontrolujte si však pre istotu obal na nádobe, kde sa uvádza, či je vhodné na používanie v mikrovlnke alebo nie.

Feferónky

Feferónkam sa nič zlé nestane. No po tom, ako po ohreve otvoríte dvierka na mikrovlnke, sa z rozpálených feferóniek budú uvoľňovať chemické látky, z ktorých vás budú štípať oči a môžu vám popáliť hrdlo. Pozor na to!

Hliníková fólia

Ak nechcete hasiť požiar v kuchyni, nedávajte do mikrovlnky žiadny kov, ani fóliu.

Prázdna mikrovlnka

Ak ju zapnete naprázdno, t.j. nič v nej nemáte, pravdepodobne si ju sami zničíte. Vzhľadom na to, že v nej nie je nič, čo by absorbovalo mikrovlny, ako je napr. jedlo, magnetrón, čo je zariadenie vyrábajúce vysokofrekvenčné elektromagnetické vlnenie, nakoniec samé absorbuje mikrovlny a v podsate sa zničí samé.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9